Μ. Λέκκας: "Ανάσα" για την Κρήτη η χθεσινή κακοκαιρία

Ανακοίνωση του μετεωρολόγου Εμμανουήλ Λέκκα, σχετικά με τον απολογισμό των βροχομετρικών στοιχείων για την Κρήτη, από την πρόσφατη κακοκαιρία της 31 Οκτωβρίου
2016. Αναλυτικά:
ΒΡΟΧΟΜΕΤΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ Της 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016
Η κακοκαιρία που επηρέασε το νησί μας την Δευτέρα 31 Οκτωβρίου έδωσε σημαντικά ύψη βροχής σε όλους τους νομούς της Κρήτης. Η κίνηση των Βαρομετρικών χαμηλών νότια της Κρήτης συνηθίζεται να αποδίδει υψηλά βροχομετρικά, μόνο που τα τελευταία χρόνια σπανίζουν οι εμφανίσεις παρόμοιων συστημάτων καιρού. Στην παρούσα φάση σταθήκαμε αρκετά τυχεροί, αφού το Βαρομετρικό χαμηλό που αρχικά κινήθηκε νότια του Ιονίου με κατεύθυνση τις ακτές της Αφρικής,  αποδίδοντας περιορισμένες βροχές κυρίως στη δυτική και την κεντρική Κρήτη στις 28 και 29 Οκτωβρίου, ξαφνικά αναδιοργανώθηκε και κινήθηκε πολύ γρήγορα ανατολικά επηρεάζοντας με τον καλύτερο τρόπο τον καιρό σε ολόκληρο το νησί. Παρατηρήθηκε μεγάλη διάρκεια των βροχοπτώσεων ενώ ταυτόχρονα,  κατά τόπους  ιδιαίτερα στα δυτικά, οι βροχές αυτές είχαν αρκετά έντονο χαρακτήρα. Αρχικά σημειώθηκαν και κάποιες σποραδικές καταιγίδες οι οποίες όμως δεν επεκτάθηκαν σε ολόκληρη την Κρήτη, αποφεύγοντας έτσι με το καλύτερο τρόπο ισχυρότερες εντάσεις βροχής οι οποίες θα μπορούσαν ενδεχομένως να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα. Οι μέσες εντάσεις του ανέμου έφθασαν στα όρια που είχαμε αρχικά προβλέψει με βάση την κίνηση του βαρομετρικού χαμηλού χωρίς να δημιουργήσουν ιδιαίτερα προβλήματα.
Ο νομός Χανίων δέχθηκε τα μεγαλύτερα ποσά βροχόπτωσης, αποκαθιστώντας σε μεγάλο βαθμό τα ποσοστά βροχής που χάθηκαν τους προηγούμενους μήνες λόγω της έλλειψης βροχοπτώσεων. Οι βόρειες περιοχές του νομού ευνοήθηκαν περισσότερο από άποψης Βροχομετρικών ενώ οι νότιες περιοχές,  αν και σημειώθηκαν βροχοπτώσεις,  απέδωσαν μικρότερες ποσότητες. Το μεγαλύτερο ύψος βροχής σημειώθηκε στο οροπέδιο  Ασκύφου του Δήμου Σφακίων  με ύψος βροχής 176 χιλιοστά, ενώ  πολύ μικρότερα ήταν τα ύψη βροχής στην Παλαιόχωρα και την Κουντούρα με ύψος βροχής στα 9 χιλιοστά περίπου. Ακόμη όμως μικρότερο ύψος βροχής σημειώθηκε στη Γαύδο με μόλις 2,2 χιλιοστά.
Περισσότερο ομοιόμορφη κατανομή των Βροχομετρικών παρατηρήθηκε στο νομό Ρεθύμνου, με τις βόρειες περιοχές να υπερτερούν σε ύψη βροχής αλλά και στις νότιες περιοχές σημειώθηκαν σημαντικές βροχοπτώσεις.  Το μεγαλύτερο ύψος βροχής καταγράφηκε στην πόλη του Ρεθύμνου με 77, 8 χιλιοστά ενώ στην Αγία Γαλήνη έφθασε στα 28.8 χιλιοστά.
Ακόμη καλύτερη κατανομή στα βροχομετρικά παρατηρήθηκε στο νομό Ηρακλείου αφού στις κεντρικές περιοχές σημειώθηκαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής. Έκπληξη βέβαια αποτελεί το γεγονός ότι το μεγαλύτερο ύψος βροχής καταγράφηκε στην Ψαρή Φοράδα στα νοτιοανατολικά του νομού με 94,4 χιλιοστά ενώ 66,6 χιλιοστά σημειώθηκαν στην Αγία Βαρβάρα, στην ενδοχώρα του νομού που προφανώς η τεράστια αυτή ποσότητα νερού απορροφήθηκε σχεδόν στο σύνολό της.
Πολύ καλές αποδόσεις Βροχομετρικών σημειώθηκαν και στο νομό Λασιθίου με το μεγαλύτερο ύψος βροχής να καταγράφεται στη Σητεία με 77,6 χιλιοστά, ενώ αξιοσημείωτο είναι και το ύψος βροχής που σημειώθηκε στο οροπέδιο Λασιθίου με καταγεγραμμένο ύψος στο Τζερμιάδο τα 33,2 χιλιοστά.
Προφανώς μεγάλες ποσότητες της βροχόπτωσης οδηγήθηκαν στην θάλασσα λόγω της επιφανειακής απορροής,  εξίσου όμως σημαντικές ποσότητες  νερού απορροφήθηκαν και ιδιαίτερα σε επιφανειακές λεκάνες και στην ενδοχώρα του νησιού, ανακουφίζοντας σε μεγάλο βαθμό τα ξηρά εδάφη από την παρατεταμένη ανομβρία  (1 χιλιοστό ύψος βροχής ισοδυναμεί με 1 λίτρο νερού ανά τετραγωνικό μέτρο  ή 1 τόνο νερού ανά στρέμμα).
Από μετεωρολογικής πλευράς είναι ιδιαίτερα αισιόδοξο το γεγονός ότι προκλήθηκε μία σημαντική διαταραχή στην ατμόσφαιρα της Μεσογείου, ευελπιστώντας πλέον ότι θα ακολουθήσουν και άλλα βαρομετρικά συστήματα τα οποία θα είναι ικανά να αλλάζουν στον ίδιο βαθμό το σκηνικό του καιρού και να αποδίδουν υψηλά βροχομετρικά για τον τόπο μας.
(Οι μετεωρολογικοί σταθμοί είναι από το δίκτυο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, άλλων φορέων και Δήμων καθώς και των φίλων-ερασιτεχνών Μετεωρολόγων της Κρήτης. Επιμέλεια Γραφικών : Γούλας Δημήτριος)