Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

"Στον αέρα" εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ δαπανών του Λ.Σ - Αναζητείται λύση για να μην κληθούν να επιστρέψουν χρήματα οι Λιμενικοί

Λύσεις - εξπρές, για παλιές "αμαρτίες" που μπορούν , όμως, να ταλαιπωρήσουν στο παρόν το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος και κυρίως να επιβαρύνουν την τσέπη του, αναζητούνται από την ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας.


Στο νόμο 4404/2016 στο άρθρο 15 προβλέπεται η τακτοποίηση της διαδικασίας με την οποία δαπάνες παρελθόντων ετών από την πάγια προκαταβολή ( από το 2001 έως το 2009), με τα νόμιμα παραστατικά, οι οποίες δεν υποβλήθηκαν εντός του προβλεπόμενου οικονομικού έτους  και γι αυτό δεν θεωρήθηκαν εγκαίρως, μπορούν να γίνουν νόμιμες και να ενταλματοποιηθούν έως το τέλος του 2017.

Υπάρχει ωστόσο και ... πληθώρα δαπανών - ακόμα και 10 χρόνια πίσω-  αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ , (οδοιπορικά και ιατροφαρμακευτικά) τις οποίες έκαναν Λιμενικοί  και οι οποίες φαίνονται να έχουν ελλιπή δικαιολογητικά. 'Οχι, γιατί δεν τα προσκόμισαν, όταν έπρεπε, αλλά γιατί ...το πλαίσιο αυστηροποιήθηκε μεταγενέστερα κι ενώ οι έλεγχοι των αρμόδιων υπηρεσιών καθυστερούσαν για πολλά χρόνια ,φθάνοντας ως σήμερα. 


'Ετσι, απλές χειρόγραφες αποδείξεις ξενοδοχείου που το 2005 ή το 2007 ήταν επαρκείς, τώρα εάν π.χ δεν είναι μηχανογραφημένες φαίνονται ελλιπείς και άρα άκυρες. 'Οπως και οι αποδείξεις διοδίων οι οποίες παλιότερα δεν ήταν απαραίτητες ως αποδεικτικό της μετακίνησης του στελέχους ενώ τώρα είναι υποχρεωτικές για να αιτιολογηθεί η μετακίνηση. Παρομοίως, και για τις ιατροφαρμακευτικές δαπάνες. (να σημειωθεί ότι σε αντίθεση με την ΕΛ.ΑΣ , την Π.Υ και τις ένοπλες δυνάμεις οι υγειονομικές δαπάνες του Λ.Σ ελέγχονταν από την Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου και όχι από τον ΕΟΠΥΥ ή τα αντίστοιχα ελεγκτήρια δαπανών)

Οι δαπάνες αυτές, λοιπόν, από την παγία, κινδυνεύουν...σοβαρά να μην ενταλματοποιηθούν με αποτέλεσμα είτε να μην πάρουν πίσω χρήματα που κατέβαλαν από την τσέπη τους οι Λιμενικοί, είτε εάν επρόκειτο για προκαταβολές να κληθούν να τις επιστρέψουν ώστε να αποκατασταθεί το ποσό της Παγίας.    

'Ετσι, τώρα, αναζητείται διακαώς λύση μέσω τροπολογιών, όπως ανέφεραν στο bloko.gr πηγές του Υπουργείου Ναυτιλίας, ώστε, με αυτόν τον τρόπο να διευθετηθεί η εκκρεμότητα με κάθε νομιμότητα αλλά χωρίς να επιβαρυνθεί οικονομικά το προσωπικό. 

'Οπως, δυστυχώς, συμβαίνει, όμως, σε κάθε παρόμοιο οικονομικό ζήτημα που ανακύπτει τα τελευταία χρόνια σε διάφορα Υπουργεία οι...ελεγκτές της τρόικας, πιθανώς, να έχουν τον τελευταίο λόγο, παρά την καλή πρόθεση που εμφανίζεται να έχει ο Υπουργός Ναυτιλίας κ. Κουρουμπλής.  

Ελεγκτήριο Δαπανών 

Το πολυπόθητο αυτόνομο ελεγκτήριο δαπανών το οποίο θα δώσει λύση στο σημαντικό πρόβλημα των καθυστερήσεων στην ενταλματοποίηση των υγειονομικών δαπανών των λιμενικών και των μελών των οικογενειών τους  όπως επίσης και δαπανών για οδοιπορικά, επιδόματα συνοδών σκύλων, λοιπές προμήθειες για Λιμενικές Αρχές, πλωτά-χερσαία μέσα κ.αδεν έχει, πάντως, ακόμα στελεχωθεί αν και ο μήνας έχει... 11 και το νέο όργανο θα έπρεπε να έχει αρχίσει να "παίρνει βηματισμό".

Πληροφορίες μας ανέφεραν ότι παρά το γεγονός ότι υπάρχει επαρκές στελεχιακό δυναμικό, Οικονομικοί Αξιωματικοί του Λ.Σ οι οποίοι θα μπορούσαν να επανδρώσουν το ελεγκτήριο, εμφανίστηκαν να έχουν μια κάποια ...άρνηση να μεταφερθούν στη νέα δομή αφήνοντας τις υπηρεσίες που βρίσκονται τώρα. 

Το θέμα είχε συζητηθεί εκτενώς , μάλιστα στην τελευταία συνάντηση της ΠΟΕΠΛΣ με τον Υπουργό Ναυτιλίας ο οποίος με...νόημα φέρεται να είπε ότι  θα γίνουν τα...προβλεπόμενα ώστε να μην καθυστερήσει άλλο η λειτουργία του νέου οργάνου.

Δώρα Βογιατζάκη













Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια