Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Οι γιάφκες της «17Ν» έπειτα από 14 χρόνια...

Δεκατέσσερα και πλέον χρόνια έχουν περάσει από τον Ιούλιο του 2002 όταν πάνοπλοι αστυνομικοί αναστάτωσαν δύο γειτονιές στα Πατήσια και στο Παγκράτι. Η τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη» μόλις είχε ξεκινήσει να εξαρθρώνεται και οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής έψαχναν να ταιριάξουν τα κλειδιά που βρέθηκαν επάνω στον τραυματισμένο Σάββα Ξηρό με τα διαμερίσματα-γιάφκες της «17Ν».
Στην Αθήνα δύο ήταν τα σπίτια που χρησιμοποιούσαν τα μέλη της οργάνωσης: στην οδό Πάτμου 84 στα Πατήσια και στην οδό Δαμάρεως 73 στο Παγκράτι. Σήμερα στις δύο πολυκατοικίες ελάχιστοι είναι εκείνοι που κάποτε υπήρξαν γείτονες με μέλη της «17Ν». Στα περισσότερα διαμερίσματα μένουν νέοι ενοικιαστές, που είτε έχουν απλώς ακούσει για την «ιστορία» της γειτονιάς είτε την αγνοούν.
«Το διαμέρισμα, το οποίο το κληρονόμησα από τον πατέρα μου, το είχαμε νοικιάσει με τον σύζυγό μου στον Γρηγόρη Πουφτσή. Οταν έσκασε η βόμβα στον Πειραιά και είδαμε ότι ο νοικάρης μας ήταν ο Σάββας Ξηρός τρελάθηκα. Εμενε σχεδόν δέκα χρόνια εκεί και δεν μπορούσα να πιστέψω ότι ο Γρηγόρης, το καλό παιδί που μας είχε συστηθεί ως φοιτητής και ελαιοχρωματιστής, ήταν το πρόσωπο που έβλεπα να παίζει στην τηλεόραση», λέει στο «Εθνος» η Αμαλία Παπαθανάση, ιδιοκτήτρια του ισόγειου διαμερίσματος στα Πατήσια.
«Οι σχέσεις μας ήταν τελείως τυπικές, ήταν συνεπής στις πληρωμές του και δεν είχαμε υποψιαστεί τίποτα μέχρι που έσκασε η βόμβα στα χέρια του», προσθέτει.
Για αρκετό χρονικό διάστημα, όπως εξηγεί η Α. Παπαθανάση, το διαμέρισμα στην οδό Πάτμου παρέμενε ξενοίκιαστο. «Οταν αποφασίσαμε να το ξανανοικιάσουμε οι πρώτοι ενοικιαστές ρωτούσαν να μάθουν τι είχε συμβεί και είχαν μία ανησυχία. Τώρα πια το σοκ έχει παρέλθει προ πολλού και έχουν αλλάξει αρκετοί ενοικιαστές». Σήμερα, στο διαμέρισμα αυτό μένει μία οικογένεια Αιγυπτίων.
ΓΙΑΦΚΑ ΠΑΤΜΟΥ

Η πρόσοψη της πολυκατοικίας της οδού Πάτμου στα Πατήσια
ΓΙΑΦΚΑ ΠΑΤΜΟΥ  Η πρόσοψη της πολυκατοικίας της οδού Πάτμου στα Πατήσια
Αγνοια
Στο σπίτι τους, που κάποτε υπήρξε καταφύγιο της «17Ν», οι τοίχοι είναι λευκοί και ροζ και τίποτε δεν θυμίζει την εικόνα του διαμερίσματος επί 2002. Οι ίδιοι, μάλιστα, αγνοούν πλήρως ποιοι διέμεναν κάποτε εκεί, αλλά και το τι εστί «17 Νοέμβρη».
Κάτω από τα κατεβασμένα ρολά των παραθύρων της ισόγειας κατοικίας που βλέπουν στον δρόμο όπου κάθε Τετάρτη -όπως και την ημέρα της επιχείρησης της Αστυνομίας- πραγματοποιείται λαϊκή είναι γραμμένο ένα αντιρατσιστικό μήνυμα, αλλά και διάφορα άλλα συνθήματα που ουδεμία σχέση έχουν με το παρελθόν της. Πλήρη άγνοια για την ιστορία του διαμερίσματος έχουν και οι σημερινοί ένοικοι της κατοικίας στον πρώτο όροφο επί της οδού Δαμάρεως στο Παγκράτι. Σύμφωνα με πληροφορίες ενοικιαστές είναι μία οικογένεια αλλοδαπών που ζουν στην περιοχή εδώ και τέσσερα χρόνια.
Το μόνο που μένει για να θυμίζει το παρελθόν της πολυκατοικίας είναι ένα σύνθημα γραμμένο με κόκκινη μπογιά στον εξωτερικό της τοίχο. Αν και κάποιοι προσπάθησαν να το σβήσουν, κανείς διαβάζει καθαρά: «Αλληλεγγύη στους αμετανόητους αγωνιστές της Ε.Ο. 17Ν».
Οπως στην πολυκατοικία στα Πατήσια έτσι και σε αυτήν στο Παγκράτι οι περισσότεροι ενοικιαστές είναι νέοι. Ενας από αυτούς είναι και ο 19χρονος φοιτητής Σταύρος Βουλάκος. «Μένω στον τρίτο όροφο. Ο αδελφός μου νοίκιασε το 2006 το διαμέρισμα. Νομίζω πως είναι κάτι που έχει πια ξεχαστεί στη γειτονιά. Δεν μου προκαλεί κάποια αίσθηση η γνώση ότι κάποτε σε αυτήν την πολυκατοικία υπήρξε γιάφκα της ?17Ν?. Είναι κάτι το οποίο θα το πω στους φίλους μου και θα το σχολιάσουν με χιούμορ, αλλά μέχρι εκεί», τονίζει.
ΓΙΑΦΚΑ ΔΑΜΑΡΕΩΣ

Η συντάκτρια του «Εθνους» στην πολυκατοικία της οδού Δαμάρεως στο Παγκράτι
ΓΙΑΦΚΑ ΔΑΜΑΡΕΩΣ  Η συντάκτρια του «Εθνους» στην πολυκατοικία της οδού Δαμάρεως στο Παγκράτι
ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΤΟ 2002
Από γραφομηχανή και σημαία μέχρι ρουκέτες και περούκες
Μπορεί σήμερα τα δύο σπίτια, πρώην γιάφκες της «17 Νοέμβρη», να μη θυμίζουν σε τίποτα από το «ένοχο» παρελθόν τους, όμως, πριν από 14 χρόνια ήταν γεμάτα από βαρύ οπλισμό και ο εντοπισμός τους είχε προσφέρει πλήθος στοιχείων στην Αντιτρομοκρατική. Η ιστορία των δύο παράνομων διαμερισμάτων ξεκινάει το καλοκαίρι του 2002, μερικές ημέρες μετά τις συλλήψεις των μελών της «17Ν».
Στην οδό Πάτμου 84 στα Κάτω Πατήσια, ένα υπερυψωμένο ισόγειο που είχε τα παντζούρια μονίμως κατεβασμένα, έκρυβε, μεταξύ άλλων, προκηρύξεις και όπλα της οργάνωσης-φάντασμα. Το διαμέρισμα των 55 τ.μ. -το οποίο ανήκε σε δικηγόρο- είχε γίνει φύλλο και φτερό από τα ειδικά κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ. που αναζητούσαν εναγωνίως πειστήρια που θα οδηγούσαν σε συλλήψεις, αλλά και καταδίκες.
Στις 3 Ιουλίου του 2002, ο «βομβιστής» της 17Ν Σάββας Ξηρός φρουρείται στον «Ευαγγελισμό» μετά τον σοβαρό τραυματισμό του από την έκρηξη βόμβας στον Πειραιά, δίπλα από τα εκδοτήρια εισιτήριων γνωστής ακτοπλοϊκής εταιρείας. Παράλληλα, οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εισβάλλουν στη γιάφκα της Πάτμου και έρχονται αντιμέτωποι με ένα μίνι οπλοστάσιο. Ενα αυτόματο όπλο ούζι, δύο αυτόματα όπλα ΜΡ5, ρουκέτες 3,5 και 2,36 ιντσών, φορείς ρουκετών, έναν φορητό υπολογιστή, πολλά ακαριαία φιτίλια και καρούλια, υλικά μεταμφίεσης, πολλές χειροβομβίδες, προκηρύξεις, μεταξύ άλλων και μία του 1999, καθώς και αυτοσχέδιους εκτοξευτές ρουκετών.
Τα όπλα της «17 Νοέμβρη» που φυλάσσονται στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ.
Τα όπλα της «17 Νοέμβρη» που φυλάσσονται στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ.
Το σπίτι το είχε νοικιάσει ο Σ. Ξηρός, χρησιμοποιώντας το όνομα Γρηγόρης Πουφτσής. Στην προανακριτική του απολογία είχε αποκαλύψει ότι αρχικά είχε προτιμήσει διαμέρισμα σε απέναντι πολυκατοικία, η οποία όμως είχε πρόβλημα με τα υδραυλικά και αναγκάστηκαν να «μετακομίσουν» στον αριθμό 84. Λόγω των προβλημάτων με τα υδραυλικά, μετέφεραν τον οπλισμό στο ισόγειο της Πάτμου, ενώ είχε ισχυριστεί ότι αργότερα είχαν μεταφέρει και οπλισμό από διαμέρισμα της οδού Πανόρμου.
Οπλοστάσιο
Στη γιάφκα της οδού Δαμάρεως 73 στο Παγκράτι, οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. είχαν βρει στο διαμέρισμα του 1ου ορόφου το σημαντικότερο εύρημα - το διαβόητο οπλοστάσιο της «17 Νοέμβρη». Αντιαρματικές ρουκέτες που είχαν κλαπεί από το στρατόπεδο Συκουρίου Λάρισας, μεγάλος αριθμός χειροβομβίδων, περούκες, ρούχα και άλλα σύνεργα μεταμφιέσεων, πυροσωλήνες, υλικά κατασκευής βομβών καθώς και αυτοσχέδιοι εκτοξευτήρες, ήταν κάποια από τα ευρήματα που είχαν παρουσιαστεί αναλυτικά από την ΕΛ.ΑΣ.
Επιπλέον, είχε βρεθεί η γραφομηχανή, ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής, πλήθος όπλων, η σημαία της τρομοκρατικής οργάνωσης που είχε απεικονιστεί σε προκήρυξη που είχε δημοσιευθεί σε εφημερίδα. Το οπλοστάσιο της «17Ν», μαζί με τη σημαία και άλλα πειστήρια, βρίσκεται πια κλειδωμένο στον 2ο όροφο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. Ο Σ. Ξηρός είχε ισχυριστεί ότι κλειδιά και για τις δύο γιάφκες είχαν ο ίδιος, ο Δημήτρης Κουφοντίνας και ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος.
Στην επιστολή που απέστειλε ο τελευταίος στο «Εθνος», ισχυρίστηκε ότι σε μία από τις δύο αυτές γιάφκες, είχαν εξαφανιστεί όπλο που «έκαιγε» συγκεκριμένο πρόσωπο καθώς και χειρόγραφες σημειώσεις. Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που είχαν χειριστεί τότε την υπόθεση εξάρθρωσης της 17Ν, μολονότι δεν θεωρούν αξιόπιστους τους ισχυρισμούς του Γιωτόπουλου, εικάζουν ότι αναφέρεται στη γιάφκα της Δαμάρεως, καθώς εκεί είχε βρεθεί ο βαρύς οπλισμός.
ΕΘΝΟΣ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια