Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Με κούριερ από Ισπανία χιλιάδες πλαστά έγγραφα για μετανάστες, Αντιτρομοκρατική και η Europol στο κυνήγι τζιχαντιστών

Τζίρο εκατομμμυρίων ευρώ έκανε το πανευρωπαϊκό κύκλωμα διακίνησης προσφύγων και μετανατστών με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα.
Τζίρο εκατομμυρίων ευρώ έκανε το πανευρωπαϊκό κύκλωμα διακίνησης προσφύγων και μετανατστών με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα.  Διασυνδέσεις του
κυκλώματος έχουν εντοπιστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία και το Ιράν. Οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου εγκλήματος έχουν συλλάβει 24 άτομα, ενώ έχουν εντοπίσει τρία πλήρως εξοπλισμένα με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, εργαστήρια πλαστών εγγράφων.

Οι διακινητές και μέλη του κυκλώματος από την Τουρκία που έφευγαν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες εισέπρατταν έως και 15.000 ευρώ από κάθε άτομο για να τους μεταφέρουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, αεροπορικώς με «υψηλής αξιοπιστίας» ταξιδιωτικά έγγραφα μέσω ελληνικών αεροδρομίων.

Πολλά από τα διαβατήρια ήταν κλεμμένα από την Ισπανία και τα μέλη του κυκλώματος τα έστελναν στην Ελλάδα, όπου αφού άλλαζαν τη φωτογραφία, τα προμήθευαν σε μετανάστες και πρόσφυγες. Τα κέρδη του κυκλώματος ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Με κούριερ από την Ισπανία

Τα πλαστά ή κλεμμένα έγγραφα έρχονταν από την Ισπανία με δέματα κούριερ, τα παραλάμβαναν οι προμηθευτές που αξιολογούσαν αν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και έρχονταν σε συννενόηση με τους διακινητές. Μάλιστα ακολοθούσαν την διαδικασία της σύγκρισης face to face με τους μετανάστες, ώστε τα έγγραφα να «ταιριάζουν» στο άτομο που θα ταξίδευε. Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι πελάτες είναι Ιρανοί. Τα έγγραφα δίνοντας απευθείας στους μετανάστες ή τα έστελναν στην Ισπανία.

Σχέσεις με τον ISIS ή άλλη ισλαμική οργάνωση, έχει βασικό αρχηγικό μέλος του κυκλώματος, ένας 28χρονος από την Αλγερία. Ο συγκεκριμένος άνδρας βρίσκεται στην Ισπανία, όπου του έχει απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα καθώς εξετάζεται η πιθανότητα συμμετοχής του σε τρομοκρατικές επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους. Οι Έλληνες αξιωματικοί έχουν ενημερώσει τους Ισπανούς συναδέλφους τους για τα στοιχεία και ευρήματα, και δεν αποκλείεται σε βάρος του να εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης.

Ενδεικτικό των διαστάσεων της υπόθεσης είναι η παρουσία του Κρις Χόγκμπεν της βρετανικής NCA στην συνέντευξη Τύπου της ΕΛΑΣ. Ο Βρετανός αξιωματούχος εξέφρασε τον προβληματισμό του για το ενδεχόμενο ακραίοι ισλαμιστές να χρησιμοποιούν τις προσφυγικές ροές για να περάσουν με πλαστό διαβατήριο σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης και στη Βρετανία.

Τα έσοδα του κυκλώματος είναι τεράστια. 3 με 15 χιλιάδες ευρώ ήταν η «χρέωση» για κάθε έγγραφο. Έχουν μετακινηθεί τουλάχιστον 100 μετανάστες και πρόσφυγες από τον Ιούνιο στις έρευνες ενώ έχουν εντοπιστεί 1200 διαβατήρια και 300 ταυτότητες.

Τα μέλη του κυκλώματος μιλούσαν με κωδικούς

Τα διαβατήρια τα έλεγαν βιβλία ή τετράδια, τις ταυτότητες «κάρτες», «καθαρό» όταν το έγγραφο δεν είχε σφραγίδες βίζα και άλλες σημάνσεις ενώ οι παράνομοι μετανάστες ήταν οι «πελάτες ή επιβάτες». Ο κωδικός πλαστογράφησης «face to face», το ειδικό υλικό πλαστογράφησης-«πρόγραμμα» και τα χρήματα «γκαραντί».

Να σημειωθεί ότι έχουν γίνει και 9 συλλήψεις στην Βρετανία, σε Γλασκόβη, Μάντσεστερ και Νορθάμπτον.

 .

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια