Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης διαβάζει τα ανθρώπινα χείλη!


Μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, με επικεφαλής έναν Έλληνα από τη Θεσσαλονίκη, δημιούργησε ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που ονομάζεται LipNet. Το LipNet, όπως αναφέρουν, έχει την ικανότητα να διαβάζει τα ανθρώπινα χείλη καλύτερα από ότι ένας άνθρωπος.

Το LipNet μπορεί να το κάνει αυτό παρακολουθώντας video του ατόμου που μιλά, χωρίς να ακούει ήχο και να μαντέψει με ακρίβεια 93% τι λέει το άτομο αυτό. Οι δοκιμές έδειξαν ότι το σύστημα έχει μέσο ποσοστό λάθους μόνο 6.6% στην ανάγνωση των χειλιών, ενώ το ποσοστό λάθους των ανθρώπων είναι πολύ μεγαλύτερο (48%). Στους επαγγελματίες το ποσοστό δεν πέφτει κάτω από 40%. Ένας επαγγελματίας μπορεί δηλαδή να έχει 60% ακρίβεια στο να κατανοήσει τι λέει κάποιος, μόνο διαβάζοντας τα χείλη του.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ανάπτυξη της τεχνολογίας αυτής θα μπορούσε να έχει τεράστια πλεονεκτήματα. Μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση ακουστικών βαρηκοΐας, υπαγόρευση σε δημόσιους χώρους, μυστικές συνομιλίες, αναγνώριση ομιλίας σε θορυβώδη περιβάλλοντα, βιομετρική ταυτοποίηση.

Οι ειδικοί εκπαιδεύουν το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης στο να μάθει ποιο γράμμα αντιστοιχεί σε κάθε κίνηση των χειλιών δίνοντας ολόκληρες προτάσεις. Έχουν δείξει σχεδόν 200.000 video 3″ τα οποία είχαν παρόμοια γραμματικά μοτίβα.

Δείτε το βίντεο:



Πηγή: techblog.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια