Προφυλακίσεις για την απάτη στο ΙΚΑ Αιγάλεω


Δύο υπάλληλοι υποκαταστήματος ΙΚΑ της περιοχής του Αιγάλεω κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι ,μετά τις απολογίες τους στον Ανακριτή κατά της Διαφθοράς Κώστα Σαργιώτη και της Επίκουρης Ανακρίτριας Χριστίνας Σαλάτα, για υπόθεση απάτης σε βάρος του ασφαλιστικού οργανισμού. Οι δύο προφυλακιστέοι φέρονται να έχουν παραδεχθεί ότι έστησαν την απάτη, ενώ στην υπόθεση εμπλέκονται ακόμα επτά κατηγορούμενοι, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι με την επιβολή ή μη περιοριστικών όρων.
Οι συνολικά εννέα κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες κατά περίσταση της απάτης με ηλεκτρονικό υπολογιστή, της εγκληματικής οργάνωσης, της ψευδούς βεβαίωσης και της άμεσης συνέργειας σε ψευδή βεβαίωσης, από τις οποίες προέκυψε ζημιά σε βάρος του Δημοσίου που υπερβαίνει τις 160.000 ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της προανακριτικής έρευνας στο υποκατάστημα του ΙΚΑ εντοπίστηκαν 219 “ύποπτα” παραστατικά. Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι, οι υπάλληλοι χρησιμοποιούσαν ΙΒΑΝ λογαριασμών συγγενικών τους προσώπων για να καταθέτουν χρήματα από διάφορες ιατρικές δαπάνες.
Στη συνέχεια παρενέβαιναν στους υπολογιστές άλλαζαν τους αριθμούς των IBAN καταθέτοντας τα χρήματα σε δικούς τους λογαριασμούς και μετά την κατάθεση των χρημάτων δια της ίδιας οδού, ξαναδιόρθωναν τους επίμαχους τραπεζικούς λογαριασμούς, για να μην κινούν τις υποψίες.
Από τον έλεγχο που διενεργήθηκε προέκυψε ότι οι ασφαλισμένοι, αν και σύμφωνα με τα παραστατικά εμφανίζονταν να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, τις επίμαχες ημερομηνίες όλοι εργάζονταν κανονικά στις θέσεις τους.
Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων διαπιστώθηκε :
- Στις 06-06-2013 χορηγούνται σε ασφαλισμένη υλικά αυτοκαθετηριασμού (υδρόφιλοι καθετήρες με ουροσυλλέκτες). Είδος που χορηγείται συνήθως σε ασθενείς με σοβαρό πρόβλημα υγείας. Για την χορήγηση του απαιτείται προσκόμιση ουροδυναμικής μελέτης και ιατρική γνωμάτευση από την οποία να προκύπτει ο αριθμός κενώσεων της κύστης. Ωστόσο, το ίδιο διάστημα η γυναίκα εμφανίζεται να εργάζεται κανονικά με είκοσι πέντε (25) ημέρες απασχόλησης κατά μήνα σε ιδιωτικό ιατρείο, στην περιοχή του Κολωνακίου Αττικής.
Το ίδιο ακριβώς συνέβη και με έναν άντρα ασφαλισμένο, ο οποίος δεν είχε λείψει ούτε μία ημέρα από την εργασία του, στη Βουλή Ελλήνων ,αλλά και με δύο ακόμα ασφαλισμένες ,οι οποίες εμφανίζονται να εργάζονται κανονικά η μία ως καθηγήτρια και η άλλη ως βοηθός σε κομμωτήριο.
-Σε μία άλλη περίπτωση οι ελεγκτές εντόπισαν ότι οι παροχές που έχουν χορηγηθεί αφορούν πρόσθετη περίθαλψή, σκευάσματα ειδικής διατροφής, υλικά αυτοκαθετηριασμού και επιθέματα. Στην εν λόγω ασφαλισμένη εμφανίζεται να έχει χορηγηθεί το είδος «άρθρωση γόνατος με υδραυλική περιστροφή» ,στις 19-08-2015. Το συγκεκριμένο είδος σύμφωνα με τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (Ε.Κ.Π.Υ.) του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., αντικαθίσταται μετά από πέντε (5) έτη. Ωστόσο, με νεώτερη απόφαση ,τον Οκτώβριο του 2015 χορηγείται το είδος δυναμικός διορθωτικός κηδεμόνας ιδιοπαθούς σκολίωσης σπονδυλικής στήλης. Το συγκεκριμένο είδος σύμφωνα με τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (Ε.Κ.Π.Υ.) του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., αφορά παιδιά ηλικίας έως δέκα έξι (16) ετών και αντικαθίσταται μετά από δέκα οχτώ (18) μήνες. Παρόλα αυτά το ίδιο είδος χορηγήθηκε στην εν λόγω ασφαλισμένη και δεύτερη φορά μέσα σε ένα έτος . Έχει δε χορηγηθεί σε αυτή και μηχάνημα ορθοστάτισης και βάδισης που χορηγείται σε ασθενείς με παραπληγία ή τετραπληγία.
Παρόλα αυτά και η συγκεκριμένη ασφαλισμένη δεν έλειψε ούτε μία ώρα από την εργασία της σε εταιρεία κινητής τηλεφωνίας.


Λία Κοντοπούλου/antennanews.gr