Πώς σχετίζονται μεταξύ τους η αναιμία και η απώλεια ακοής;


Αναιμία ή για να ακριβολογούμε η σιδηροπενική αναιμία οφείλεται στην ανεπάρκεια σιδήρου.

Αποτελεί μία κατάσταση από την οποία υποφέρουν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν τώρα ότι η ανεπάρκεια σιδήρου ίσως σχετίζεται με την απώλεια ακοής.

Ερευνητές από το Κολέγιο Ιατρικής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια στις Ηνωμένες Πολιτείες μελέτησαν τη σχέση νευροαισθητηριακής απώλειας ακοής και αγώγιμης απώλειας ακοής και αναιμία λόγω ανεπάρκειας σιδήρου σε 305.339 άτομα ηλικίας από 21 έως 90 ετών.

Οι ειδικοί μελέτησαν στοιχεία από ιατρικά αρχεία της Πολιτείας της Πενσυλβάνια και ως αναιμία λόγω ανεπάρκειας σιδήρου ορίστηκαν τα χαμηλά επίπεδα αιμοσφαιρίνης και φερριτίνης αναλογικά με την ηλικία και το φύλο.

Το 43% του δείγματος ήταν άνδρες, κατά μέσο όρο 50 ετών.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο JAMA Otolaryngology-Head & Neck Surgery, έδειξαν πως στο δείγμα 1,6% συχνότητα συνδυαστικής απώλειας ακοής και 0,7% συχνότητα αναιμίας λόγω έλλειψης σιδήρου. Η νευροαισθητηριακή απώλεια ακοής (όταν δηλαδή η βλάβη είναι στον κοχλία ή στις νευρικές οδούς από το έσω ους προς τον εγκέφαλο), που ήταν παρούσα στο 1,1% των ατόμων με αναιμία, μαζί με τη συνδυαστική απώλεια ακοής (συνδυασμός απώλειας ακοής λόγω προβλημάτων στα οστά του έσω ους, κώφωσης, νευροαισθητηριακής απώλειας και ακαθόριστης απώλειας ακοής), που αφορούσε στο 3,4% του δείγματος, συσχετίστηκαν άμεσα με την αναιμία λόγω ανεπάρκειας σιδήρου.

Η επικεφαλής της έρευνας Δρ. Κάθλιν Σιέφερ τόνισε πως «υπάρχει τελικά σχέση μεταξύ αναιμίας και απώλειας ακοής. Επόμενος στόχος μας είναι η καλύτερη κατανόηση της και αν η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της αναιμίας μπορεί να έχει συνολικά θετική επίδραση στα άτομα με απώλεια ακοής».Πηγή: healthview.gr