Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Χωρίς κριτήρια και κανόνες η «μεγάλη έξοδος» από τις φυλακές

Αντιμέτωποι με επικίνδυνους ληστές που αποφυλακίστηκαν κάνοντας χρήση των ευνοϊκών διατάξεων του νόμου Παρασκευόπουλου βρίσκονται σε αρκετές περιπτώσεις αξιωματικοί της Ασφάλειας που χειρίζονται σοβαρές υποθέσεις.


Η περίπτωση του 20χρονου Αφγανού που δολοφόνησε 19χρονη φοιτήτρια, κόρη Ευρωπαίου αξιωματούχου, στη Γερμανία ήρθε να προστεθεί στη μακρά λίστα ανάλογων περιστατικών.
Αρκετοί κακοποιοί με επιβαρυμένο παρελθόν που αποφυλακίζονται προβαίνουν σε εγκληματικές πράξεις ακόμα και μέσα σε διάστημα ενός μήνα μετά την απελευθέρωσή τους, γεγονός που, σύμφωνα με πηγές από την ΕΛ.ΑΣ., πρέπει να ανησυχήσει το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Αττικής θυμούνται την περίπτωση των δύο Γεωργιανών ληστών που δολοφόνησαν τον Αύγουστο του 2015 τον εστιάτορα Μανώλη Οικονόμου στην Ύδρα.
Οι δράστες, οι οποίοι είχαν φυλακιστεί το 2012 για σωρεία ληστειών, διαρρήξεων και κλοπών, είχαν πάνω τους τα χαρτιά αποφυλάκισής τους.

Ο πρώτος είχε αφεθεί ελεύθερος στις 9 Ιουνίου 2015 και ο δεύτερος στις 14 Ιουλίου του ίδιου χρόνου. Λίγο καιρό μετά βασάνισαν τον εστιάτορα στην Ύδρα μέσα στο σπίτι του για να του πάρουν τις εισπράξεις του μαγαζιού. Κατά τη σύλληψή τους οι αστυνομικοί βρήκαν στις τσέπες τους τα αποφυλακιστήρια.

«Οι μαζικές αποφυλακίσεις δεν είναι λύση. Δεν ισχυριζόμαστε ότι δεν θα πρέπει κανείς να κάνει χρήση του νόμου αλλά πρέπει να λαμβάνονται υπόψη ποιοτικά κριτήρια για την κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Διαρκώς συναντάμε περιπτώσεις κακοποιών που προβαίνουν σε σοβαρές εγκληματικές πράξεις λίγο καιρό μετά την αποφυλάκισή τους με το νόμο Παρασκευόπουλου. Με τον τρόπο αυτό ανατροφοδοτείται το έγκλημα. Συχνά αντιμετωπίζουμε και το πρόβλημα να μην μας ενημερώνουν για τις αποφυλακίσεις επικίνδυνων κακοποιών», αναφέρει ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.
Ένα άλλο συμβάν που θυμούνται οι αστυνομικοί είναι η δολοφονία 27χρονου κοσμηματοπώλη το Σεπτέμβριο του 2015 μπροστά στα μάτια της μητέρας του στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης.
Ο δράστης, ένας 38χρονος Γεωργιανός που είχε καταδικαστεί σε πολυετή κάθειρξη για κακουργήματα, είχε αποφυλακιστεί με το νόμο Παρασκευόπουλου.
Συγκεκριμένα είχε αφεθεί ελεύθερος στις 7 Αυγούστου 2015 και μόλις ένα μήνα μετά δολοφόνησε τον 27χρονο.
Οι περιπτώσεις που ανησυχούν περισσότερο την ΕΛ.ΑΣ. σχετίζονται με μέλη συμμοριών ληστών και διαρρηκτών που παρότι δεν έχουν δείξει μεταμέλεια αφήνονται ελεύθεροι αναλαμβάνοντας αμέσως δράση.
Εκτιμάται ότι ένα μέρος της εγκληματικότητας στην Αττική προέρχεται από μία τέτοια «δεξαμενή» κακοποιών. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι ανάμεσα στα μέλη επικίνδυνων συμμοριών της δυτικής Αττικής βρίσκονται άτομα που αποφυλακίστηκαν πρόωρα και μάλιστα κάποια από αυτά – ομογενείς από την πρώην ΕΣΣΔ- ανήκουν στη λίστα υπόπτων για την αιματηρή ληστεία της περασμένης Τετάρτης στα κεντρικά γραφεία της εταιρίας αλλαντικών «Υφαντής» στην Κηφισιά.
Το προηγούμενο χρονικό διάστημα τις ευεργετικές διατάξει του ίδιου νόμου χρησιμοποίησαν για να αποφυλακιστούν, ένας κατηγορούμενος για μεγάλη διακίνηση κοκαΐνης και ο φερόμενος αρχηγός της Greek Mafia.  

Π.Σπυρόπουλος - .thetoc.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια