Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

«Πράσινος πόλεμος» στα βουνά της Αλβανίας

Η Αλβανία έχει μετατραπεί σε μία από τις κύριες πηγές κάνναβης στις διεθνείς αγορές, το ΝΑΤΟ απειλεί, ο... πόλεμος στα βουνά της μόλις άρχισε και το G-Weekend γράφει για
ένα «παιχνίδι θανάτου» πολλών εκατομμυρίων ευρώ!

Επιμέλεια:

Το σούρουπο πέφτει, η διαδρομή μέσα από το βουνά δύσβατη και ύπουλη, ωστόσο ο δρόμος τους φαίνεται γνώριμος. Ενας 21χρονος, φοιτητής Πανεπιστημίου ξέρει ακριβώς που βρίσκονται τα πρώτα πράσινα βλαστάρια μια καλλιέργειας κάνναβης. Θα βγάλει από μια κρύπτη σε ένα θάμνο πέντε μπουκάλια νερό και θα τα ποτίσει. Δεν είναι ο μόνος... Αρκετοί νέοι άνθρωποι ανεβαίνουν στα βουνά για να φροντίσουν τις φυτείες. Βέβαια, για να πάνε όλα καλά και να.... ψηλώσουν τα φυτά χρειάζεται να έχεις μια καλή σχέση με την αστυνομία. Αν δεν μπουν στο τομέα σου, τότε από τα 2000 δενδρύλλια, τα 200 θα πάνε στον διεφθαρμένο αξιωματικό. Το λάδωμα αξίζει αρκετές χιλιάδες ευρώ, αλλά τα κέρδη είναι τεράστια.

Μια τέτοια βιομηχανία έχει βάση πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων και η Αλβανία την τελευταία 25ετία έχει μετατραπεί σε μια από τις κύριες πηγές κάνναβης στις διεθνείς αγορές και μπορεί να... ανταγωνιστεί Κολομβία, Τζαμάικα, Ολλανδία και Παραγουάη.
Το 2013 ο Σοσιαλιστής, Εντι Ράμα πήρε τα ηνία στην Εξουσία και ο πόλεμος με τους διακινητές πήρε μορφή χιονοστιβάδας. Τα νότια σύνορα της Αλβανίας με την Ελλάδα έχουν πλέον παρουσία της αστυνομίας και το 2014 η κατάσχεση μαριχουάνας ξεπέρασε τους 100 τόνους, λίγο περισσότερα από ό,τι τα προηγούμενα εννέα χρόνια. Στους πρώτους μήνες του 2016 η Δίωξη Ναρκωτικών τόνισε πως κατάστρεψε 2.1 εκατομμύρια δενδρύλλια.

Αυτά τονίζει η επίσημη Κυβέρνηση, αλλά μια έρευνα του «Balkan Fellowship for Journalistic Excellence» κάνει λόγο για μια διαφορετική εικόνα... Οι καλλιεργητές κάνναβης έχουν διασπαρεί σε απομακρυσμένες ορεινές περιοχές και οι λαθρέμποροι μπορούν να υπερηφανεύονται πως η αστυνομία τους προστατεύει. Η Αλβανία είναι πλέον μέλος του ΝΑΤΟ και οι πιέσεις των ΗΠΑ, και των Ευρωπαϊκών χωρών είναι έντονες προς την Κυβέρνηση. Οι Ιταλοί πάντως βγάζουν το καπέλο στις αλβανικές συμμορίες για την εφευρετικότητά τους.

Στο Χότι ένα απομακρυσμένο χωριό στα σύνορα με το Μαυροβούνιο, υπάρχει ένα μονοπάτι κρυμμένο από θάμνους και δέντρα, με τους διακινητές να χρησιμοποιούν ζώα. «Αλλωστε, υπάρχει συμφωνία με την αστυνομία, γυρίζουν τα ραντάρ στην άλλη πλευρά, προς τη λίμνη στη Σκόρδα και τίποτα δεν τους αγγίζει. Οι Μαυροβούνιοι αστυνομικοί θα πάρουν το μερίδιό τους, αφού χωρίς την άδειά τους τίποτα δεν μπορεί να περάσει. Συλλαμβάνονται αυτοί που είναι δεν είναι σωστοί με τις πληρωμές στην αστυνομία των συνόρων» τονίζει στην έγκυρη ιστοσελίδα «Βalkaninsight», ένας λαθρέμπορος που υποστηρίζει πως η μεταφορά γίνεται με γαϊδούρια. «Στο μέγιστο, έχουμε καταφέρει να μεταφέρουμε 100 κιλά σε μια μέρα. Συνήθως πάμε κατά τη διάρκεια της νύχτας ή νωρίς το απόγευμα ", όταν οι άνθρωποι είναι είτε στο μεσημεριανό φαγητό ή ξεκουράζονται. Οποιος θέλει να το κάνει, θα πρέπει να μιλήσει με όσους βρίσκονται στην εξουσία. Διαφορετικά, μπορείς να καταλήξεις στη φυλακή για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα».
Αποτέλεσμα εικόνας για Albanian CANNABIS
Από το Χότι, στο Μαυροβούνιο κι από κει σε Σερβία, Βοσνία, Κροατία και τελικά στις χώρες εντός συνθήκες Σένγκεν! Η μεταφορά πάντως δε γίνεται μόνο με γαϊδούρια, άλλοι λαθρέμποροι βρίσκουν πιο άμεση διαδρομή δια θαλάσσης ή αεροπορικώς. Αναχώρηση από το Δυρράχιο και κατάληξη στο Μπάρι. Τα αεροπλάνα Piper προτιμούνται από τους λαθρεμπόρους, μονοκινητήριο, διθέσιο αεροσκάφος που μπορεί να μεταφέρει έως και περίπου 500 κιλά και να πετάξει μέχρι και 1.600 χιλιόμετρα χωρίς ανεφοδιασμό.

Το 2015 οι λαθρέμποροι ναρκωτικών έχουν αυξήσει τον αριθμό των φυτειών και είναι σε θέση να το απλώσουν σε όλη τη χώρα και η αστυνομία είναι σε πολύ δύσκολη θέση. Εξάλλου, δεν έχει τους αστυνομικούς, αλλά και τον εξοπλισμό να προβούν σε μεγάλες συλλήψεις και οι... άτυχοι είναι φτωχοί χωρικοί. Οπως αναφέρει η ιστοσελίδα «Βalkaninsight», η αλβανική κρατική αστυνομία έχει περίπου 10.000 υπαλλήλους, για έναν πληθυσμό περίπου 2,7 εκατομμυρίων ατόμων και κερδίζουν κατά μέσο όρο περίπου 350 ευρώ το μήνα. Ο μέσος μισθός στην Αλβανία είναι μόνο ελαφρώς υψηλότερα, στα 370 ευρώ το μήνα. Σχεδόν κάθε πέμπτο μέλος του εργατικού δυναμικού είναι άνεργο, και η γεωργία είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης.
Οι λαθρέμποροι δεν έχουν πρόβλημα να βρουν πρόθυμους συνεργάτες για να αυξήσουν την κάνναβης και αστυνομικοί έτοιμοι να κάνουν τα στραβά μάτια. Ένα κιλό κάνναβη μπορεί να πωληθεί για 800 έως 1.000 ευρώ. «Θέλουμε να ζήσουμε και χρειαζόμαστε τα χρήματα. Δεν είναι όλοι μας θα ξεφύγει, αλλά ελπίζω ότι θα το κάνει» τονίζουν αρκετοί από τους καλλιεργητές στον έγκριτο Αλβανό δημοσιογράφο, Ελβις Ναμπόλι του καναλιού News TV.
Με μέσο όρο ηλιοφάνειας 218 ημέρες το χρόνο, και άφθονα αποθέματα νερού στα βουνά, η Αλβανία είναι γόνιμο έδαφος για την κάνναβη. Ο Ενβέρ Χότζα είχε απαγορεύσει την καλλιέργεια κάναβης το 1946. Το ναρκωτικό κυκλοφορούσε ελεύθερο πριν για... ψυχαγωγική χρήση και ως... ηρεμιστικό για τα παιδιά. «Ηταν πολύ καλή ποιότητα κάνναβης» τόνισε ο τελευταίος υπουργός Γεωργίας του κυβερνώντος κόμματος πριν από την πτώση του κομμουνισμού το 1991-92. Το τέλος του κομμουνισμού μπαίνει σε μια δεκαετία έντονης αστάθειας. Τα όπλα τα έβρισκες παντού, η πολιτική έγινε βαθιά πολωμένη και άνθισαν οι συμμορίες του εγκλήματος. Το μέλος του ΝΑΤΟ από το 2009, η Αλβανία, εξακολουθεί να παλεύει με την κληρονομιά της δεκαετίας του '90 και τη δύναμη των εδραιωμένων δικτύων οργανωμένου εγκλήματος που εκτείνονται βαθιά στη Δυτική Ευρώπη.  


Πηγή: «Βalkaninsight»
.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια