Πώς θα μπορούν πλυντήρια και ψυγεία να παράσχουν πολύτιμα στοιχεία σε περιπτώσεις ανθρωποκτονιών;


Οι διώκτες του εγκλήματος φαίνεται να κερδίζουν πολύτιμους νέους συμμάχους στην προσπάθεια διαλεύκανσης ανθρωποκτονιών, καθώς τα εξελιγμένης τεχνολογίας πλυντήρια και ψυγεία θα είναι σύντομα σε θέση να παράσχουν πολύτιμα στοιχεία από τους χώρους διάπραξης εγκλημάτων.

Όπως αναφέρει η Telegraph, στην εποχή του διαδικτύου όπου όλο και περισσότερες συσκευές «συνδέονται» μεταξύ τους και επιδίδονται σε όλο και πιο «έξυπνες λειτουργίες» οι σημερινοί αστυνομικοί ήδη εκπαιδεύονται στην αναζήτηση gadgets που θα μπορούσαν να παρέχουν το ψηφιακό αποτύπωμα του θύματος ή του δράστη.

Σύμφωνα δε με τον Mark Stokes, επικεφαλής της ψηφιακής, διαδικτυακής μονάδας εγκληματολογίας της Μητροπολιτικής Αστυνομίας στην Αγγλία, σε σχόλιό του στους Times ανέφερε πως «ασύρματες κάμερες που μπορεί να υπάρχουν μέσα σε συσκευές όπως πχ το ψυγείο, μπορούν να καταγράφουν την κίνηση των ιδιοκτητών αλλά και πιθανών υπόπτων».

«Κουδούνια που συνδέονται με τις εφαρμογές του τηλεφώνου του χρήστη μπορεί να μας δείχνουν ποιος χτυπά το κουδούνι και ο ιδιοκτήτης ή κάποιος άλλος μπορεί εξ αποστάσεως και εφόσον το επιθυμεί να παραχωρεί ελεγχόμενη πρόσβαση στις εγκαταστάσεις. Όλα αυτά καταγράφονται, υπάρχουν ίχνη της κάθε δραστηριότητας. Ο τόπος του εγκλήματος του μέλλοντος θα συνδέεται με το διαδίκτυο».

Ήδη το νέο ψυγείο Samsung Family Hub διαθέτει κάμερες που παρέχουν ζωντανή εικόνα από όλα τα προϊόντα που υπάρχουν εντός αυτού έτσι ώστε οι ιδιοκτήτες να μπορούν να δουν ανά πάσα στιγμή τι χρειάζεται να αγοράσουν όταν είναι ήδη πχ στο super market ή στο δρόμο και αναρωτιούνται εάν έχουν ή όχι γάλα. Έτσι, για παράδειγμα η ώρα που κάποιος «συνδέθηκε» με την κάμερα του ψυγείου του μπορεί να του προσφέρει ένα πολύτιμο άλλοθι ή να αποδείξει πως δεν ήταν εκεί που υποστηρίζει στις αρχές ότι βρισκόταν την ώρα διάπραξης ενός εγκλήματος.

Σύμφωνα με τον Stokes, οι αστυνομικοί θα έχουν μαζί τους μια «ψηφιακή εργαλειοθήκη» που θα επιτρέπει την ανάλυση μικροτσιπ και θα «κατεβάζει» δεδομένα επί τόπου στο χώρο όπου διαπράχθηκε ένα έγκλημα, αντί να ξηλώνουν και να μεταφέρουν συσκευές στα εργαστήρια.

Βέβαια, δεν αποκλείεται οι εταιρείες που κατασκευάζουν διάφορα gadgets να προβάλλουν αντιρρήσεις καθώς ανησυχούν για την προστασία της ιδιωτικής ζωής των πελατών τους.

Στις ΗΠΑ, η Amazon δίνει μάχη να απορριφθεί το αιτήμα των διωκτικών αρχών στις ΗΠΑ να παραδώσουν ηχογραφήσεις από ένα από τα συστήματα οικιακής ψυχαγωγίας, το Echo, που ανήκουν στον James Andrew Bates, στο υδρομασάζ του οποίου βρέθηκε νεκρός ο Victor Collins το 2015, στο Αρκάνσας.

Το Echo παρέχει προγνώσεις καιρού, ελέγχει θερμοστάτες και διακόπτες για τα φώτα και παίζει μουσική. Αλλά διαθέτει και τεχνητή νοημοσύνη και έτσι βελτιώνεται με την πάροδο του χρόνου με τη βοήθεια της φωνής του ιδιοκτήτη και έτσι θα μπορούσε να παρέχει πληροφορίες για το τι συνέβη τη νύχτα του θανάτου του Collins.

Η αστυνομία έχει ήδη συλλέξει πολύτιμα δεδομένα από τον ηλεκτρικό μετρητή νερού, που έδειξε πως χρησιμοποιήθηκε μια πολύ μεγάλη ποσότητα νερού η οποία μπορεί χρησιμοποιήθηκε για να καθαριστεί το αίμα του δολοφονηθέντος από χώρους του σπιτιού.Πηγή: huffingtonpost.gr