Ζωή - μαρτύριο για 300 πρόσφυγες στον λασπότοπο της Μαλακάσας

Κέντρο υποδοχής προσφύγων στη Μαλακάσα, δύο μέρες μετά τον χιονιά. Παιδιά που παίζουν στις λάσπες και στον πάγο. Πολλά κοντέινερ έχουν νάιλον αντί για
πόρτες και παράθυρα, που θα προστατεύσουν από το κρύο τους περίπου 300 πρόσφυγες που μένουν εκεί. Οι συνθήκες στον καταυλισμό ήταν ιδιαίτερα άσχημες, και επιβαρύνθηκαν περισσότερο τις ημέρες της κακοκαιρίας.


Οι πρόσφυγες κάνουν λόγο για προβλήματα στη διαμονή και τη σίτιση. Η κατάσταση έχει επιπτώσεις στον τομέα της υγείας. «Ελειψα μερικές ημέρες και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί. Υπήρξε έξαρση των λοιμώξεων του αναπνευστικού, ενώ κάποια περιστατικά ήταν ιδιαίτερα σοβαρά», επισημαίνει στο «Εθνος» η γιατρός των «Γιατρών του Κόσμου», Λυδία Λιοδάκη.
Οι ίδιοι οι πρόσφυγες προχώρησαν σε διαμαρτυρία προχθές, Τετάρτη, αποκλείοντας την είσοδο στους υπευθύνους του καταυλισμού, αλλά και στις ανθρωπιστικές οργανώσεις, πλην των «Γιατρών του Κόσμου». «Δεν είχαμε νερό για τρεις ημέρες. Επίσης, είχαμε διακοπές ρεύματος και δεν μπορούσαμε να ζεσταθούμε», σημειώνουν, προσθέτοντας ότι τα ηλεκτρικά σώματα που τους έχουν δοθεί για θέρμανση έχουν πολύ χαμηλή απόδοση. Βασικό αίτημά τους ήταν το φαγητό, που όπως υποστηρίζουν, εκτός από άσχημη γεύση, έχει χαμηλή διατροφική αξία. «Το φέρνουν από την κατάψυξη και το ζεσταίνουν.

http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20170113/low/assets_LARGE_t_420_55154053.JPG

Πέρα από την κακή γεύση, χρειαζόμαστε φρούτα, αλλά δεν μας δίνουν. Ορισμένοι αναγκαζόμαστε να παίρνουμε χάπια», λέει ο Γιουσέφ, ένας από τους αρχηγούς των κοινοτήτων. Μία γυναίκα από το Αφγανιστάν, που μόλις έχει παραλάβει το συσσίτιό της, διαμαρτύρεται έντονα στους ΓτΚ. «Πείτε τους να προσέχουν, βρίσκουμε συνέχεια τρίχες μαλλιών», υποστηρίζει. Η ίδια εκφράζει παράπονα, καθώς όπως λέει «μας δίνουν συνέχεια πατάτες ή σκέτα μακαρόνια ή ρύζι».

Προβλήματα
Στον χώρο είχαν εκδηλωθεί προβλήματα από τη λειτουργία του. «Βρίσκομαι εδώ από τότε που άνοιξε. Στην αρχή, μέναμε σε σκηνές που γέμιζαν νερά όταν έβρεχε. Υπήρξαν φορές που στις 2 το πρωί, ο κόσμος έβγαζε τα πράγματά του έξω. Δεν ήταν εδώ κανένας υπεύθυνος», υποστηρίζει ο Γιουσέφ. «Πριν από έξι μήνες μας είπαν ότι θα έβαζαν κοντέινερ. Τελικά τα έφεραν πριν από 2-3 εβδομάδες», προσθέτει.
Πάντως, ακόμη και με καθυστέρηση, η τοποθέτηση των κοντέινερ δεν έλυσε τα προβλήματα. Πολλά είναι σπασμένα καθώς έχουν χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν. Κάτι τέτοιο προκύπτει από τις παλιές ταμπέλες που έχουν πάνω τους και δείχνουν τους δωρητές. «Είχαν χρησιμοποιηθεί για προσωρινή διαμονή σεισμοπλήκτων. Χρειάζονται επισκευές για να γίνουν κατοικήσιμα», αναφέρουν στελέχη των Γιατρών του Κόσμου. Πολλά από αυτά έχουν τοποθετηθεί χωρίς κουφώματα, αλλά με νάιλον αντί για πόρτες και παράθυρα. «Πώς να μας προστατεύσουν τις ημέρες που είχε χιόνια;», διερωτάται ο Γιουσέφ.
Μέσα στις λάσπες, με φόντο τα μισοδιαλυμένα κοντέινερ, παίζουν τα παιδιά που μένουν στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στη Μαλακάσα
Μέσα στις λάσπες, με φόντο τα μισοδιαλυμένα κοντέινερ, παίζουν τα παιδιά που μένουν στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στη Μαλακάσα
«Υπήρξε περιστατικό παιδιού 8 μηνών με ψώρα. Τις ημέρες του χιονιού, που δεν είχαν ρεύμα, έμενε στον καταυλισμό ένα βρέφος λίγων ημερών. Βλέπουμε την ψυχολογία τους να επιβαρύνεται συνεχώς», εξηγεί η κυρία Λιοδάκη. «Πρόκειται για ανθρώπους που ζουν κάτω από κακές συνθήκες και που δεν τους έχει δοθεί καμία πρωτοβουλία» λέει από την πλευρά της η συντονίστρια πεδίου των ΓτΚ στον καταυλισμό, Μαρία Καλαγιά, ενώ η κοινωνική λειτουργός Νικολέτα Χαβελέ εξηγεί ότι με εξαίρεση κάποιες δραστηριότητες που παρέχονται σε γυναίκες και παιδιά, τώρα γίνονται σκέψεις για τη δημιουργία ομάδας ποδοσφαίρου. Η δράση της οργάνωσης στη Μαλακάσα χρηματοδοτείται από την ΕΕ και περιλαμβάνει υπηρεσίες πρωτοβάθμιας ιατρικής περίθαλψης, κοινωνικής υποστήριξης και γυναικολογικής φροντίδας. Οι πρόσφυγες δηλώνουν απαισιοδοξία για το μέλλον τους.
«Το πρώτο διάστημα δεν δίναμε μεγάλη σημασία. Δεν φανταζόμασταν ότι θα μείνουμε εδώ. Σιγά σιγά το συνειδητοποιήσαμε. Εχει περάσει τόσος καιρός και η κατάσταση δεν έχει αλλάξει πολύ. Αυτό που με στενοχωρεί είναι ότι δεν μπορώ να κάνω τίποτα για να βοηθήσω», επισημαίνει ο Γιουσέφ. «Κι αν θεωρήσουμε ότι οι μεγάλοι αντέχουν στις κακουχίες, τι επιπτώσεις μπορεί να έχει η κατάσταση στα μικρά παιδιά;», διερωτώνται άνθρωποι των ΓτΚ.

Κατερίνα Τζουμερκιώτη
Φωτογραφίες Χάρης Γκίκας

Φοβούνται να φιλοξενηθούν στο «Λέσβος»
Φήμες που διασπείρονται ανεύθυνα ?ή και σκόπιμα? στο hotspot της Μόριας μπλοκάρουν την προσωρινή φιλοξενία προσφύγων στο αρματαγωγό «Λέσβος» του Πολεμικού Ναυτικού, χωρητικότητας 500 ατόμων. Μέχρι χθες το απόγευμα κανείς δεν είχε επιβιβαστεί σε αυτό, επειδή κάποιοι διέδωσαν τη φήμη ότι δήθεν θα τους πάει πίσω στην Τουρκία!
Οι συνθήκες στον καταυλισμό είναι ιδιαίτερα άσχημες, ενώ επιβαρύνθηκαν ακόμη περισσότερο τις ημέρες της κακοκαιρίας.
Οι συνθήκες στον καταυλισμό είναι ιδιαίτερα άσχημες, ενώ επιβαρύνθηκαν ακόμη περισσότερο τις ημέρες της κακοκαιρίας.
Δεν είναι η πρώτη φορά που διασπείρονται σκόπιμα ψευδείς φήμες στα hotspots του Αν. Αιγαίου, που έχουν στόχο τη δημιουργία εντάσεων ως μέσο πίεσης για τη μεταφορά περισσότερων ανθρώπων στην ενδοχώρα.
Εκπρόσωποι της Υπατης Αρμοστείας και του υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής επιδόθηκαν σε αγώνα δρόμου, προκειμένου να πείσουν τους πρόσφυγες να επιβιβαστούν στο πλοίο.
Την ίδια ώρα, συνεχιζόταν η επιχείρηση μεταφοράς οικογενειών σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια για την προστασία τους από τις καιρικές συνθήκες. Μέχρι χθες το μεσημέρι είχαν μεταφερθεί 222 άτομα. Επιπλέον, 140.000 λίτρα πετρελαίου θα χορηγηθούν άμεσα από τα «Ελληνικά Πετρέλαια» στις Δομές Φιλοξενίας Προσφύγων και Μεταναστών, ύστερα από αίτημα του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Η παροχή δωρεάν πετρελαίου στοχεύει στην κάλυψη άμεσων αναγκών θέρμανσης μεταναστών και προσφύγων που διαβιούν σε συνολικά 13 καταυλισμούς.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ

Η Γερμανία μάς στέλνει πίσω πρόσφυγες
Την επαναπροώθηση προσφύγων στην Ελλάδα αποφάσισε να ξεκινήσει η Γερμανία το επόμενο διάστημα, δημιουργώντας άλλο ένα πρόβλημα στη χώρα μας. Η απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης προκάλεσε αντιδράσεις από ανθρωπιστικές οργανώσεις, που εγείρουν ζήτημα για τις τραγικές συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στη χώρα μας.
Οι διαδικασίες επαναπροώθησης θα ξεκινήσουν στις 15 Μαρτίου. Ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ ζήτησε από την ομοσπονδιακή Υπηρεσία για τους Πρόσφυγες και τους Μετανάστες (BAMF) να εφαρμόζει τη Συνθήκη του Δουβλίνου, που προβλέπει την εξέταση της αίτησης ασύλου από την πρώτη χώρα υποδοχής. Κάτι τέτοιο θα επιβαρύνει κυρίως την Ελλάδα, όπου η συνθήκη είχε ανασταλεί από το 2011, αλλά και την Ιταλία, που είναι οι κύριες πύλες εισόδου μεταναστών και προσφύγων στην ΕΕ.
Η απόφαση της γερμανικής πλευράς προκάλεσε την αντίδραση της οργάνωσης Pro Asyl που επισήμανε ότι οι επαναπροωθήσεις θα επιφέρουν νέο πλήγμα στις προβληματικές ικανότητες υποδοχής της Ελλάδας, όπου τα κέντρα βρίσκονται «σε φρικτή κατάσταση».


http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20170113/low/assets_LARGE_t_420_55154058.JPG

ΕΘΝΟΣ