Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Εκτός ελέγχου ο εμφύλιος στην Δικαιοσύνη

Στη δίνη μιας βαθιάς θεσμικής κρίσης βρίσκεται το Συμβούλιο της Επικρατείας: Η υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, όπως δυστυχώς… προφητικά έγραψε την
Παρασκευή ο «Ε.Τ.», εξελίσσεται όχι μόνον σε πολιτικό αλλά και σε δικαστικό «Βατερλώ», δημιουργώντας… χάσμα στους κόλπους των λειτουργών της Θέμιδος το οποίο είναι αμφίβολο αν μπορεί να «γεφυρωθεί», φαντάζει δε ικανό να ανοίξει ανεπανόρθωτες πληγές στο κύρος του ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας.
Είναι πρωτοφανές στην ιστορία του δικαστηρίου δύο κορυφαία μέλη του, οι αντιπρόεδροι Χρήστος Ράμμος και Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, να επιρρίπτουν ευθέως μομφή περί αρνησιδικίας κατά του ίδιου του προέδρου του ΣτΕ Νικολάου Σακελλαρίου, με αφορμή την περιβόητη ματαίωση της πρώτης διάσκεψης της Ολομέλειας για το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών. Παράλληλα, δε, να κατηγορούν τους επικεφαλής του συνδικαλιστικού φορέα εκπροσώπησης των λειτουργών του δικαστηρίου, ουσιαστικά, ότι του έβαλαν… πλάτη και ενήργησαν σαν γραφείο Τύπου του, υιοθετώντας τις αιτιάσεις του για το λόγο αναβολής της διάσκεψης, ερήμην του Σώματος! Καταγγελίες τις οποίες οι δύο ανώτατοι δικαστές έκαναν εγγράφως και τις κοινοποίησαν στους συναδέλφους τους μέσω των επιστολών παραίτησής τους από μέλη της Ενωσης Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ.
Οι αιχμηροί υπαινιγμοί των αντιπροέδρων του δικαστηρίου έρχονται να «δέσουν» με νεότερες πληροφορίες για το τι έγινε πίσω από τις κλειστές θύρες της Ολομέλειας του ΣτΕ την Παρασκευή, αποτυπώνοντας ένα μάλλον ζοφερό παρασκήνιο πίσω από το… ναυάγιο της κρίσιμης διάσκεψης για το θέμα της συνταγματικότητας ή μη του νόμου Παππά και του διαγωνισμού χορήγησης των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών.
Ενδεικτική της βαρύτητας των συνεπειών των κλιμακούμενων κλυδωνισμών στην καρδιά του ανώτατου δικαστηρίου είναι -πέραν της νέας πολιτικής «σύρραξης» που προκάλεσαν οι χθεσινές εξελίξεις- η δημόσια έκκληση του πρώην προέδρου (και μακροβιότερου), Γιώργου Παναγιωτόπουλου, προς τους λειτουργούς της Θέμιδος και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της Δικαιοσύνης να… ρίξουν τους τόνους και να προστατεύσουν το κύρος του θεσμού του ΣτΕ. Ο κ. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος κατείχε τα… ηνία του δικαστηρίου την περίοδο 2005-2009, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου υπογραμμίζοντας: «Με την ιδιότητα εκείνου που, από την πλήρη εφαρμογή της συνταγματικής διάταξης η οποία επιβάλλει την 4ετία στη θέση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, είμαι ο μόνος που έχω υπηρετήσει επί μία 4ετία, καλώ όλους τους αγαπητούς πρώην συναδέλφους, καλώ επίσης και όλους τους εμπλεκόμενους στη Δικαιοσύνη, με συνεννόηση και αγαθή προαίρεση και μέσα σε δημοκρατικά πλαίσια να προστατεύσουν το κύρος του θεσμού του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ο θεσμός είναι απαραίτητος για τη λειτουργία της Πολιτείας και της κοινωνίας».
Στον αντίποδα, σιγήν… ιχθύος τήρησαν τόσο ο κ. Σακελλαρίου όσο και η Ενωση Λειτουργών.


«Γης μαδιάμ»
Πηγές από τους κόλπους του ανώτατου δικαστηρίου «φωτίζουν» τους λόγους για τους οποίους την Παρασκευή η αίθουσα της Ολομέλειας μετατράπηκε σε… ρινγκ. Πέραν της αρχικής τοποθέτησης περί της κρισιμότητας της υπόθεσης που ενόχλησε σφόδρα τους ανώτατους δικαστές, αφού εκλήφθηκε ως… νουθεσία για θέματα αυτονόητα, ο πρόεδρος κ. Σακελλαρίου ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων καθώς εμφανίστηκε αρνητικός να χορηγήσει στα μέλη του ανώτατου δικαστικού σχηματισμού του δικαστηρίου την προεισήγηση των βοηθών του εισηγητή της υπόθεσης, Γιώργου Παπαγεωργίου.
Η προεισήγηση περιλαμβάνει εκτενή καταγραφή των νομικών ζητημάτων που τίθενται επί τάπητος, παράθεση του εφαρμοστέου νομοθετικού καθεστώτος, την προηγούμενη νομολογιακή επεξεργασία των θεμάτων που εξετάζονται, αλλά και προτάσεις προς τα μέλη της διάσκεψης σχετικά με την αποδοχή ή μη των προσφυγών. Είναι δε, κατά τους λειτουργούς, ζωτικής σημασίας -μαζί με τα όσα ανέκυψαν στη διάρκεια της συζήτησης κάθε υπόθεσης στο ακροατήριο αλλά και την πρόταση του εισηγητή- για να σχηματίσουν πλήρη νομική εικόνα επί της εξεταζόμενης υπόθεσης και να καταλήξουν σε ασφαλή δικανική κρίση.
Η απροθυμία λοιπόν του προέδρου να δώσει, όπως γίνεται πάντα, την προεισήγηση αποτέλεσε «κόκκινο πανί» για τους συμβούλους Επικρατείας, ενώ τη δυσαρέσκειά τους επέτεινε και ο λόγος άρνησης που φέρεται να επικαλέστηκε ο κ. Σακελλαρίου: δηλαδή, την ανάγκη διασφάλισης του χαρακτήρα της προεισήγησης ως εσωτερικού εγγράφου του δικαστηρίου και της αποτροπής της διαρροής του στον Τύπο. Κάτι που (σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες) κρίθηκε άκρως προσβλητικό από πολλούς ανώτατους λειτουργούς.
Ορισμένες δε πηγές «συσχετίζουν» την -αρχική, αφού οι αντιδράσεις την έκαμψαν- απροθυμία χορήγησης της προεισήγησης με σκέλη του περιεχομένου της που φέρονται να… γέρνουν τη ζυγαριά προς την κατεύθυνση της δικαίωσης κάποιων εκ των αιτιάσεων των προσφευγόντων (έξι καναλιών και της Ενωσης Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας).



ΧΡΙΣΤΙΑΝΝΑ ΧΑΤΖΗΪΟΡΔΑΝΟΓΛΟΥ
xxatziordanoglou@e-typos.com
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια