Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Εφτά πράγματα που μπορεί να «αποκαλύψει» η γλώσσα για την υγεία σου


Βλέπετε κάτι ασυνήθιστο στον καθρέφτη; Λευκές κηλίδες μέχρι κόκκινα σημάδια στη γλώσσα, μπορεί να αποκαλύπτουν μία σειρά από ασθένειες. Δείτε παρακάτω τι μπορεί να συμβαίνει σε κάθε περίπτωση.

Έντονα κόκκινο χρώμα στη γλώσσα


Θα μπορούσε να σημαίνει ότι έχετε μια ανεπάρκεια βιταμίνης. Ένα γυαλιστερό, λαμπερό κόκκινο χρώμα στη γλώσσα μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι σας λείπει σίδηρος ή βιταμίνη Β12. 

Σε σοβαρές περιπτώσεις, το γεγονός αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο κατά την κατανάλωση ζεστών, υγρών ή πικάντικων τροφίμων. Οι χορτοφάγοι είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς σε χαμηλά επίπεδα Β12, η ​​οποία βρίσκεται σε ορισμένα κρέατα. 

Αξιοσημείωτες ανεπάρκειες βιταμινών μπορεί επίσης να συνδέονται με μία αυτοάνοση νόσο στο γαστρεντερικό σωλήνα, στην οποία το στομάχι δεν απορροφά τις βιταμίνες.

Καφέ ή μαύρο χρώμα


Θα μπορούσε να σημαίνει ότι δεν έχετε την καλύτερη στοματική υγιεινή. Μια γλώσσα που καλύπτεται με σκούρα «μαλλιά» (στην πραγματικότητα ονομάζεται «μαύρη και τριχωτή γλώσσα») μπορεί να φαίνεται δυσάρεστο, αλλά οι γιατροί συμφωνούν ότι δεν είναι αιτία για σημαντική ανησυχία.

«Συνήθως προκαλείται από το κάπνισμα, τον καφέ και το σκούρο τσάι ή την κακή στοματική υγιεινή», λέει ο Jack Der-Σαρκισιάν, MD, οικογενειακός γιατρός στη Νότια Καλιφόρνια. «Η διακοπή του καπνίσματος και ο καθαρισμός της γλώσσας, μπορεί να είναι όλα όσα χρειάζεστε για να το αντιμετωπίσετε».

Άσπρες κηλίδες


Η κατάσταση αυτή συχνά συνδέεται με τη λήψη αντιβιοτικών. Μπορεί να προκαλέσει διαταραχές της γεύσης ή ένα κομμάτι του πόνου, ενώ μπορεί επίσης να εμφανιστεί σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και άτομα με αυτοάνοσες ασθένειες. Επιπλέον μπορεί να εμφανιστεί στα άτομα με διαβήτη που δεν ελέγχεται καλά, σε ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία και στους ηλικιωμένους. Στην περίπτωση αυτή επικοινωνήστε με το γιατρό σας.

Σχισμές και ρωγμές


Θα μπορούσε να σημαίνει γερνάει. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, ακόμη και στη γλώσσα μας εμφανίζονται σημάδια γήρανσης. Σχισμές και ρωγμές στη γλώσσα είναι συνήθως αβλαβείς, αλλά μπορεί να προκύψουν προβλήματα, εάν η κακή στοματική υγιεινή οδηγεί σε μόλυνση μέσα στις ρωγμές. Επίσης, οι οδοντοστοιχίες μπορεί να προκαλέσουν ρωγμές πάνω στη γλώσσα. Μπορούν να αντιμετωπιστούν με αντιμυκητιασικά φάρμακα ή με τη σωστή τοποθέτηση της οδοντοστοιχίας σας.


Μικρά λευκά μπαλώματα


Θα μπορούσε να σημαίνει ότι κάτι ερεθίζει το στόμα σας. Τα ανώδυνα αυτά άσπρα μπαλώματα (ονομάζεται λευκοπλακία) προκαλείται από την υπερβολική ανάπτυξη των κυττάρων. Συχνά σχετίζεται με τους καπνιστές, ενώ οι βλάβες έχουν περίπου 5 - 17% πιθανότητες να εξελιχθούν σε καρκίνο. «Αν είστε καπνιστής, αυτό σημαίνει ότι το σώμα σας σάς λέει ότι έχει αρχίσει η ανάπτυξη προκαρκινικών αλλοιώσεων» λέει ο Δρ Tylor. Σε πολλές περιπτώσεις, η λευκοπλακία μπορεί να αντιστραφεί όταν σταματήσετε το κάπνισμα.

Αν δεν είστε καπνιστής, τα μπαλώματα μπορούν να προκαλούνται από την τριβή των δοντιών με τη γλώσσα. Αν η κατάσταση αυτή επιμείνει πέραν των δύο εβδομάδων, είναι εξαιρετικά σημαντικό να επισκεφθείτε τον οδοντίατρο σας.

Μόνιμα κόκκινα εξογκώματα


Θα μπορούσε να σημαίνει ότι έχετε συμπτώματα του καρκίνου της γλώσσας. Αν και συνήθως αποδίδεται στη χρήση καπνού, ο καρκίνος του στόματος μπορεί επίσης να προκληθεί από τον ιό HPV. Ελέγξτε το, ακόμη και αν δεν είναι να σας ενοχλεί, καθώς πολλές μορφές καρκίνου του στόματος μπορούν να ιαθούν στα πρώιμα στάδιά τους.

Επώδυνες πληγές


Θα μπορούσε να σημαίνει ότι είσαι αγχωμένος. Είναι πιο οδυνηρό για τις πρώτες τέσσερις έως πέντε ημέρες, στη συνέχεια όμως υποχωρούν και τελικά εξαφανίζονται μέσα σε δύο εβδομάδες. «Οι άνθρωποι που στρεσάρονται είναι επιρρεπείς σε αυτά τα έλκη.». Το καλό νέο είναι ότι δεν είναι μεταδοτική. Απλά βεβαιωθείτε ότι δεν έχει προκληθεί από τον ιό του απλού έρπητα που εμφανίζεται συνήθως στα χείλη, καθώς αυτός είναι μεταδοτικός.


Πηγή: rd.com

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια