Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Σε "ναρκοπέδιο" ο προϋπολογισμός - πότε ξεκινούν οι ταμειακές πιέσεις

Σε ένα ναρκοπέδιο θα εισέλθει από το νέο έτος η εκτέλεση του επόμενου προϋπολογισμού. Η διαφαινόμενη καθυστέρηση στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης που
θα σημάνει και την καθυστέρηση στην είσπραξη δόσεων από τους δανειστές, οι λήξεις κρατικών ομολόγων που θα απορροφούν ταμειακά διαθέσιμα και η εκπνοή των φορολογικών υποχρεώσεων των πολιτών δημιουργούν ένα επικίνδυνο μείγμα για τον προϋπολογισμό που μπορεί να φέρει την ταμειακή κατάσταση του δημοσίου στο κόκκινο.

Μοναδικό αντίβαρο είναι οι αυξήσεις των έμμεσων φόρων από την Πρωτοχρονιά που μπορούν να φέρουν ζεστό χρήμα στα κρατικά ταμεία.

Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα:

-Oι φορολογούμενοι έως και το τέλος Ιανουαρίου θα πληρώσουν συνολικά ποσό που ξεπερνά τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ καταβάλλοντας τις δυο τελευταίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ καθώς και τα τέλη κυκλοφορίας. Αντίστοιχα και οι επιχειρήσεις θα καταβάλλουν σε ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος ποσό που ξεπερνά τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

-Aπό την Πρωτοχρονιά αυξάνονται οι φόροι κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα, τη σταθερή τηλεφωνία, τα καπνικά προϊόντα και το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Πρόκειται για αυξήσεις που θα φανούν στα κρατικά ταμεία ουσιαστικά μετά τον Ιανουάριο καθώς η αγορά σπεύδει να εκτελωνίσει ποσότητες με τους σημερινούς μειωμένους φόρους, ενώ στην περίπτωση των φόρων στην τηλεφωνία η αύξηση των εσόδων αναμένεται να φανεί μετά τον πρώτο μήνα του έτους.

-Aπό τον Ιανουάριο και μετά δεν υπάρχουν για αρκετούς μήνες μεγάλες φορολογικές υποχρεώσεις των πολιτών. Ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων θα αρχίσει να πληρώνεται και το 2017 από το καλοκαίρι ενώ για Σεπτέμβριο ή το νωρίτερο τον Αύγουστο πηγαίνει η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ του νέου έτους λόγω και της ανάγκης τήρησης της μνημονιακής υποχρέωσης για θέσπιση νέων αξιών για τα ακίνητα που θα αντικαταστήσουν τις αντικειμενικές.

- Aπό το τέλος Φεβρουαρίου και μετά αρχίζουν να εμφανίζονται σημαντικές υποχρεώσεις του δημοσίου σε τοκοχρεολύσια. Στις 27 Φεβρουαρίου θα πρέπει να αποπληρωθεί δόση ύψους 1,622 δις ευρώ προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM), ενώ έως τις 20 Απριλίου πρέπει να πληρωθούν συνολικά περίπου 1,6 δις ευρώ  σε λήξεις ομολόγων που διακρατά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και σε δόση προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ταμειακής στενότητας αποκτά ιδιαίτερη σημασία η απόφαση της κυβέρνησης να μοιράσει εντός του 2016 ένα σημαντικό μέρος της φετινής υπέρβασης των κρατικών εσόδων. Πρόκειται για ζεστό χρήμα το οποίο θα μπορούσε να είναι το μαξιλάρι ρευστότητας για το χρόνο που απαιτεί η διαπραγμάτευση με στόχο το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Το τρίτο μνημόνιο προβλέπει συνολική δόση ύψους περίπου 6,2 δισ. ευρώ με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης από τα οποία τα 1,8 δισ. πρέπει να διοχετευθούν για την αποπληρωμή των προμηθευτών του δημοσίου και τα υπόλοιπα 4,4 δισ. για την αποπληρωμή ομολόγων και δανείων.

Τα χρήματα αυτά, όπως όλα δείχνουν, θα αργήσουν να έρθουν με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να καλείται να διαχειριστεί την ολοένα και πιο δύσκολη όσο θα περνούν οι εβδομάδες κατάσταση στα κρατικά ταμεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο άσχετη με τα παραπάνω δεν είναι η πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών για πλήρη καταγραφή όλων των οικονομικών στοιχείων (τραπεζικά διαθέσιμα κλπ) των ΟΤΑ και των νομικών τους προσώπων στο πλαίσιο δημιουργίας ενός ενιαίου λογαριασμού θησαυροφυλακίου του δημοσίου στον οποίο θα συγκεντρώνονται όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί των φορέων του κράτους.



Σπύρος Δημητρέλης
capital.gr
.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια