Δείτε ποιον τρόπο βρήκαν οι πολίτες στη Βενεζουέλα για να μπορέσουν να επιβιώσουν


Η οικονομική και νομισματική κρίση που πλήττει τη Βενεζουέλα, αλλά και η πρόσφατη κυβερνητική απόφαση να τεθεί εκτός κυκλοφορίας το χαρτονόμισμα των 100 μπολίβαρ, ανάγκασε τους πολίτες της Βενεζουέλας να ανταλλάσσουν νομίσματα με bitcoins, για να επιβιώσουν.

Το bitcoin είναι ένα αποκεντρωμένο νομισματικό σύστημα που βασίζεται στις αρχές της ομότιμης δικτύωσης, των ψηφιακών υπογραφών και των συναρτήσεων απόδειξης εργασίας. Πρόκειται για ένα ψηφιακό συναλλακτικό σύστημα μέσω Internet και συνεπώς υφίσταται μόνο μέσα σε ψηφιακά συστήματα, δηλαδή δεν έχει υλική υπόσταση και τα ψηφιακά νομίσματα φυλάσσονται στο... ψηφιακό πορτοφόλι του χρήστη.

Το ψηφιακό αυτό νόμισμα διακατέχεται από διαφορετικούς κανόνες που ορίζουν την αξία του, ενώ η δημιουργία των νομισμάτων είναι ελέγξιμη κι έτσι αποτρέπονται φαινόμενα όπως ο πληθωρισμός. Αυτοί οι δύο παράγοντες, σε συνδυασμό με την ευκολία αποστολής των νομισμάτων, έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον των κατοίκων της Βενεζουέλας.

Παρόλο που ακόμα ελάχιστοι άνθρωποι στον κόσμο τα χρησιμοποιούν, τα Bitcoins αναμένεται να γίνουν μία εναλλακτική πρόταση για μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού στη χώρα της Λατινικής Αμερικής. «Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι από διαφορετικές βιομηχανίες δείχνουν ενδιαφέρον (προς τα Bitcoins)», εξηγεί ο Τζωρτζ Φαριάς, διευθύνων σύμβουλος της Cryptobuyer, μιας πλατφόρμας εξαγοράς Bitcoins.

Υπενθυμίζουμε ότι η χώρα βυθίζεται στη νομισματική κρίση, με επενδυτές να λένε πως το μπολίβαρ «είναι ένα νόμισμα που έπεσε στην τουαλέτα». Υπενθυμίζουμε ότι νωρίτερα αυτό το μήνα, το Bloomberg δημοσίευσε άρθρο στο οποίο ανέφερε ότι το ζύγισμα των χρημάτων είναι πλέον ο μόνος τρόπος υπολογισμού λόγω της καλπάζουσας διάστασης που έχει πάρει στην οικονομία της Βενεζουέλας ο υπερπληθωρισμός. Την 28η Νοεμβρίου ένα δολάριο ισούταν με 3.480 μπολίβαρ.


Πηγή: huffingtonpost.gr