Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Αξιωματικοί της ΕΛΑΣ "κρίνουν" την παραίτηση Ράικου - Τι λένε για Παπαγγελόπουλο και Λαυρεντιάδη

Η παραίτηση της Ελένης Ράικου από την θέση της εισαγγελέως διαφθοράς, δύο μόλις μήνες πριν από τη λήξη της δεύτερης διετούς θητείας της (11 Μαΐου) προκαλεί πληθώρα
ερωτημάτων και αποριών.

Στις τάξεις της αστυνομίας επικρατεί η πεποίθηση ότι η κ. Ράικου δεν υπέκυψε σε άνωθεν εντολές και πιέσεις, δείχνοντας κατά κάποιον τρόπο προς την κατεύθυνση του αναπληρωτή υπουργού δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, αλλά και προς τον επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, δίχως επίσης ν' αποκλείουν την υπόθεση της Novartis, για την οποία αναμένεται τι θα προκύψει στο ... βάθους πεδίου αναλόγως εξέλιξης.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις εικασίες και τις εκτιμήσεις των αξιωματικών που μίλησαν στο bloko.gr, δεν αποκλείεται από την εξέταση των στοιχείων της Novartis να προέκυψαν στοιχεία που ξεπερνούν το όριο των ενδείξεων και έχουν σχέση με αδιαφανείς συναλλαγές προσώπων που η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να δουν το φως της δημοσιότητας. Πολύ περισσότερο, να κινηθεί σε βάρος τους η οποιαδήποτε ποινική διαδικασία. Η μία εκτίμηση είναι αυτή.

Η δεύτερη έχει σχέση με την έρευνα της οικονομικής αστυνομίας στα γραφεία της ΔΕΠΑ, για την οποία πολλύ πρόσφατα έγραψε σχετικά η Καθημερινή, με τη διαφορά πως ο συντάκτης του ρεπορτάζ (παρατίθεται στη συνέχεια) απέδωσε την έφοδο σρο ΣΔΟΕ.

Στη συγκεκριμένη υπόθεση εμπλέκεται ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαρεντιάδης (πολλαπλώς ευνοημένος σύμφωνα με δημοσιεύματα που δεν διαψεύστηκαν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ), ο οποίος όπως λένε οι πληροφορίες του bloko.gr, είχε αρκετών εκατομμυρίων οφειλή στη ΔΕΠΑ, η οποία ανοίγει την στρόφιγγα σε βιομηχανικές μονάδες με προπληρωμή. Από την έρευνα πάντως διαπιστώθηκε ότι για τις λιπασματοβιομηχανίες του ομίλου Λαυρεντιάδη είχε γίνει διακανονισμός οφειλής.

Διαβάστε το ρεπορτάζ της Καθημερινής με ημερομηνία 23 Μαρτίου 2017. Σε κάθε περίπτωση φαίνεται και διαφαίνεται πως ο ορισμός της ανεξάρτητης δικαιοσύνης πάει περίπατο και επαφίεται στην ακεραιότητα του χαρακτήρα δικαστικών όπως η κ. Ράικου.



Σε περιπέτειες έβαλε και τη ΔΕΠΑ η αμαρτωλή ιστορία της ΕLFE (πρώην Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων-ΒΦΛ) και του ομίλου Λαυρεντιάδη. Πέραν των χρεών –ύψους άνω των 80 εκατ. ευρώ– από ανεξόφλητες οφειλές για το φυσικό αέριο που καταναλώνει η λιπασματοβιομηχανία, οι χειρισμοί Λαυρεντιάδη με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της εταιρείας, η νομιμότητα του οποίου ελέγχεται από τα συναρμόδια υπουργεία, έγιναν αφορμή για να εισβάλει το ΣΔΟΕ πριν από περίπου 15 ημέρες στα γραφεία της ΔΕΠΑ. Η απρόσμενη «επίσκεψη» των ελεγκτών του ΣΔΟΕ συνδέεται, σύμφωνα με πληροφορίες, με έρευνα που διεξάγει το υπουργείο Οικονομικών γύρω από την εταιρεία ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ, που αποτελεί το διάδοχο εταιρικό σχήμα λειτουργίας των εγκαταστάσεων της ΕLFE. To υπουργείο Οικονομικών φέρεται να διερευνά τη νομιμότητα των τιμολογίων της ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ.

Το ΣΔΟΕ έκανε έφοδο στα γραφεία της ΔΕΠΑ, προκειμένου να διαπιστώσει εάν η εταιρεία ως προμηθευτής και πιστωτής ταυτόχρονα της ΕLFΕ είχε συναλλαγές με την ύποπτη εταιρεία. Κύκλοι της ΔΕΠΑ επιβεβαιώνουν στην «Κ» την επίσκεψη του ΣΔΟΕ και επισημαίνουν ότι η εταιρεία δεν έχει καμία εμπορική ή οποιαδήποτε άλλη σχέση με τη συγκεκριμένη εταιρεία. Διαψεύδουν κατηγορηματικά επίσης πληροφορίες που φέρουν τη ΔΕΠΑ να έχει αποδεχθεί επιταγές της ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ έναντι εγγυήσεων για κάλυψη του πιστωτικού ορίου της εταιρείας.

Η όλη υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς το υπουργείο Οικονομικών έχει ξεκινήσει εις βάθος έρευνα σχετικά με την αδειοδότηση της εταιρείας και τον τρόπο μεταβίβασης σε αυτήν των περιουσιακών στοιχείων της ΕLFE. Η εταιρεία ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ με έδρα την Κύπρο αδειοδοτήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015 και σε αυτήν ο Λαυρεντιάδης μεταβίβασε το ενεργητικό της ΕLFE, χωρίς χρέη τα οποία διατήρησε η παλιά εταιρεία. Kαι ενώ από τον Σεπτέμβριο του 2017 τα εργοστάσια της ΕLFE λειτουργούν υπό την ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ, στο τέλος του 2016 οι εργαζόμενοι, που είχαν επίσης «μεταβιβασθεί» στη νέα ιδιοκτησία, κλήθηκαν να υπογράψουν συμβάσεις με μια νέα, τρίτη στη σειρά εταιρεία, τη «Λιπάσματα Νέας Καρβάλης». Στην εταιρεία αυτή, με μετοχικό κεφάλαιο 24.000 ευρώ και διοικητικό συμβούλιο έναν πατέρα με τους δύο γιους του, από την Κύπρο μεταφέρθηκε όλο το προσωπικό των δύο άλλων εταιρειών και η διαχείριση του εργοστασίου της Καβάλας. Στις 30 Δεκεμβρίου η νέα εταιρεία κατέθεσε τα χαρτιά της για να πάρει άδεια από την αρμόδια διεύθυνση της Καβάλας. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, σε συνάντηση που είχε το προηγούμενο διάστημα με τους εργαζομένους στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων, τόνισε ότι το υπουργείο Οικονομίας έχει εντοπίσει σοβαρές ελλείψεις κατά τη διαδικασία αδειοδότησης της νέας εταιρείας «Λιπάσματα Νέας Καρβάλης Α.Ε.» και ως εκ τούτου η αδειοδότηση παραμένει έωλη.

_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια