Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

"Η αναδιάρθρωση ήταν ένα φιάσκο στη Ροδόπη - Πρόβλημα η αστυνόμευση της παραλιακής ζώνης" Αντιδράσεις και για το Τυχερό

Στο κενό έπεσε πρόταση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης για δημιουργία νέου αυτόνομου αστυνομικού τμήματος με έδρα την Αίγειρο ή την Καλλίστη, αφού η αναδιάρθρωση της

 ΕΛΑΣ που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ βάζει οριστικό λουκέτο στον μοναδικό αστυνομικό σταθμό, που κάλυπτε την πιο τουριστική περιοχή της Ροδόπης. Πρόκειται για τον αστυνομικό σταθμό της Νέας Καλλίστης, που πλέον δε θα υφίσταται. Η αναδιάρθρωση της ΕΛΑΣ έχει υπογραφεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το κλείσιμο του σταθμού είναι θέμα ημερών. Για το νομό Ροδόπης η αναδιάρθρωση σηματοδοτεί την αναβάθμιση του αστυνομικού σταθμού Ιάσμου σε αστυνομικό τμήμα Ιάσμου με δικαιοδοσία στον Δήμο Ιάσμου, τη μετονομασία του αστυνομικού τμήματος Φιλύρας σε αστυνομικό τμήμα Αρριανών και παραμονή του αστυνομικού σταθμού Οργάνης, που θα υπάγεται διοικητικά στο αστυνομικό τμήμα Αρριανών και του αστυνομικού σταθμού  Ξυλαγανής, που θα υπάγεται διοικητικά στο αστυνομικό τμήμα Σαπών.

Η ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΛ.ΑΣ. ΣΤΗ ΡΟΔΟΠΗ 

1. Στη Διεύθυνση Αστυνομίας Ροδόπης λειτουργούν το Επιτελείο και οι ακόλουθες Υπηρεσίες, οι οποίες υπάγονται διοικητικά σε αυτή:
α. Αστυνομικό Τμήμα Κομοτηνής, β. Τμήμα Ασφάλειας Κομοτηνής, γ. Τμήμα Τροχαίας Κομοτηνής, δ. Τμήμα Μεταγωγών - Δικαστηρίων Κομοτηνής, ε. Αστυνομικό Τμήμα Ιάσμου, στ. Αστυνομικό Τμήμα Αρριανών, ζ. Αστυνομικό Τμήμα Σαπών, η. Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Σαπών και θ. Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Ιάσμου.

 2. Στην ίδια Διεύθυνση λειτουργούν επίσης: 
α. ο Αστυνομικός Σταθμός Ξυλαγανής, ο οποίος εδρεύει στη δημοτική ενότητα Μαρώνειας του δήμου Μαρώνειας - Σαπών και υπάγεται διοικητικά στο Αστυνομικό Τμήμα Σαπών και β. ο Αστυνομικός Σταθμός Οργάνης, ο οποίος εδρεύει στη δημοτική ενότητα Οργάνης του δήμου Αρριανών και υπάγεται διοικητικά στο Αστυνομικό Τμήμα Αρριανών.
 3. Έδρα των Υπηρεσιών της παραγράφου 1 ορίζεται, αντίστοιχα, ο ομώνυμος δήμος πλην των περιπτώσεων ζ΄ και η΄, των οποίων ως έδρα ορίζεται η δημοτική ενότητα Σαπών του δήμου Μαρώνειας - Σαπών και της περίπτωσης θ΄, της οποίας ως έδρα ορίζεται η δημοτική ενότητα Ιάσμου του δήμου Ιάσμου. 

ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΡΟΔΟΠΗΣ

Το περιεχόμενο των αιτημάτων της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης, όσο το σχέδιο αναδιάρθρωσης ήταν σε διαβούλευση, μετέφερε στον «Χ» ο Παναγιώτης Χατζηδημητρίου γραμματέας της Ένωσης: «Εμείς είχαμε ζητήσει τουλάχιστον την αναβάθμιση του Τμήματος Ασφαλείας της Κομοτηνής σε Υποδιεύθυνση Ασφαλείας, γιατί τα προβλήματα είναι πάρα πολλά, ιδιαίτερα από όταν ξεκίνησε να λειτουργεί το συνοριακό σημείο ελέγχου Νυμφαίας, το οποίο υπάγεται στην Ασφάλεια. Αν το Τμήμα Ασφαλείας γινόταν Υποδιεύθυνση, θα υπήρχαν τμήματα ασφαλείας αλλοδαπών, κρατικής ασφάλειας, ναρκωτικών κλπ. Θα υπήρχαν περισσότερα άτομα και στο συνοριακό σημείο Νυμφαίας.

Σήμερα υπάρχουν 40 κενές οργανικές θέσεις αστυνομικών στο νομό Ροδόπης, ενώ οι υπάλληλοι τελούν σε αναμονή του καινούργιου οργανογράμματος, με τον κ. Χατζηδημητρίου να εκφράζει την εξής ανησυχία: «Αυτή τη στιγμή η Διεύθυνση έχει 40 κενά και δεν ξέρουμε αν εξαφανιστούν και αυτά ξαφνικά και δεν έχουμε κανένα κενό στο τέλος, όπως έγινε το 2014 με ένα Νόμο. Τότε είχαμε 175 κενά και ξαφνικά φτάσαμε να έχουμε 40, γιατί αφαιρέθηκαν οργανικές θέσεις από τη Διεύθυνση Ροδόπης. Δεν μπορούν να τις καλύψουν και τις καταργούν». 
Όσο για την κατάργηση του αστυνομικού σταθμού Καλλίστης, ο γραμματέας της Ένωσης αναφέρει: «Επειδή το Φανάρι ανήκει στο Δήμο Κομοτηνής λογικά το αστυνομικό τμήμα Κομοτηνής θα πρέπει να αστυνομεύσει και αυτήν την περιοχή. Όμως οι αποστάσεις είναι μεγάλες και η δύναμη δεν αυξάνεται. Η υπάρχουσα δύναμη δεν αρκεί για να αστυνομεύσει μέσα στην περιοχή της Κομοτηνής, λόγω των πολλών μέτρων και προβλημάτων που υπάρχουν μέσα στην πόλη. 

Το καλοκαίρι που θα αυξηθεί η κίνηση στο Φανάρι θα υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα. Με ένα περιπολικό στη βάρδια θα πρέπει από την Κομοτηνή να φτάνει μέχρι το Φανάρι, την Αρωγή και τη Μέση. Αυτό το κομμάτι θα είναι πολύ δύσκολο να καλυφθεί, μπορεί να πάρει και μια ώρα καθυστέρηση για να μπορέσει ένα περιπολικό να επιληφθεί σε κάποιο συμβάν». 

Καταλήγοντας ο γραμματέας της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης λέει πως «η αναδιάρθρωση ήταν ένα φιάσκο για εμάς τουλάχιστον στη Ροδόπη γιατί κατήργησαν τον αστυνομικό σταθμό Νέας Καλλίστης που κάλυπτε το καλοκαίρι τουλάχιστον το Φανάρι και όλη την παραλία. Πλέον θα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην αστυνόμευσή της. Τα περιστατικά είναι πολλά το καλοκαίρι». 
xronos.gr

Αντιδράσεις και για την κατάργηση του τμήματος συνοριακής φύλαξης Τυχερού

Έντονες είναι οι αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας για την κατάργηση του τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Τυχερού και την μετατροπή του σε γραφείο Συνοριακής Φύλαξης στο Αστυνομικό Τμήμα Τυχερού.
Εμείς επικοινωνήσαμε με τον Πρόεδρο της Συνοριακής Φύλαξης Έβρου κ. Χρυσοβαλάντη Γιαλαμά ο οποίος μας ανέφερε τα εξής:   
«Το ΤΣΦ Τυχερού λειτουργεί ανελλιπώς από 16ετιας και έχει συμβάλει τα μέγιστα στην αντιμετώπιση του διασυνοριακού εγκλήματος με αμέτρητες επιτυχίες. Στα όρια ευθύνης του και όχι μόνο, προσφέροντας ασφάλεια στους κατοίκους της περιοχής αλλά και στην ίδια τη χώρα μας.
Το προσωπικό που υπηρετεί εκεί υπερβάλει καθημερινά εαυτό και κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες πολλές φορές, διακινδυνεύοντας ακόμα και την ζωή του, για να φέρει σε πέρας την αποστολή του που δεν είναι άλλη από τη διασφάλιση της νομιμότητας και της προάσπισης των συνόρων της χώρας μας.
Την ώρα λοιπόν που η Ε.Ε. συστήνει την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή δείχνοντας το δρόμο της αναδόμησης και της εξειδίκευσης των Υπηρεσιών Συνοριακής Φύλαξης, θα περιμέναμε από την πολιτεία, την περαιτέρω εξειδίκευση και ενίσχυση με σύγχρονα μέσα (οχήματα, κάμερες κ.α.).
Όπως επίσης και με  επιπλέον προσωπικό και όχι την πολιτική της αποδόμησης και τη μετατροπή σε γραφείο διαχείρισης του ΤΣΦ Τυχερού, ενός τμήματος πρώτης γραμμής, στα πεντακόσια μέτρα από τα σύνορα.

Εμείς 24 ώρες ολόκληρο το χρόνο είμαστε στην φύλαξη των συνόρων της Πατρίδας μας και αυτό επιθυμούμε με ακόμη μεγαλύτερο ζήλο να κάνουμε».
e-evros.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια