Σκουφάκι εναντίον παγωνιάς! Πόσο τελικά βοηθάει και μας κρατά ζεστούς;


Με τις θερμοκρασίες να παραμένουν υπό του μηδενός σε αρκετές περιοχές της χώρας, λογικό είναι η γκαρνταρόμπα μας να έχει προσαρμοστεί ανάλογα, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το κρύο και να προστατεύσουμε την υγεία μας.

Ανάμεσα στα items της χειμερινής μας συλλογής βρίσκεται σίγουρα και ένα σκουφάκι. Με φούντες ή πομ – πομ, πλεκτό ή όχι, αυτό το αξεσουάρ πολλοί το έχουμε αγαπήσει γιατί πιστεύουμε ότι μας χαρίζει ζεστασιά, ενώ διατηρεί και τα μαλλιά μας στη θέση τους.

Μήπως, όμως, τελικά η παραπάνω άποψη αποτελεί απλά ένα μύθο;

Ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Michigan, Αντριου Μέιναρντ, υποστηρίζει ότι η ποσότητα της θερμοκρασίας που χάνεται είναι ανάλογη της έκτασης του δέρματος που είναι εκτεθειμένο στο κρύο και όχι του σημείου του σώματος.

Το κεφάλι αποτελεί το 10% του σώματός, άρα η απώλεια θερμοκρασίας από αυτό το σημείο είναι εξίσου 10%, κάτι που καταρρίπτει τον κανόνα του 70% – ότι δηλαδή αυτό το ποσοστό θερμότητας του σώματός μας βγαίνει από το κεφάλι μας.

Το πόσο κρυώνετε ή όχι εξαρτάται από τα υπόλοιπα ρούχα που φοράτε. Αν ήσασταν με καλοκαιρινά ρούχα και σκουφάκι ή χωρίς ρούχα, παρά μόνο με το σκουφάκι, προφανώς θα κρυώνατε.

Από την άλλη, αν βγείτε έξω με το παλτό, τα γάντια και το κασκόλ, δεν θα κρυώσετε.Πηγή: pentapostagma.gr