Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Γιατί πονάτε κατά τη διάρκεια του σεξ;


Οι πόνοι που εμφανίζονται τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες κατά τη διάρκεια της ερωτικής επαφής μας αποτρέπουν σίγουρα να ευχαριστηθούμε και να απολαύσουμε το σεξ. Παρόλο που οι αιτίες του φαινομένου είναι πολλές, οι διαταραχές πόνου επιβαρύνουν σημαντικά την ερωτική ζωή του ζευγαριού.

Εκτός από γυναίκες που πλησιάζουν ή περνούν την κλιμακτήριο, όσες γέννησαν πρόσφατα  ή θηλάζουν τα μωρά τους και γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική αφαίρεση ωοθηκών, κάνουν θεραπεία καταστολής των οιστρογόνων εξαιτίας καρκίνου του μαστού ή υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία στην πύελο για άλλους καρκίνους μπορούν να νιώθουν πόνο κατά τη διάρκεια της ερωτικής συνεύρεσης.

Όταν η γυναίκα ή ο άνδρας πονάει κατά την επαφή, η πιθανότητα να αισθανθεί σεξουαλική ευχαρίστηση είναι μικρή επισημαίνουν οι ειδικοί του ΙΜΟΠ.

Γιατί πονούν οι άνδρες;


Ο πόνος στο σεξ δεν είναι γυναικείο προνόμιο αφού και στους άνδρες εμφανίζεται με την ίδια συχνότητα. Οι παράγοντες που ενοχοποιούνται για την εκδήλωση πόνου κατά τη διάρκεια των ερωτικών επαφών στους άνδρες είναι:

Προστατίτιδα
Πρόκειται για φλεγμονή ή λοίμωξη του προστάτη, με αποτέλεσμα το οίδημα και τον πόνο στη βάση του πέους (ακριβώς κάτω από την κύστη), τον πόνο και το τσούξιμο κατά την ενούρηση και τον πόνο κατά την εκσπερμάτιση.

Ουρολοίμωξη
Εάν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί η λοίμωξη να εξαπλωθεί στο υπόλοιπο σώμα, με εξαιρετικά δυσάρεστες συνέπειες.

Μυκητίαση
Συχνό σύμπτωμα είναι η φαγούρα και το τσούξιμο στο άκρο του πέους.

Έρπης
Μια πληγή στον κορμό ή το άκρο του πέους λόγω λοίμωξης από τον ερπητοϊό μπορεί να κάνει το σεξ εξαιρετικά επίπονο για τον άνδρα.

Ψωρίαση
Τα κόκκινα σημάδια στο δέρμα που ξεφλουδίζει αντιμετωπίζονται με ειδικές τοπικές κρέμες. Η ψωρίαση δεν μεταδίδεται.

Γιατί πονάει η γυναίκα;


Οργανικοί παράγοντες που σχετίζονται με τις διαταραχές πόνου είναι οι φλεγμονές των γεννητικών οργάνων, η ενδομητρίωση, οι δερματικές παθήσεις των γεννητικών οργάνων, υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις, σύνδρομο πυελικού πόνου, φλεγμονώδεις παθήσεις εντέρου και η ατροφία του κόλπου (σύνηθες σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης).

Σε αυτές τις περιπτώσεις, η γυναίκα έχει συνήθως και άλλα συμπτώματα για τα οποία αναζητά θεραπεία, που πολλές φορές δεν αρκεί για να λύσει το σεξουαλικό πρόβλημα. Οι ψυχολογικοί παράγοντες που έχουν συσχετιστεί με τις διαταραχές σεξουαλικού πόνου περιλαμβάνουν συμπτώματα κατάθλιψης, αγχώδεις διαταραχές, χαμηλή αυτοεκτίμηση, συχνό αίσθημα ντροπής, ερωτοφοβία και προβλήματα στη σχέση.

Επιπλέον, σύμφωνα με τους επιστήμονες του ΙΜΟΠ, στις αιτίες συμπεριλαμβάνονται συνήθως ο κολεόσπασμος και η δυσπαρεύνια.

Ο κολεόσπασμος είναι μια δυσλειτουργία κατά την οποία ο κόλπος κάνει μια ακούσια σύσπαση και κλείνει τη στιγμή της διείσδυσης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην επιτυγχάνεται διείσδυση, παρά την επιθυμία της γυναίκας.

Επειδή οι γυναίκες διστάζουν να αναζητήσουν βοήθεια, δεν υπάρχουν επαρκή στατιστικά στοιχεία για τη συχνότητα του προβλήματος. Ωστόσο, εκτιμάται πως περίπου το 2% των ζευγαριών σε γάμο αντιμετωπίζει το πρόβλημα αυτό, με αποτέλεσμα οι γάμοι να είναι «λευκοί».

Η συχνότητα της δυσπαρευνίας εκτιμάται στο 10%-15% των σεξουαλικά ενεργών γυναικών. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται και φτάνει στο 30%, όταν οι γυναίκες βρίσκονται στην εμμηνόπαυση. Τα αίτια μπορεί να είναι οργανικά, αν και συνήθως είναι ψυχολογικά.

Βοήθεια από τον ειδικό
Το πρώτο βήμα που χρειάζεται να κάνει μια γυναίκα είναι να ενημερωθεί για τα προβλήματα αυτά από ειδικευμένο σεξολόγο ή από τον/τη γυναικολόγο της. Ωστόσο, επειδή πολύ συχνά η γυναίκα δεν είναι έτοιμη να δεχτεί τη κλινική εξέταση (λόγω έντονου φόβου), συχνά προτείνεται να ξεκινήσει θεραπεία σε ειδικευμένο σεξολόγο και να ακολουθήσει ο οργανικός έλεγχος αργότερα, όταν η γυναίκα θα είναι έτοιμη.


Πηγή: iatropedia.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια