Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Υπολογίστε το μεταβολισμό σας και χάστε τα περιττά κιλά!


O μεταβολισμός χωρίζεται σε 2 κατηγορίες, το βασικό μεταβολισμό και τον ενεργό μεταβολισμό.

Ο βασικός μεταβολισμός ή πιο σωστά ο Βασικός Μεταβολικός Ρυθμός (BMR Basal Metabolic Rate) είναι ένας αριθμός ο οποίος προσδιορίζει την απαιτούμενη ενέργεια που χρειάζεται το σώμα μας για να λειτουργήσει τις βασικές μας λειτουργίες κάθε ημέρας (αναπνοή, χτύποι καρδιάς...).

Ο ενεργός μεταβολισμός ή Ενεργός Μεταβολικός Ρυθμός (AMR Active Metabolic Rate) είναι ο αριθμός που προσδιορίζει την επιπλέον ενέργεια που χρειάζεται το σώμα μας για να εκτελέσει τις επιπλέον δραστηριότητες.

Ο βασικός μεταβολικός ρυθμός αποτελεί το 75% (κατά μέσο όρο) των θερμίδων που καταναλώνουμε κάθε μέρα. Αντιθέτως, ο ενεργός μεταβολικός ρυθμός κυμαίνεται βάση του τρόπου ζωής που κάνουμε (πχ: καθιστική,  αθλητική κτλ.).

Οι μεταβολικοί ρυθμοί πέρα από την σωματική άσκηση είναι ανάλογοι με το φύλο του ανθρώπου, το βάρος, το ύψος, καθώς και την ηλικία και υπολογίζονται μέσω μαθηματικών τύπων.

Ο μαθηματικός τύπος υπολογισμού του Βασικού Μεταβολικού Ρυθμού είναι ο εξής:

Γυναίκες: βασικό μεταβολικό ρυθμό = 655 + (9.6 x βάρος σε κιλά) + (1.8 x ύψος σε εκατοστά) – (4.7 x ηλικία σε χρόνια)

Άνδρες: βασικό μεταβολικό ρυθμό = 66 + (13.7 x βάρος σε κιλά) + (5 x ύψος σε εκατοστά) – (6.8 x ηλικία σε χρόνια)

Παράλληλα, για να υπολογίσετε τον Ενεργό Μεταβολικό σας Ρυθμό θα πρέπει πρώτα να επιλέξετε τον τύπο και τη συχνότητα της καθημερινής φυσικής σας δραστηριότητας η οποία χωρίζεται σε 5 επίπεδα.

Πολύ Μικρή – Σπάνια Άσκηση
BMR x 1.2

Μέτρια – Άσκηση μέχρι 3 φορές την εβδομάδα
BMR x 1.375

Έντονη – Άσκηση 3-5 φορές την εβδομάδα
BMR x 1.55

Καθημερινή – Άσκηση κάθε μέρα
BMR x 1.725

Αθλητική – Πολύ έντονη άσκηση κάθε μέρα
BMR x 1.9

Με αυτό τον τρόπο μπορείτε εύκολα να υπολογίσετε τις καθημερινές ανάγκες του σώματός σας σε ενέργεια, δηλαδή σε θερμίδες, έτσι ώστε να γνωρίζετε πόση ενέργεια πρέπει να λαμβάνετε για να διατηρήσετε, να αυξήσετε ή να μειώσετε το σωματικό σας βάρος.

Και αν … βαριέστε να κάνετε μόνοι σας όλους αυτούς τους υπολογισμούς, εδώ μπορείτε να βρείτε το βασικό, αλλά και τον ενεργό μεταβολισμό σας, καθώς και το μεταβολισμό σας αν θέλετε να χάσετε κιλά.



Πηγή: thermida.net, calories.com.gr












Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια