Πώς η τεχνολογία θα μπορούσε να σταματήσει ένα νέο τρομοκρατικό χτύπημα

Προς αναζήτηση τρόπων αποφυγής νέων τρομοκρατικών χτυπημάτων βρίσκονται οι αρχές όλων των ευρωπαϊκών χωρών, μετά την πρόσφατη επίθεση με φορτηγό σε
χριστουγεννιάτικη αγορά στο Βερολίνο. Σύμφωνα με το Politico, η τεχνολογία ίσως να μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στις περιπτώσεις τέτοιου είδους τρομοκρατικών χτυπημάτων.

Τον Ιούλιο, ο πλανήτης «πάγωσε» στην είδηση ότι φορτηγό παρέσυρε πεζούς στην κεντρική, παραλιακή λεωφόρο της Νίκαιας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 11 άνθρωποι. Η επίθεση ήταν πρωτοφανής και επαναλήφθηκε λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα, αυτή την φορά στη Γερμανία.

«Κάθε φορά που ακούμε για μια επιτυχημένη επίθεση, βλέπουμε ανθρώπους που προσπαθούν να τους αντιγράψουν», αναφέρει ο Ραφαέλο Παντούτσι από το Royal United Services Institute.

O Rod McKenzie, εκπρόσωπος της Road Haulage Association της Βρετανίας εξηγεί με την σειρά του ότι, αν και δεν υπάρχει απόλυτος μηχανισμός αντιμετώπισης τρομοκρατικών χτυπημάτων, μπορούν να τεθούν σε εφαρμογή σχέδια για την αποτροπή τέτοιων ενεργειών.

Ο ίδιος προτείνει την χρήση συσκευών GPS που να παρακολουθούν τις κινήσεις των φορτηγών, ώστε οι μεταφορικές εταιρείες που τα ελέγχουν να γνωρίζουν εάν έχουν κλαπεί ή αλλάξει πορεία. Πράγματι, υπάρχει φόβος για περαιτέρω χρήση φορτηγών σε τέτοιου είδους επιθέσεις, γεγονός που καθιστά απαραίτητη την λήψη μέτρων προφύλαξης.

Το Politico προτείνει ακόμα να δοθούν άμεσα οδηγίες στους οδηγούς να μην αφήνουν παρκαρισμένα τα οχήματα έχοντας αφήσει τα κλειδιά στην μηχανή ή να μην σταματούν να παραλάβουν αγνώστους με τα οχήματά τους. Όπως τονίζει, τα φορτηγά μπορεί να γίνουν εξίσου επικίνδυνα με τα όπλα, όμως είναι πολύ ευκολότερη η απόκτησή τους.huffingtonpost.gr