Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

"Η παγκοσμιοποίηση θα πρέπει να αποκτήσει πρόσωπο..." του Ειδικού Αναλυτή

Democracy όπως Δημοκρατία & Παγκόσμιος Ηγέτης όπως Barack OBAMA.

Ο Πρόεδρος  Barack Obama γνωρίζει πολύ καλά πως στις
20 Ιανουαρίου 2017 θα γίνει ο πρώτος απερχόμενος Πρόεδρος των Η.Π.Α. με δύο ιστορικά μοναδικές ιδιότητες. Θα είναι - ο ανήκουστα- πρώτος αφροαμερικανός Πρόεδρος και επίσης ο Πρόεδρος με την μεγαλύτερη απήχηση και αποδοχή παγκοσμίως. Για δε τους Αμερικανούς πολίτες, θα έχει επιτύχει ένα ακόμη ιστορικό ρεκόρ. Θα φύγει με ποσοστά δημοφιλίας και αποδοχής κατά πολύ μεγαλύτερα από εκείνα που εκλέθχηκε.  Για τα επόμενα χρόνια της ζωής του, είναι άλλωστε πολύ νέος, θα μπορούσε να διδάξει στα καλύτερα Πανεπιστήμια, να ταξιδεύει -έχει άλλωστε αποκτήσει πολλούς και ισχυρούς φίλους παγκοσμίως, να γράφει άρθρα και να επηρεάζει έως και τα βαθιά του γεράματα την παγκόσμια πολιτική σκηνή.

Τι δεν πάει καλά λοιπόν?

Στις διάφορες θεωρίες, αναλύσεις και εκτιμήσεις για το τελευταίο του ταξίδι ως Πρόεδρος στην Ελλάδα και τη Γερμανία, θα έρθουν να προστεθούν όπως πάντα και οι θεωρείς συνομωσίας.  Κορυφαίου πολιτικοί και στρατιωτικοί αναλυτές από τα πλέον ισχυρά think tank του κόσμου καταλήγουν ότι η επίσκεψη αυτή είχε ως σκοπό να καθησυχάσει τους Ευρωπαίους για το ΝΑΤΟ, να βελτιώσει το προφίλ του, να υποστηρίξει τους Ηγέτες με τους οποίους συνεργάστηκε κατά τη θητεία του εν όψει των επόμενων εκλογών σε Γαλλία και Γερμανία.

Ναι αλλά τι δεν πάει καλά?

Το σενάριο μιας Αμερικής εκτός ΝΑΤΟ όσο και εάν τρομάζει είναι τόσο οικονομικά ασύμφορο για τις ΗΠΑ και τις επιχειρήσεις τους που μόνο ως σενάριο μπορεί αυτή την περίοδο τουλάχιστον να συζητηθεί.  Ακόμη κι αν η Αμερική χαλαρώσει την παρουσία της, το ΝΑΤΟ - με έδρα στις Βρυξέλλες- θα έχει πάντα ένα ρόλο.

Ναι αλλά τι δεν πάει καλά?

 Η Άγκελα Μέρκελ σε αυτή την τελευταία συνάντησή της με τον Obama θα καλέσει - όπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις τουλάχιστον- τους Ηγέτες των μεγάλων Ευρωπαϊκών Κ-Μ σε μια μίνι σύνοδο κορυφής.  Έτσι τουλάχιστον μοιάζει.  Αν προσέξει κανείς ειδικότερα χαρακτηριστικά των χωρών που μετέχουν σε αυτή τη σύνοδο "μοιάζει" με ένα  G7 χωρίς την Ιαπωνία, ο Πρωθυπουργός της οποίας βιάστηκε να υποστηρίξει τον νέο Πρόεδρο Trump.

Σε μια αποστροφή των δηλώσεών της, η Καγκελάριος Μέρκελ -στην κοινή συνέντευξή τους- θα μιλήσει για την παγκοσμιοποίηση "η οποία θα πρέπει να αποκτήσει πρόσωπο".  ("Because that is my deep conviction.  Globalization -- and I think we share this conviction -- is that globalization needs to be shaped politically.  It needs to be given a human face.  But we cannot allow to fall back into pre-globalization times."(*)

Σιγά σιγά αρχίζει να σχηματίζεται αν και θολά ακόμη, ένας πίνακας.

Ο Πρόεδρος Obama θα μιλήσει από την Αθήνα, την γενέθλια της δημοκρατίας, για την δημοκρατία, το κράτος και το δήμο σε μια -χωρίς αμφιβολία- ιστορική ομιλία.  Αυτή η ομιλία είναι το κλειδί για να σχηματισθεί η εικόνα σε συνδυασμό με τις κινήσεις του εδώ και έναν χρόνο αλλά και τις τελευταίες του κινήσεις στο Βερολίνο.

Το "παγκόσμιο χωριό" στο οποίο θα πρέπει να συμμετέχουν όλοι, με δημοκρατία από το λαό και για το λαό χρειάζεται έναν Ηγέτη, έναν Ηγέτη που πιστεύει βαθιά σε αυτές τις αξίες και για να αποδείξει την πίστη του συμβολικά, κάνει τη διακήρυξή του, παρουσιάζοντας τον δικό του οδικό χάρτη από την Γη της Δημοκρατίας.

Αυτό το νέο Forum ή Οργανισμός -θα δούμε την τελική του μορφή, θα λειτουργήσει ως αντίβαρο στην επέκταση λαϊκιστικών κινημάτων και κομμάτων  επικίνδυνων Ηγετών και αν απαιτηθεί την κρίσιμη ώρα, αν όπως ο Ηγέτης του φοβάται, η Ρωσία κινηθεί απειλητικά προς την Ευρώπη ή επιχειρήσει να αλλοιώσει την Αμερικανική κυριαρχία.

H προετοιμασία του B Obama για να αναλάβει αυτό το ρόλο θα πρέπει να αναζητηθεί στην ανάλυση των "επικοινωνιακών του κινήσεων" τουλάχιστον ένα χρόνο πίσω. Αναζητήστε το video με τον Πρόεδρο της βουλής των Αντιπροσώπων, Τζον Μπένερ όπου με χιούμορ  αναζητά συμβουλές για το τι θα κάνει μετά τη συνταξιοδότηση του ως Πρόεδρος και άλλες παρόμοιες - με ασυνήθιστο χιούμορ για εν ενεργεία Πρόεδρο - κινήσεις του. Ασυνήθιστες μεν για τα ισχύοντα στις ΗΠΑ, αλλά φτιαγμένες με τρόπο κατανοητό για το "παγκόσμιο κοινό" των social media.

Ο Barack Obama ανησυχεί και δικαιολογημένα για τις εξελίξεις στην Τουρκία, στη Συρία βλέπει έναν χάρτη σε μια περιοχή όπως η ευρύτερη Μέση Ανατολή να αλλάζει, αλλά ανησυχεί ακόμη περισσότερο  βλέποντας μια εικόνα από το μακρινό μέλλον να τον έχει πλησιάσει θανάσιμα. Το επόμενο G8 γύρω από το οποίο θα συνομιλούν o Trump, ο Erdogan, o Poutin, η Lepen, o Farage... και αυτό ξέρει πολύ καλά τι σημαίνει.  Και σε αυτή την "εικόνα" θέλει να απαντήσει με εικόνα με τον ίδιο γύρω από ένα τραπέζι που κάθονται οι "εκπρόσωποι" της δημοκρατίας, της "ελευθερίας" και των δικαιωμάτων.



Πηγή: www.whitehouse.gov
.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια