Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

350 νεκροί σε 29 τρομοκρατικά χτυπήματα

Μόνο τους τελευταίους 12 μήνες, στη χώρα σημειώθηκαν 29 τρομοκρατικά χτυπήματα και ένα αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να ξεπερνάει τους
620. Σε περίπου 350 υπολογίζονται τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων και σε 270 οι νεκροί του πραξικοπήματος. Εάν μάλιστα σε αυτούς προστεθούν και οι δεκάδες Τούρκοι στρατιώτες που έχουν πέσει νεκροί τους τελευταίους τέσσερις μήνες στο μέτωπο της Συρίας, τότε ο αριθμός των συνολικών απωλειών προσεγγίζει τις 700.
Το 2016 θα μείνει στα χρονικά ως μια χρονιά «πολύ δύσκολη» για την Τουρκία του Ερντογάν, ως μια χρονιά που αφήνει πίσω της σειρά προκλήσεων (εσωτερικών αλλά και εξωτερικών, πολιτικών αλλά και οικονομικών) ναρκοθετώντας το μέλλον.
Το 2017 δυστυχώς ξεκινάει κι αυτό με τους χειρότερους οιωνούς, με ένα νέο πολύνεκρο τρομοκρατικό χτύπημα στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης, το κατά σειρά ένατο που κλονίζει την Πόλη τους τελευταίους 12 μήνες.
Η επίθεση στο νυχτερινό κέντρο «Reina», με τους τουλάχιστον 39 νεκρούς και τους 65 τραυματίες, έρχεται να αναδείξει τα σοβαρά κενά ασφαλείας στο εσωτερικό της Τουρκίας. Μιλάμε άλλωστε για μια επίθεση που πραγματοποιήθηκε σε ένα από τα πιο γνωστά κλαμπ της Πόλης, με θύματα ξένους υπηκόους, και εν μέσω δρακόντειων μέτρων ασφαλείας (υπό το βλέμμα των περίπου 17.000 αστυνομικών που περιπολούσαν τους δρόμους της Κωνσταντινούπολης τις ημέρες των γιορτών).
Θα μπορούσε κανείς να συνοψίσει τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Αγκυρα εν έτει 2017 σε πέντε μέτωπα: τρία εσωτερικά (εσωτερική ασφάλεια, πολιτική σταθερότητα, οικονομία) και δύο εξωτερικά (Συρία, σχέσεις με τη Δύση).
Συγγενείς των θυμάτων και επιζήσαντες θρηνούν τις νέες τραγικές απώλειες που ήρθαν να προστεθούν στην ήδη μεγάλη λίστα των θυμάτων από τα τρομοκρατικά χτυπήματα στην Τουρκία, τους τελευταίους 12 μήνες
Συγγενείς των θυμάτων και επιζήσαντες θρηνούν τις νέες τραγικές απώλειες που ήρθαν να προστεθούν στην ήδη μεγάλη λίστα των θυμάτων από τα τρομοκρατικά χτυπήματα στην Τουρκία, τους τελευταίους 12 μήνες
Το θέμα της εσωτερικής ασφάλειας ξεχωρίζει ως το πιο «φλέγον», καθώς συνοδεύεται από βαρύτατο φόρο αίματος. Οι τρομοκρατικές επιθέσεις αποτελούν πλέον σχεδόν καθημερινό φαινόμενο στη χώρα.
Ο Ερντογάν έχει ανοίξει μέτωπα προς πάσα κατεύθυνση, ενάντια σε φτιαχτούς ή υπαρκτούς εχθρούς, αλλά και σε πρώην συμμάχους (τζιχαντιστές, Κούρδους, γκιουλενιστές, αντιφρονούντες, Κεμαλιστές κ.ά.), τα οποία ωστόσο τώρα καλείται να «κλείσει» με τη συνδρομή «αποδεκατισμένων» δυνάμεων ασφαλείας. Τα κύματα των πολιτικών διώξεων που ακολούθησαν το αποτυχημένο πραξικόπημα έφεραν τεράστιες ανακατατάξεις σε Αστυνομία και Στρατό, δημιουργώντας κενά σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού. Οι «κωλοτούμπες» της τουρκικής πολιτικής από την άλλη (απέναντι στη Ρωσία και στον Ασαντ) δημιούργησαν μια κρίση ταυτότητας και έντονη σύγχυση ως προς το ποιος είναι πλέον ο σύμμαχος της Τουρκίας και ποιος ο εχθρός. Ενδεικτική της σύγχυσης η εικόνα του Τούρκου αστυνομικού να δολοφονεί τον πρεσβευτή της Ρωσίας στην Αγκυρα.
Η εσωτερική ασφάλεια ωστόσο είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις εξελίξεις στο μέτωπο της Συρίας (και δευτερευόντως του Ιράκ) όπου η Τουρκία διατηρεί πλέον στρατιωτική παρουσία. Εγκλωβισμένος πια σε έναν πόλεμο από τον οποίο δεν μπορεί να βγει, ο Ερντογάν προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ Ρώσων, σουνιτών, Αμερικανών και Ασαντ. Θέλει να σπρώξει τους Κούρδους ανατολικά του ποταμού Ευφράτη, εμβολίζοντας έτσι κάθε ενδεχόμενο διασύνδεσης μεταξύ των κουρδικών καντονιών της βόρειας Συρίας. Στην πράξη, ωστόσο, δεν τα καταφέρνει στον βαθμό που θα ήθελε. Για να τα καταφέρει δε, αναγκάζεται να συμμορφωθεί με τις ρωσικές επιταγές και να συνθηκολογήσει με τον Ασαντ... προδίδοντας τους αντάρτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) τους οποίους υποτίθεται ότι εισέβαλε στη Συρία για να στηρίξει.
Πληγή της Συρίας
Η πληγή της Συρίας έχει φέρει στο προσκήνιο και τις σοβαρές αρρυθμίες στις σχέσεις της Αγκυρας με την ΕΕ, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Για να αποκατασταθεί ωστόσο ουσιαστικά η σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο, θα πρέπει να έχουν προηγουμένως αποκατασταθεί οι σχέσεις στον άξονα Τουρκίας-Δύσης, πράγμα δύσκολο δεδομένων των συνθηκών (αλλά όχι ακατόρθωτο).
Πίσω στο εσωτερικό, ο Ερντογάν πορεύεται με «μοναδικό» στόχο τη συνταγματική μεταρρύθμιση που θα του εξασφαλίσει την εκτελεστική προεδρία. Το σχετικό δημοψήφισμα αναμένεται στα τέλη Μαρτίου ή τον Απρίλιο και από την έκβασή του αναμένεται να κριθούν πολλά: η σταθερότητα της τουρκικής πολιτικής σκηνής αλλά και οι μελλοντικές διαθέσεις του σουλτάνου.
Κατηγορούν τον Ερντογάν ότι όπλισε το χέρι του δράστη
Οπως στην περίπτωση του 22χρονου Τούρκου αστυνομικού που δολοφόνησε τον πρεσβευτή της Ρωσίας ζητώντας «εκδίκηση για το Χαλέπι», έτσι και στην περίπτωση του χθεσινού τρομοκρατικού χτυπήματος πολλοί είναι εκείνοι που κατηγορούν το καθεστώς Ερντογάν ότι «όπλισε» το χέρι των δραστών με τη ρητορική μίσους που καλλιεργεί. Ο στόχος του τελευταίου τρομοκρατικού χτυπήματος, που ήταν το πρωτοχρονιάτικο πάρτι σε κλαμπ της Κωνσταντινούπολης, δημιουργεί αρνητικούς συνειρμούς. Κι αυτό διότι ισλαμικοί κύκλοι προσκείμενοι στον Ερντογάν είχαν το προηγούμενο διάστημα κάνει προπαγάνδα ενάντια στον εορτασμό των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Η διεύθυνση θρησκευτικών υποθέσεων της Τουρκίας αποκήρυξε τους εν λόγω εορτασμούς ως αντιτουρκικούς και ακατάλληλους για μουσουλμάνους. Το ίδιο έκαναν και πολλά φιλοκυβερνητικά μίντια αλλά και μια δημοτική Αρχή της Κωνσταντινούπολης. Σε δρόμο της Κωνσταντινούπολης αναρτήθηκε μάλιστα και ένα πανό που εμφανίζει έναν «παραδοσιακό» Τούρκο να ρίχνει γροθιά στον Αγιο Βασίλη.

ethnos.gr












Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια