Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Η πάλη των τάξεων: Bentley Bentayga vs Dacia Duster [video]

Στα συγκριτικά επιλέγουμε συνήθως αυτοκίνητα που έχουν παραπλήσια χαρακτηριστικά ή κοντινή τιμή. Τίποτα από τα δύο δεν ισχύει για αυτό το ζευγάρι, αφού
πρόκειται για τα δύο άκρα της κατηγορίας των SUV.

Με την ευκαιρία της δοκιμής της νέας Bentley Bentayga, το γαλλικό περιοδικό Auto Moto επέλεξε να μη φέρει το θηριώδες SUV αντιμέτωπο με κάποιο μοντέλο της κλάσης του, όπως η Mercerdes-Benz GLS. Προτίμησε να δει πόσο καλύτερο είναι, αν είναι, σε σχέση με ένα από τα φτηνότερα SUV της αγοράς. Έτσι, η Bentayga με τον 6λιτρο W12 των 608 PS βρέθηκε αντιμέτωπη με ένα Dacia Duster, στην έκδοση με τον βενζινοκινητήρα 1.2 TCe, γνωστό μας το Nissan Qashqai και το Renault Clio, που για την περίσταση αποδίδει 125 PS.

Προφανώς σε επίπεδο επιδόσεων δεν υπάρχει καμία επαφή, με την Bentayga να μπορεί να ανοίξει τη διαφορά σε κάθε ευθεία. Εκτός δρόμου όμως το Duster φαίνεται να εκμεταλλεύεται πλήρως το πλεονέκτημα που του δίνει το χαμηλότερο βάρος και οι μικρότερες διαστάσεις του. Για παράδειγμα, ο οδηγός του παραπονιέται για την έλλειψη ηλεκτρικά αναδιπλούμενων καθρεφτών, που τον αναγκάζει να ανοίγει το παράθυρο και να κλείνει τον καθρέφτη του με το χέρι στα στενά περάσματα, όμως η σημαντικά φαρδύτερη Bentayga είναι απλώς αδύνατο να περάσει από το ίδιο σημείο.

Αλλά και στο γλιστερό γρασίδι, το Duster εκμεταλλεύεται το χαμηλό βάρος του και είναι πιο ευκίνητο, οπότε μπορεί να κινηθεί αρκετά πιο γρήγορα. Η Bentayga, εκτός από το επιπλέον βάρος της που την κάνει να υποστρέφει εύκολα, έχει και ένα περιοριστικό ESP που τη φρενάρει παραπάνω απ’ όσο χρειάζεται και της κόβει τη φόρα. Σύμφωνα με τον οδηγό του Duster, αυτή η διαδικασία είναι «σαν ένα κυνηγητό μεταξύ ενός ρινόκερου και μιας αντιλόπης».

Φυσικά, με την τεράστια διαφορά τιμής που χωρίζει τα δύο αυτοκίνητα, από τη σύγκρισή τους δεν μπορεί αν βγει κάποιο αντικειμενικό συμπέρασμα, πέρα από το προφανές: η Bentayga κοστίζει 14 φορές παραπάνω από το Duster, χωρίς να είναι 14 φορές καλύτερο αυτοκίνητο.





drive.gr




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια