Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

652 κατασχεμένα δουλεμπορικά σκάφη δεν έχουν δημοπρατηθεί και απομακρυνθεί εδώ και μήνες, από το λιμάνι της Κω

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κατέθεσε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, για το ζήτημα των κατασχεμένων σκαφών, που 


χρησιμοποιήθηκαν για τη διακίνηση παράνομων μεταναστών και προσφύγων, και εξακολουθούν να παραμένουν στο λιμάνι της Κω.

Ο κ. Κόνσολας αναφέρει ότι το Λιμεναρχείο Κω έχει κατασχέσει 652 σκάφη που χρησιμοποιήθηκαν για τη διακίνηση παράνομων μεταναστών και προσφύγων έως σήμερα ενώ παράλληλα έχει κατασχεθεί και ένας πολύ μεγάλος αριθμός εξωλέμβιων μηχανών.

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου καταγγέλλει την αδιαφορία του Υπουργείου Οικονομικών και της Διεύθυνση διαχείρισης δημόσιου υλικού, που καθυστερούν τη διαδικασία δημοπράτησης των κατασχεμένων σκαφών. Με αυτό τον τρόπο, θα υπάρξουν έσοδα για το δημόσιο ενώ όσα σκάφη δεν δημοπρατηθούν θα καταστραφούν προκειμένου να μην καταστούν εστία μόλυνσης για το λιμάνι της Κω και να κινδυνεύουν με βύθιση.

Παράλληλα, στηλιτεύει την αδιαφορία και του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής που αγνοεί τις συνεχείς εκκλήσεις του Λιμενικού Ταμείου αλλά και των Λιμενικών Αρχών που ενημερώνουν για τους κινδύνους, αλλά και τα προβλήματα που υπάρχουν από την παραμονή των κατασχεμένων σκαφών στο λιμάνι του νησιού.

Ο κ. Κόνσολας αναφέρει ότι πολλά από αυτά τα σκάφη βυθίστηκαν το προηγούμενο διάστημα και τα έξοδα ανέλκυσής τους επωμίστηκαν ο Δήμος Κω και το Λιμενικό Ταμείο.

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου επισημαίνει ότι: «Το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. Η Κως αποτελεί τουριστικό προορισμό, το λιμάνι της Κω δέχεται χιλιάδες τουρίστες και επισκέπτες, δεν είναι χωματερή ούτε νεκροταφείο σκαφών.

Τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους».
Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα.
Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Προς
Κύριο Υπουργό Οικονομικών
Κύριο Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
ΘΕΜΑ: «652 κατασχεμένα σκάφη στο λιμάνι της Κω δεν έχουν δημοπρατηθεί και απομακρυνθεί μετά από μήνες»
Κύριοι Υπουργοί.
Το μεταναστευτικό πέραν των άλλων προβλημάτων που έχει δημιουργήσει στα νησιά που η κυβέρνηση επέβαλε τη δημιουργία των hot spot, έχει προκαλέσει και σωρεία άλλων προβλημάτων στην αυτοδιοίκηση και στις κρατικές δομές.
Στην Κω, το Λιμεναρχείο έχει κατασχέσει 652 σκάφη που χρησιμοποιήθηκαν για τη διακίνηση παράνομων μεταναστών και προσφύγων έως σήμερα. Παράλληλα, έχει κατασχεθεί ένας πολύ μεγάλος αριθμός εξωλέμβιων μηχανών.
Προκαλεί εντύπωση η αδιαφορία:
1ον : Του Υπουργείου Οικονομικών και της Διεύθυνσης διαχείρισης δημόσιου υλικού, που καθυστερούν τη διαδικασία δημοπράτησης των κατασχεμένων σκαφών. Με αυτό τον τρόπο, θα υπάρξουν έσοδα για το δημόσιο, ενώ, όσα σκάφη δεν δημοπρατηθούν θα καταστραφούν προκειμένου να μην καταστούν εστία μόλυνσης για το λιμάνι της Κω και να κινδυνεύουν με βύθιση.
2ον: Του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής που αγνοεί τις συνεχείς εκκλήσεις του Λιμενικού Ταμείου αλλά και των Λιμενικών Αρχών που ενημερώνουν για τους κινδύνους αλλά και τα προβλήματα που υπάρχουν από την παραμονή των κατασχεμένων σκαφών στο λιμάνι του νησιού.
Είναι χαρακτηριστικό ότι απαγορεύεται η μετακίνησή τους, ενώ πολλά από αυτά βυθίστηκαν το προηγούμενο διάστημα και τα έξοδα ανέλκυσής τους επωμίστηκαν ο Δήμος Κω και το Λιμενικό Ταμείο.
Το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. Η Κως αποτελεί τουριστικό προορισμό, το λιμάνι της Κω δέχεται χιλιάδες τουρίστες και επισκέπτες, δεν είναι χωματερή ούτε νεκροταφείο σκαφών.
Τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτώνται οι Κύριοι Υπουργοί
1. Για ποιο λόγο καθυστερεί από τη Διεύθυνση διαχείρισης δημόσιου υλικού του Υπουργείου Οικονομικών η δημοπράτηση των 652 κατασχεμένων σκαφών και των εξωλέμβιων μηχανών που κατασχέθηκαν από το Λιμεναρχείο Κω, με αποτέλεσμα να υπάρχει απώλεια εσόδων για το δημόσιο;
2. Αντιλαμβάνεται το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ότι δεν μπορεί να υπάρχει πολυήμερη ή και πολύμηνη παραμονή αυτών των σκαφών στο λιμάνι της Κω, από το οποίο διακινούνται χιλιάδες επισκέπτες; Γνωρίζει ότι έχουν βυθιστεί αρκετά από αυτά δημιουργώντας κινδύνους για το περιβάλλον και την ασφάλεια του λιμανιού; Προτίθεται να συνδράμει οικονομικά το Λιμενικό Ταμείο Κω στις δαπάνες ανέλκυσης;
Ο Ερωτών Βουλευτής
Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου

kosnews24.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια