Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Στένωση καρωτίδων: Τι είναι και ποιους αφορά;


Οι καρωτίδες αρτηρίες είναι δύο μεγάλα αιμοφόρα αγγεία που παρέχουν αιμάτωση στον εγκέφαλο.

Όπως και οποιαδήποτε αρτηρία στο σώμα έτσι και οι καρωτίδες μπορεί να προσβληθούν από την αθηρωματική νόσο και να αποφραχθούν στο εσωτερικό τους μερικά (στένωση) ή και πλήρως. Στην περίπτωση που φράξουν εντελώς τότε αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος εγκεφαλικού.

Η στένωση καρωτίδων αρτηριών είναι συχνό πρόβλημα, αλλά η κατάσταση αυτή, σύμφωνα με τους επιστήμονες, δεν συμβαίνει από τη μια μέρα στην άλλη αλλά απαιτείται κάποιο χρονικό διάστημα.

Οι παράγοντες κινδύνου αποτελούν:

  • Γήρανση
  • Κάπνισμα
  • Υψηλή αρτηριακή πίεση ( υπέρταση )
  • Υψηλή χοληστερόλη στο αίμα ( υπερχοληστερολαιμία )
  • Διαβήτης (κυρίως όταν δεν ελέγχεται επαρκώς )
  • Παχυσαρκία


Ωστόσο οι βλάβες στις καρωτίδες δεν μπορούν να γίνουν αντιληπτές, καθώς δεν προκαλούν συγκεκριμένα συμπτώματα. Για το λόγο αυτό, επιβάλλεται η τακτική επίσκεψη στο γιατρό προς εξέταση της ροής του αίματος ιδιαίτερα στην περίπτωση που έχετε κάποιο από τους παραπάνω παράγοντες κινδύνου!

Αρχικά ο γιατρός πιθανόν να ζητήσει να υποβληθείτε σε υπερηχογράφημα. Η εξέταση ονομάζεται Doppler καρωτίδων και περιλαμβάνει υψηλής συχνότητας ηχητικά κύματα που κατευθύνονται στις καρωτίδες αρτηρίες. Η εξέταση δεν είναι επώδυνη και δεν περιλαμβάνει ακτινοβολία. Με την εξέταση θα καθοριστεί ο βαθμός προσβολής των καρωτίδων αρτηριών από τη νόσο.



Πηγή: healthreport.gr












Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια