Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

TOR M1: «Ξεμπλοκάρει» η υποστήριξη των αντιαεροπορικών συστημάτων

Επικυρώθηκε όπως έγινε γνωστό διακρατική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας – Ρωσίας για την υποστήριξη των πυραυλικών αυτοκινούμενων αντιαεροπορικών συστημάτων TOR-M1 και
OSA/AK. Η σύμβαση ύψους 16.600.000 προβλέπει την άμεση έναρξη εργασιών υποστήριξης – συντήρησης των ηλεκτρονικών συστημάτων και επαναπιστοποίηση βλημάτων, ενώ υπάρχει σχετική πρόβλεψη για επέκταση των εργασιών για την επόμενη διετία. 

Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά προγράμματα υποστήριξης συστημάτων του ΕΣ που επιτέλους επιλύσει μια σημαντική εκκρεμότητα προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα της αντιαεροπορικής ομπρέλας των τεθωρακισμένων σχηματισμών του Δ ΣΣ και μονάδων της ΑΣΔΕΝ.

Σημειώνεται ότι  το αντιαεροπορικό σύστημα τύπου OSA A/K/AKM (κωδ. ΝΑΤΟ / SA-8 Gecko) αποτελεί το βασικό μέσο αντιαεροπορικής άμυνας των τεθωρακισμένων Σχηματισμών του ΕΣ στη Θράκη και τα νησιά του Αν. Αιγαίου. 



Χωρίς αμφιβολία η εισαγωγή του συστήματος OSA A/K/AKM στο οπλοστάσιο του ΕΣ κάλυψε ένα τεράστιο κενό στον τομέα της Α/Α άμυνας. Και αυτό διότι μέχρι και την έναρξη των παραδόσεων των πρώτων συστημάτων από τα αποθέματα του πρώην Ανατολικογερμανικού Στρατού το 1992, οι τεθωρακισμένοι Σχηματισμοί του ΕΣ δεν διέθεταν κανένα αποτελεσματικό μέσο αεράμυνας πέραν των ρυμουλκούμενων τετράδυμων πυροβόλων M-55 των 12.7mm και των φορητών αντιαεροπορικών βλημάτων τύπου FIM-43A Redeye (Κ/Β Κεραυνός) και FIM-92B/C Stinger. 

Η πρώτη παρτίδα περιλάμβανε 12 μονάδες πυρός 9Κ33Μ3 με εξοπλισμό υποστήριξης 6 φορτωτές βλημάτων, 4 οχημάτων διοίκησης, 3 ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης  P-19 και 3 εξομοιωτών που εξόπλισαν τρεις πυροβολαρχίες (1η, 2η, 3η) της 183 Μοίρας Κατευθυνόμενων Βλημάτων  (ΜΚ/Β) OSA-AK με έδρα την Κομοτηνή.

Το OSA A/K/AKM παρά τις αρχικές δυσκολίες λόγω διαφορετικής φιλοσοφίας στην εκπαίδευση και τη λειτουργία του σε σύγκριση με την μεθοδολογία που ακολουθείται σε αντίστοιχα συστήματα δυτικής προελεύσεως, εντάχτηκε πλήρως στην ελληνική αντιαεροπορική άμυνα και πρόσφερε πραγματική δυνατότητα κάλυψης των Τεθωρακισμένων Σχηματισμών του ΕΣ από τη απειλή μαχητικών αεροσκαφών και επιθετικών ελικοπτέρων του αντιπάλου. 

Ακολούθησε η προμήθεια επιπλέον 16 μονάδων πυρός παράλληλα με 3 ραντάρ επιτήρησης Kashta 2E1 επιπέδου πυροβολαρχίας και οχημάτων υποστήριξης από τα αποθέματα του Ρωσικού Στρατού. 

Οι πρώτες παραδόσεις ξεκίνησαν στις 20 Οκτωβρίου του 1998 ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των διαθέσιμων συστημάτων σε 28 ενώ τελικώς δεν ασκήθηκε όπως προβλεπόταν βάση της σύμβασης η δυνατότητα προαίρεσης για 4 επιπλέον συστήματα.


Σημειωτέον ότι η χώρα μας ήταν και σε αυτήν την περίπτωση πρωτοπόρος καθώς επρόκειτο για την πρώτη χώρα - κράτος μέλος του ΝΑΤΟ η οποία προμηθεύτηκε και ένταξε σε υπηρεσία κύριο οπλικό σύστημα ρωσικής προελεύσεως. 

Η απόκτηση του από την Ελλάδα δημιούργησε για πρώτη φορά μια αξιόπιστη αυτοκινούμενη ομπρέλα Α/Α Άμυνας για τους χερσαίους Σχηματισμούς η οποία ενισχύθηκε μετέπειτα με την αγορά των σύγχρονων TOR-M1 (κωδ ΝΑΤΟ / SA-15). Το TOR M1 εξακολουθεί μέχρι σήμερα να θεωρείται ένα από τα πλέον θανατηφόρα συστήματα SHORAD προστασίας μικρών αποστάσεων και το μοναδικό το οποίο μπορεί να βάλει ταυτόχρονα βλήματα εναντίον δύο διαφορετικών στόχων!


onalert.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια