Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Tροποποιήσεις για τον εκσυγχρονισμό και την αναμόρφωση του Πειθαρχικού Δικαίου του Αστυνομικού Προσωπικού


Στον εκσυγχρονισμό και την ολική αναμόρφωση του πειθαρχικού δικαίου του ένστολου προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας προχωρά το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, σχεδόν δεκαέξι χρόνια μετά την πρώτη εφαρμογή του κανονισμού πειθαρχίας, σε μια προσπάθεια η ΕΛ.ΑΣ να προχωρήσει σε μια νέα σύγχρονη εποχή αναδιάρθρωσης και αναδιοργάνωσης.

Οι τροποποιήσεις που προτείνονται κινούνται σε τρεις άξονες:

στην απομάκρυνση από την ενεργό υπηρεσία των ένστολων που έχουν διαπράξει σοβαρά ποινικά και πειθαρχικά αδικήματα και ταυτόχρονα στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση περιστατικών διαφθοράς στο Σώμα της ΕΛ.ΑΣ.,

στη μείωση γραφειοκρατικών διαδικασιών και

στην ταχύτερη απονομή της πειθαρχικής δικαιοσύνης.

Με τις αλλαγές που προτείνονται, μέσω της αναμόρφωσης και της επικαιροποίησης του κανονισμού, Π.Δ. 120/2008 (Α’ 182), εκτιμάται ότι, μεταξύ άλλων, θα μπει τέλος στη γραφειοκρατία που προκαλείται από τις άσκοπες διοικητικές εξετάσεις, ενώ θα προσαρμοστεί στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Ε.Δ.Δ.Α.). Επιπλέον, επικαιροποιούνται οι ποινές, ώστε να συμβαδίζουν με αυτές που επιτάσσει ο νέος Ποινικός Κώδικας.

Ενδεικτικά,

Προστίθενται αδικήματα, ως πειθαρχικά παραπτώματα, που προβλέπονται στον νέο Ποινικό Κώδικα και είναι ιδιαίτερης ποινικής απαξίας.

Τίθενται υποχρεωτικά σε διαθεσιμότητα οι αστυνομικοί σε βάρος των οποίων ασκείται ποινική και πειθαρχική δίωξη για ιδιαιτέρως σοβαρά ποινικά αδικήματα.

Τίθενται αυτοδίκαια σε απόταξη, ανεξάρτητα από την πειθαρχική εκδίκαση της υπόθεσής τους, οι αστυνομικοί που καταδικάζονται αμετάκλητα, με απόφαση ποινικού δικαστηρίου, για κακουργήματα και για ορισμένα ιδιαιτέρως σοβαρά πλημμελήματα.

Μειώνεται η διενέργεια άσκοπων διοικητικών εξετάσεων για ήσσονος σημασίας θέματα, όπως η απώλεια ταυτότητας, υπηρεσιακής άδειας οδήγησης ή ο τραυματισμός εκτός διατεταγμένης υπηρεσίας.

Επιμηκύνονται τα χρονικά όρια για τη δυνατότητα επανάληψης της πειθαρχικής δίκης, σε περίπτωση διαφορετικής κρίσης ουσίας με την αντίστοιχη ποινική δίκη, προκειμένου να εξασφαλίζεται η επιβολή της προσήκουσας πειθαρχικής ποινής.

Tο εν λόγω- νέο Προεδρικό Διάταγμα αποστέλλεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας, για προληπτικό έλεγχο νομιμότητας.


Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

Ο χρήστης Τ. Κ είπε…
Πέρα από τις οποίες τροποποιήσεις που θα γίνουν στο Πειθαρχικό Δίκαιο, εκείνο που προέχει είναι οι αξιωματικοί που θα κληθούν να το εφαρμόσουν είτε ως ενεργοντες ΠΔΕ κ ΕΔΕ, είτε ως αυτοί που τις διέταξαν, να "φορούν" παντελόνια. Έχω δει καταγγελία για Ταξίαρχο να την εξετάζει υφιστάμενος του, ποινή προστίμου που είχε παραγραφεί, να ανασυρθεί (παρότι θα έπρεπε να μην υπάρχει στον φάκελο) κ να κρατείται ξανά κ ο τότε αρμόδιος στο Αρχηγείο Λιαρος, να επικαλείται άσχετους νόμους για να δικαιολογήσει τα.... Κ αν κάποιος από το Αρχηγείο έχει απορίες, όταν το διαβάσει, εδώ είμαι να του τις λύσω. Τα στοιχεία μου, στην διάθεση του σαιτ, να του τα δώσει