Ο ανεκτίμητος "θησαυρός" του Ξενοφώντα Ζολώτα δόθηκε στο κοινό - Σπάνια έγγραφα και φωτογραφίες

Το Αρχείο του Διοικητή Ξενοφώντος Ζολώτα παρουσιάστηκε σήμερα από το Ιστορικό Αρχείο της Τράπεζας της Ελλάδος (ΙΑΤΕ), σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Κεντρικό Κατάστημα της


 Τράπεζας. Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό ο Διοικητής Γιάννης Στουρνάρας και στη συνέχεια το επιστημονικό προσωπικό του ΙΑΤΕ παρουσίασε το πλούσιο περιεχόμενο του Αρχείου Ζολώτα, που καλύπτει έναν ολόκληρο αιώνα και είναι προσβάσιμο σε όσους θέλουν να το μελετήσουν, καθώς πρόσφατα ολοκληρώθηκε η καταγραφή του. Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος τόνισε ότι "Έχουν γραφτεί και ειπωθεί πολλά τόσο για την πολυσχιδή προσωπικότητα του Διοικητή όσο και για το έργο και την προσφορά του στον τομέα της ελληνικής και διεθνούς οικονομίας".
Ο Ξ. Ζολώτας με στελέχη της Τράπεζας
Ο Ξ. Ζολώτας με στελέχη της Τράπεζας
Ο ίδιος έζησε από το 1904 έως το 2004, έναν ολόκληρο αιώνα, που σηματοδοτήθηκε από πολλά σημαντικά και ιστορικά γεγονότα. Η παρουσία του επί πολλές δεκαετίες στο οικονομικό και πολιτικό γίγνεσθαι της Ελλάδας συνέπεσε με  πολύ σημαντικές αλλαγές και εξελίξεις στη χώρα μας - από την περίοδο του Μεσοπολέμου μέχρι την οικονομική ανάπτυξη  της Μεταπολίτευσης.
Ο λόγος του εκφώνησε ο Ξ. Ζολώτας στο ΔΝΤ στα αγγλικά με λέξεις ελληνικής προέλευσης, 26.9.1957.
Ο λόγος του εκφώνησε ο Ξ. Ζολώτας στο ΔΝΤ στα αγγλικά με λέξεις ελληνικής προέλευσης, 26.9.1957.
Η δράση του υπήρξε πολύπλευρη. Ως καθηγητής Πανεπιστημίου και Ακαδημαϊκός, ο Ξ. Ζολώτας ανέπτυξε πλούσιο συγγραφικό έργο, εμπνέοντας γενεές φοιτητών. Αξιοσημείωτο είναι ότι, παρά τις πολλές διακρίσεις και τους τίτλους με τους οποίους θα μπορούσε κανείς να τον προσφωνήσει, ο ίδιος προτιμούσε εκείνον του "Καθηγητή", καθώς αισθανόταν ότι η ιδιότητα αυτή ήταν ανώτερη από όσες κατείχε κατά τη διάρκεια  του βίου του.
Ο Ξενοφών Ζολώτας στην ορκωμοσία του για ανανέωση της θητείας του ως Διοικητού Τραπέζης της Ελλάδος
Ο Ξενοφών Ζολώτας στην ορκωμοσία του για ανανέωση της θητείας του ως Διοικητού Τραπέζης της Ελλάδος
Το όνομά του στη νεότερη οικονομική ιστορία ταυτίζεται τόσο με τη μακρά θητεία του στην κεφαλή της Τράπεζας της Ελλάδος – υπήρξε άλλωστε ο μακροβιότερος Διοικητής της – όσο και με την ανάληψη κυβερνητικών αξιωμάτων σε κρίσιμες περιόδους. Η συμβολή του στη μεταπολεμική ανάπτυξη της χώρας και τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της υπήρξε καθοριστική.
Ξ. Ζολώτας, Κ. Μητσοτάκης, Χ. Φλωράκης, Α. Παπανδρέου
Ξ. Ζολώτας, Κ. Μητσοτάκης, Χ. Φλωράκης, Α. Παπανδρέου
Ο Ξ. Ζολώτας άφησε το στίγμα του ως θεωρητικού της οικονομίας, υποστηρίζοντας ότι η θεωρητική οικονομική πρέπει να έχει σκοπό τη μελέτη των φαινομένων του οικονομικού βίου. Η άποψή του ήταν πάντα ότι η οικονομική επιστήμη μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ανθρώπων και αυτή ακριβώς η θέση αποτελεί παρακαταθήκη για την ελληνική οικονομική σκέψη. Κατά τον Ζολώτα, το κράτος όφειλε να συμπληρώνει την ιδιωτική πρωτοβουλία. Ήταν ο κυριότερος υποστηρικτής της εκβιομηχάνισης της χώρας, καθώς θεωρούσε ότι το μέλλον της Ελλάδας βρισκόταν στη βιομηχανία και κυρίως την εξαγωγική.
Ξενοφών και Λόλα Ζολώτα
Ξενοφών και Λόλα Ζολώτα
Το προσωπικό αρχείο του Ξ. Ζολώτα φυλάσσεται στο Ιστορικό Αρχείο της Τράπεζας της Ελλάδος και αφορά τη μακρά χρονική περίοδο 1904-2004. Το σπάνιο αρχειακό υλικό φωτίζει διάφορες πτυχές του προσωπικού και κοινωνικού βίου του Ξ. Ζολώτα, καθώς και της επιστημονικής και επαγγελματικής του δράσης. Πολυσχιδής προσωπικότητα, ο Ξ. Ζολώτας, εκτός από Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, υπήρξε και Καθηγητής Πανεπιστημίου, Ακαδημαϊκός, Υπουργός και Πρωθυπουργός.
Δραχμαι 1000. Με την υπογραφή του Ξ. Ζολώτα
Δραχμαι 1000. Με την υπογραφή του Ξ. Ζολώτα
Το αρχείο περιλαμβάνει έγγραφα και πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό σχετικά με τη δραστηριότητά του στην Τράπεζα της Ελλάδος και σε διεθνείς Oργανισμούς, τη συμμετοχή του στο Πανεπιστήμιο, την Ακαδημία Αθηνών και την κυβέρνηση, τα επιστημονικά του συγγράμματα, καθώς και πολυάριθμα δημοσιεύματα στον ελληνικό και διεθνή τύπο. Αξίζει να επισημανθεί ότι το αρχείο αυτό αποτελεί πολύτιμη ιστορική πηγή και παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη μελέτη της σύγχρονης ιστορίας, της οικονομίας, της πολιτικής, των διεθνών σχέσεων και άλλων θεμάτων που αφορούν τον 20ό αιώνα.
Οικουμενική Κυβέρνηση, Νοέμβριος 1989
Οικουμενική Κυβέρνηση, Νοέμβριος 1989
Το ΙΑΤΕ είναι ανοικτό για το κοινό κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες 09:00-14:00. Η πρόσβαση πραγματοποιείται από την είσοδο της Τράπεζας της Ελλάδος στη γωνία των οδών Εδ. Λω και Πανεπιστημίου. Για την είσοδο στο κτήριο είναι απαραίτητη η επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας ή άλλου αποδεικτικού εγγράφου.

Με την Λιζ Τέιλορ
Με την Λιζ Τέιλορ
 thetoc.gr