Η πρώτη μουσική από υπολογιστή διά χειρός Τούρινγκ!


Ο Άλαν Τούριγκ είναι γνωστός. Περισσότερο, ως μέλος μιας ομάδας αποκρυπτογράφων που «έσπασαν» τον κώδικα των μηχανών «Enigma» των Ναζί και συντόμευσαν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως υπολογίζεται, κατά τέσσερα χρόνια.

Ήταν, όμως, και ο πατέρας του σύγχρονου τρόπου υπολογισμών (αυτού, που στη σημερινή lingua franca αποκαλούμε «computing»).

Κατά συνέπεια, είναι και ο πιο παλιός μουσικός ηλεκτρονικής μουσικής. Πώς; Επειδή, το 1951, παρουσίασε την πρώτη μουσική στον πλανήτη που δημιούργησε ηλεκτρονικός υπολογιστής, την οποία μπορούμε πια να την ακούσουμε.

Αυτό, χάρη στις εργασίες ομάδας Νεοζηλανδών επιστημόνων που αποκατέστησαν την ηχογράφησή της και ανακοίνωσαν, προσφάτως, την «ακουστική» ανακάλυψή τους στον δικτυακό τόπο της British Library.

Ο Τούριγκ, όπως αναφέρει το γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Agence France Presse, δημιούργησε τη μουσική σε μια μηχανή, στο Μάντσεστερ. Η μουσική επιβίωσε σε έναν δίσκο γνωστό ως acetate disc, οι επιστήμονες φιλτράρισαν τον ήχο και άλλαξαν την ταχύτητα περιστροφής του δίσκου, με αποτέλεσμα να μπορούμε να ακούσουμε τη μουσική.

Ξεκινά, όπως είναι αναμενόμενο, με το «God Save the Queen», το βρετανικό εθνικό ύμνο.

Ακούστε τη μουσική εδώ


Πηγή: news.gr