Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα - Κατ'αντιπαράσταση εξέταση Μαζιώτη πρώην αστυνομικού

Σήμερα (Τρίτη, 18 Οκτώβρη) συνεχίζεται η δίκη για τον Επαναστατικό Αγώνα (δεύτερος βαθμός). 

Στην προηγούμενη συνεδρίαση, στις 14 Οκτώβρη, εξετάστηκαν τέσσερις μάρτυρες: δύο αστυνομικοί (ο ένας συνταξιούχος, πρώην διοικητής τμήματος εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών), μια εκπρόσωπος της ΙΝΚΑ στην πλατεία Συντάγματος και ένας κλητήρας στο υπουργείο Οικονομικών.
Από τους μάρτυρες αυτούς ουσιώδης ήταν μόνο ο πρώην διοικητής εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών, που συμμετείχε σε δύο εξουδετερώσεις εκρηκτικών μηχανισμών, στα γραφεία της SHELL και CITIBANK, όπου ο Επαναστατικός Αγώνας είχε τοποθετήσει αυτοκίνητο παγιδευμένο με 150 κιλά AMFO κοντά στη τζαμαρία του κτιρίου. Ο συνταξιούχος στρατηγός κατέθεσε, χωρίς να ρωτηθεί μάλιστα, ότι οι βομβιστές δεν ήθελαν θύματα και γι’ αυτό έκαναν προειδοποιητικά τηλεφωνήματα στα ΜΜΕ, δίνοντας εύλογο χρόνο από 20 έως 40 λεπτά για να γίνει η απομάκρυνση. Στο χρόνο αυτό, όπως κατέθεσε ο μάρτυρας, η αστυνομία προσέθετε άλλη μια ώρα πριν γίνει η ελεγχόμενη έκρηξη. Ανέφερε ακόμα τις ποσότητες και το είδος των εκρηκτικών που χρησιμοποιήθηκαν στις δύο αυτές περιπτώσεις.

Στη CITIBANK, αρχικά ο μάρτυρας απάντησε, μετά από ερώτηση του εισαγγελέα, ότι δεν έγινε προειδοποιητικό τηλεφώνημα και υπήρχε κίνδυνος να υπάρξουν θύματα. Στη συνέχεια, όμως, όταν ρωτήθηκε διεξοδικά από τον Ν. Μαζιώτη, παραδέχτηκε ότι δεν υπήρξε κίνδυνος για ανθρώπινα θύματα, γιατί το δραστικό βεληνεκές των εκρηκτικών που είχαν μπει ήταν λίγο μεγαλύτερο από τα 50 μέτρα, ενώ δεν υπήρχαν άτομα στα γραφεία της τράπεζας, ο εξωτερικός χώρος είχε εκκενωθεί, αυτοκίνητα δεν διέρχονταν και οι αστυνομικοί του ΤΕΕΜ (Τμήμα Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών) βρίσκονταν στα 300 μέτρα.

Μετά από αυτές τις επισημάνσεις, ο Ν. Μαζιώτης απευθύνθηκε στον συνταξιούχο στρατηγό και του είπε ότι κακώς είπε στον εισαγγελέα πως λόγω βεληνεκούς υπήρχε κίνδυνος για ανθρώπινα θύματα. Ο στρατηγός προσπάθησε να δικαιολογηθεί, ενώ ο εισαγγελέας δεν έδωσε συνέχεια.

Ο Ν. Μαζιώτης ξεκαθάρισε, ακόμα, ότι και στην περίπτωση της CITIBANK είχε γίνει προειδοποιητικό τηλεφώνημα, αλλά ο σεκιούριτι των «Νέων» δεν ενημέρωσε. Ανέφερε, μάλιστα, το θάλαμο από τον οποίο είχε γίνει το προειδοποιητικό τηλεφώνημα από μέλος της οργάνωσης. Μετά από ερώτηση στον μάρτυρα, αν γνωρίζει ότι ο Επαναστατικός Αγώνας έκανε προειδοποιητικά τηλεφωνήματα, αυτός απάντησε ότι έτσι γινόταν. Τότε, του απάντησε ο Ν. Μαζιώτης, γιατί λέτε ότι στην περίπτωση της CITIBANK δεν έγινε;

Ο Ν. Μαζιώτης ρώτησε τον μάρτυρα και αν στην περίπτωση του Βουλγαράκη υπήρχε μόνο τηλεκοντρόλ ή ότι η βόμβα είχε και ωρολογιακό μηχανισμό, όπως είχε ισχυριστεί ο εισαγγελέας Μακρόπουλος για να υποστηρίξει ότι ήταν τυφλή βομβιστική ενέργεια. Ο μάρτυρας απάντησε ότι ο μηχανισμός είχε μόνο τηλεκοντρόλ και αυτό γράφτηκε ακριβώς έτσι στα πρακτικά, μετά και από παρέμβαση του προέδρου του τρομοδικείου, Γρ. Κουτσοκώστα.   
http://www.eksegersi.gr 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια