Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Τί είπε ο Νίκος Τόσκας για σερίφη, Φίλη και εγκηματικότητα

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας παραχώρησε σήμερα, Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2017, συνέντευξη στο δημοσιογράφο Γιώργο Αυτιά κατά τη διάρκεια της εκπομπής "Καλημέρα με τον Γιώργο Αυτιά" στον τηλεοπτικό σταθμό “Σκάι”.
Ακολουθεί το πλήρες απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης:
Δημοσιογράφος: Υπουργέ καλημέρα.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καλημέρα κύριε Αυτιά και καλημέρα στους ακροατές – τηλεθεατές σας.
Δημοσιογράφος: Τι κάνετε; Το Κορδελιό, καλά πάει το Κορδελιό, έτσι; Μπλοκάρατε εκεί το σημείο…
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι, βρίσκεται σε εξέλιξη η επιχείρηση. Η Περιφέρεια έχει την κεντρική ευθύνη και εμείς συμβάλλουμε με ό,τι δυνάμεις έχουμε. Ο στρατός φυσικά έχει να κάνει την επικίνδυνη δουλεία και μία μεγάλη επιχείρηση που χρειάστηκε την απομάκρυνση περίπου 70.000 ανθρώπων.
Δημοσιογράφος: Ακριβώς.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Είναι σε εξέλιξη αυτή η απομάκρυνση για λόγους ασφαλείας, εάν θέλετε υπερβολικούς -μπορεί και υπερβολικούς- αλλά πρέπει να παίρνονται αυτά τα μέτρα ασφαλείας για να μην γίνει κανένα κακό και πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά.
Δημοσιογράφος: Και καλά κάνατε, εσείς άλλωστε ξέρετε από τέτοια, γιατί προέρχεστε από το στρατό.
Έρχεται ο σερίφης στην ελληνική περιφέρεια, κύριε Υπουργέ; Θα έχει και κονκάρδα;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Αυτός που αποκαλείτε σερίφη δεν είναι ακριβώς σερίφης βέβαια.
Δημοσιογράφος: Τι θα είναι;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Είναι ο τοπικός αστυνόμος - ξέρω ας βάλουμε και λίγο χιούμορ στη ζωή μας. Αυτός που αποκαλείτε λοιπόν σερίφη είναι ο τοπικός αστυνόμος.
Είναι ένας θεσμός που δημιουργείται προκειμένου να διευκολυνθεί ο πολίτης σε απομακρυσμένες περιοχές. Από την επόμενη εβδομάδα 27 αστυνομικοί βαθμού Ανθυπαστυνόμου ή Αρχιφύλακα, δηλαδή με εμπειρία αστυνομικοί, θα τοποθετηθούν σε χωριά που δεν έχουν αστυνομική παρουσία προκειμένου να διευκολύνουν τον πολίτη στην καθημερινότητα του. Εκεί επικεντρωνόμαστε: στην καθημερινότητα του πολίτη.
Δημοσιογράφος: Θα χει και υπερεξουσίες, θα έχει ανακριτικές εξουσίες, θα έχει τι;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Θα έχει δυνατότητα να κάνει προανακριτικές πράξεις, θα έχει τη δυνατότητα να μεσολαβεί μεταξύ του αστυνομικού τμήματος που είναι κάπου μακρύτερα και των πολιτών. Θα έχει δυνατότητα να ακούει τα παράπονα των πολιτών, να επιλύει μικρά προβλήματα. Θα έχει την ιδιότητα του διοικητή του αστυνομικού σταθμού χωρίς να υπάρχει αστυνομικός σταθμός και ξέρετε αυτό είχε νομοθετηθεί το 2006.
Εμείς βγάλαμε από τα συρτάρια αυτή την καλή πρωτοβουλία και την υλοποιούμε τώρα. Θα γίνει στις επόμενες ημέρες μία μικρή εκπαίδευση αυτών των ανθρώπων. Θα έχουν και το διακριτικό - κονκάρδα του τοπικού αστυνόμου και σε συνεργασία με τους δήμους, θα βρίσκεται στο ίδιο το κτίριο του δήμου…
Δημοσιογράφος: Σερίφης! Θα έχει και αρμοδιότητες στις πρακτικές εάν κάποιος δεν πληρώσει ένα φόρο ή οτιδήποτε άλλο να τον χώνει μέσα;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Όχι, όχι δεν θα έχει τέτοιες αρμοδιότητες. Διευκολύνει την καθημερινότητα του πολίτη, βεβαιώνει απλά έγγραφα ώστε να μην χρειάζεται ο πολίτης να πηγαίνει σε μεγάλες αποστάσεις για να διευκολυνθεί. Είναι δίπλα στην δημοτική αρχή.
Δημοσιογράφος: Θα μπορεί να επιδίδει κατασχέσεις, να επιδίδει δημόσια έγγραφα εισπρακτικού περιεχομένου και λοιπά, δηλαδή ό,τι κάνει σήμερα ένας τοπικός αστυνόμος σε μία μεγάλη πόλη, έτσι;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Περισσότερο θα είναι δίπλα στις δημοτικές αρχές και θα διευκολύνει τον απλό πολίτη στην καθημερινότητα του. Δεν θα κάνει αστυνόμευση με την έννοια της επιτήρησης μεγάλων χώρων.
Θα επιλύει απλά καθημερινά προβλήματα και αυτό αν θέλετε είναι μαζί με την άλλη πρωτοβουλία την οποία υλοποιήσαμε ήδη: Τις Κινητές Αστυνομικές Μονάδες που υπάρχουν σε 32 απομακρυσμένες περιοχές και έχουν διευκολυνθεί ορεινές περιοχές και νησιωτικές περιοχές πάρα πολύ. Με αυτές τις δύο, με την πρώτη πρωτοβουλία και πιστεύουμε και με τη δεύτερη, θα διευκολυνθεί ο πολίτης.
Αν θέλετε, μπορώ να αναφέρω, ενδεικτικά έτσι, από το Σιδηρόνερο του Δήμου Δράμας μέχρι τη Βύσσα του Έβρου, μέχρι περιοχές της Φθιώτιδας, το Γαρδίκι στο Δήμο Λαμιέων και την Ερατεινή στο Δήμο Δωρίδος, 27 περιοχές, 27 χωριά που θα διευκολυνθούν με αυτή τη πρωτοβουλία. Αν δούμε ότι πηγαίνει καλά αυτή η πρωτοβουλία θα επεκταθεί βέβαια και σε άλλες περιοχές.
Δημοσιογράφος: Ακριβώς. Υπουργέ χθες ο Τσίπρας είπε στη Μέρκελ μάζεψε το Σόιμπλε, πώς το είδατε;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κοιτάξτε, αλλάζουν τα γεωπολιτικά δεδομένα και τα γεωοικονομικά δεδομένα παγκόσμια. Πολύ σωστά πρόταξε ο Πρωθυπουργός αυτά τα ζητήματα γιατί δεν πάμε μόνοι μας σε αυτόν τον κόσμο.
Πρέπει να σταθμίζουμε συνεχώς πού πάει ο υπόλοιπος κόσμος, πού πάει η Ευρώπη, πού πάει ο υπόλοιπος κόσμος και να ισορροπούμε με τέχνη ακροβάτη, αν θέλετε, προκειμένου να σταθεροποιηθεί η χώρα, να μπορέσει να βγει από αυτήν τη κατάσταση και να φύγουμε στη μεταμνημονιακή εποχή.
Ναι, ο κύριος Σόιμπλε εκφράζει αυτή τη στιγμή τους πιο σκληρούς κύκλους, τους πιο συντηρητικούς και τους πιο νεοφιλελεύθερους στην Ευρώπη. Και σωστά είπε αυτά που είπε ο Πρωθυπουργός, αλλά βέβαια προκαλεί και απορία που κάποιοι εντός Ελλάδος, αναφέρομαι στον κύριο Μητσοτάκη, έχουν γίνει οι κυριότεροι σύμμαχοι της πολιτικής Σόιμπλε. Μιας πολιτικής η οποία έχει καταντήσει την Ευρώπη σε μια κατάσταση με πολύ μικρή παραγωγή, με αυξανόμενα φαινόμενα ανόδου ακροδεξιών κύκλων και με λαϊκές αντιδράσεις.
Πιστεύουμε και εμείς ότι αυτή η πολιτική βρίσκεται πλέον σε καθοδική πορεία. Βλέπετε ότι ανεβαίνουν αντιδράσεις και από τη μεριά την ακροδεξιά, αλλά ευτυχώς και από τη μεριά της υποστήριξης των εργατικών δυνάμεων και εμείς φυσικά είμαστε στη δημιουργία ευρύτερων συμμαχιών προκειμένου να σταματήσει και η λιτότητα και η άνοδος των ακροδεξιών δυνάμεων.
Δημοσιογράφος: Τώρα, Υπουργέ, πριν από λίγους μήνες ήσασταν στο ίδιο τραπέζι με το Φίλη, το Νίκο το Φίλη και τώρα μπαίνει ο Φίλης χθες στη Κεντρική Επιτροπή, γιατί να πω κάτι άλλο, υπήρξατε στρατηγός και ο στρατηγός έχει το θάρρος της γνώμης και ας λένε ότι οι στρατιωτικοί δεν έχουν άποψη.
Εγώ έχω ακούσει στρατιωτικούς να λένε τα καλύτερα. Ο στρατηγός ο Τόσκας, ο Υπουργός ο Τόσκας, που χθες με το Φίλη στο ίδιο τραπέζι και τώρα ο Φίλης έχει πάρει ένα καριοφίλι και βαράει, τι απαντάει στο Φίλη; Λέει δεν κάναμε τίποτα, λέμε μπαρούφες. Τι απαντάει ο Τόσκας στο Φίλη;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Εδώ δίνεται μια μεγάλη μάχη και στη μεγάλη μάχη δεν υπάρχουν μόνο επιτυχίες. Η συνισταμένη όμως πιστεύω ότι οδηγεί σε σωστή κατεύθυνση. Φυσικά, δεν το θεωρώ δεοντολογικά σωστό να βγαίνουμε και να μπαίνουμε σε μια αντιπαράθεση με ανθρώπους οι οποίοι έχουν διαφορετικές απόψεις, ο καθένας μπορεί να έχει…
Δημοσιογράφος: Σχόλιο! Γιατί; Εδώ σχολίασε τον Πρωθυπουργό σου. Ένα λεπτό, ένα λεπτό, σχολίασε την κυβέρνηση, σχολίασε όλο το υποτραπέζι και δεν θα σχολιάσει εσένα; Είναι δυνατόν ποτέ; Σχολίασε όλη τη Κυβέρνηση, έλα Υπουργέ… Είναι δυνατόν ποτέ;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη : Κύριε Αυτιά, η κυβέρνηση πηγαίνει σε κατεύθυνση σωστή. Βλέπετε το αποτέλεσμα της αξιολόγησης φαίνεται ότι θα είναι θετικό. Βλέπετε ότι τα πράγματα προχωρούν σε μία κατεύθυνση ξεπεράσματος των μεγάλων προβλημάτων και της σταθεροποίησης της χώρας και πιστεύουμε ότι πολύ σύντομα θα πετύχουμε και τη ποσοτική χαλάρωση και θα είμαστε πλέον σε μία κατεύθυνση διαφορετικής εποχής.
Δημοσιογράφος: Άρα κάνει λάθος ο Φίλης;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη : Αν κάποιοι θέλουν να μειώνουν τις μεγάλες επιτυχίες της κυβέρνησης και πρώτα του πρωθυπουργού που τραβάει το κάρο, αυτό είναι λανθασμένη εκτίμηση και επιτρέψτε μου να μείνω σε αυτή την προσωπική άποψη για τη γενικότερη κατεύθυνση.
Δημοσιογράφος: Σαφής, σαφής. Λοιπόν, μας δώσατε ειδήσεις σήμερα είπατε και την άποψη σας. Ακούστε να δείτε κύριε Υπουργέ: ο ποδοσφαιριστής αποκτά αξία όταν βάζει γκολ και είναι επιθετικός και ο τερματοφύλακας όταν πιάνει πέναλτι. Ο πολιτικός έχει αξία όταν λέει την άποψη του, όταν εδράζεται σε πραγματικά γεγονότα και εγώ σας ευχαριστώ θερμά γιατί και τον Φίλη σχολιάσατε και τον Σόιμπλε σχολιάσατε και την κυβέρνηση, η οποία εντάξει κάνει λάθη, κάνει λάθη πώς να το κάνουμε τώρα, γιατί και ο άλλος είναι 11 μονάδες μπροστά, ο Μητσοτάκης που πάει στη Μέρκελ και τον κοιτάζει, τον γλυκοκοιτάζει… όπως και τότε τον Τσίπρα...
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Επιτρέψτε μου αυτά τα περί 11 μονάδων να πω ότι δεν είναι τόσο σίγουρα, όπως δεν είναι τόσο σίγουρα και τα αποτελέσματα πολλών δημοσκοπήσεων παγκόσμια.
Δημοσιογράφος: Σαφής, Υπουργέ μία ευχή. Στείλε αστυνομικούς όσο μπορείς στη γειτονιά.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Μην σας τρώω τον χρόνο.
Δημοσιογράφος: Όχι ίσα ίσα, ο πολίτης τι θέλει. Θέλει ασφάλεια, να αισθάνεται ότι έχει ασφάλεια, θέλει μια δουλειά, θέλει τη σύνταξη του και τα φάρμακα του ο συνταξιούχος, δουλειά ο εργαζόμενος, καλό σχολειό η οικογένεια για τα παιδιά, τέσσερα πραγματάκια απλά θέλει ο κόσμος, τέσσερα πραγματάκια, κάντε τα Υπουργέ.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Έχετε δίκιο και σε αυτή τη κατεύθυνση προχωρούμε κύριε Αυτιά. Έχουμε μειώσει την εγκληματικότητα πάρα πολύ, βλέπετε συνεχείς επιτυχίες και αυτές γίνονται όχι τυχαία: γίνονται με μεγάλη προσπάθεια, με πολύ σχεδιασμό, με πολύ καλή οργάνωση. Πλέον δουλεύει και ο απλός αστυνομικός του αστυνομικού τμήματος, που δεν δούλευε μέχρι τώρα.
Δημοσιογράφος: Με 500 ευρώ, έτσι είναι, όπως το λέτε είναι...
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ακριβώς, αλλά δουλεύουν φιλότιμα οι άνθρωποι. Έχουν καταλάβει ότι είναι προς το συμφέρον της χώρας να κινηθούν με πατριωτική κατεύθυνση και με δημοκρατική αντίληψη για την εξυπηρέτηση του πολίτη και βλέπετε πως εξαρθρώνονται η μία με την άλλη, οι διάφορες συμμορίες των κακοποιών και σε αυτή τη κατεύθυνση θα συνεχίσουμε. Είναι αποφασισμένοι οι απλοί αυτοί άνθρωποι της μικρής αμοιβής που είπατε πριν.
Δημοσιογράφος: Ευχαριστώ Υπουργέ, σε ευχαριστώ θερμά, θερμά ευχαριστώ.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Να είστε καλά κύριε Αυτιά.
Δημοσιογράφος : Να είστε καλά.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια