Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Τσαβούσογλου: Ερντογάν, Τσίπρας και Μέι στη διάσκεψη για το Κυπριακό

Τη δήλωση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι θα συμμετάσχει στη διάσκεψη για το Κυπριακό στη Γενεύη επαναβεβαίωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ
Τσαβούσογλου, τονίζοντας ότι η διάσκεψη θα γίνει «στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο», δηλαδή θα μετάσχουν όχι μόνο ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά και η Τερέζα Μέι, καθώς Ελλάδα, Τουρκία και Βρετανία είναι οι εγγυήτριες δυνάμεις. 

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε ότι στις 12 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη «πενταμερής διάσκεψη» και νωρίτερα στις 9-11 Ιανουαρίου θα συναντηθούν οι πλευρές.

Σε μια άλλη εξέλιξη, και ενώ δεν έχει κληθεί στην Άγκυρα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, μεταβαίνει εσπευσμένα στην τουρκική πρωτεύουσα ο «πρωθυπουργός» της ούτω καλούμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου» («ΤΔΒΚ»), Χιουσεγίν Όζγκιουργκιουν για να συζητήσει με την τουρκική κυβέρνηση το μέλλον του Κυπριακού και της τουρκοκυπριακής οικονομίας. 


Τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο ίδιος ο Όζγκιουργκιουν προς το τουρκοκυπριακό ειδησεογραφικό κανάλι Kıbrıs Tv. Σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή ιστοσελίδα Ηaberkıbrıs, μιλώντας στο τουρκοκυπριακό κανάλι, αναφέρθηκε στο επικείμενο ταξίδι του στην Άγκυρα και έστειλε σημαντικά μηνύματα για το Κυπριακό.

Τόνισε, επίσης, για το μέλλον της Μόρφου και των παραλιών των κατεχόμενων: «η κυβέρνηση, ο Μουσταφά Ακιντζί και ο πρόεδρος της Τουρκίας έχουν ξεκάθαρη άποψη γι’ αυτό το ζήτημα. Η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν πρόκειται να παραιτηθεί από τη Μόρφου και από τη ζώνη των παραλιών».

Ο Όζγκιουργκιουν αναφέρθηκε στη δεύτερη «κόκκινη γραμμή» στο Κυπριακό και στη σημασία των εγγυήσεων για την τουρκική πλευρά, τις οποίες απορρίπτουν Αθήνα και Λευκωσία. 

Στην τουρκική πρωτεύουσα θα συναντήσει υψηλόβαθμα στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης και θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο Ερντογάν.

skai.gr













Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια