Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Το τεφτέρι του Αλέξη Τσίπρα - Ποιοι υπουργοί μένουν και ποιοι φεύγουν

Στην παρούσα φάση συμβαίνει το εξής περίεργο: στελέχη και συνεργάτες της κυβέρνησης ρωτούν τους δημοσιογράφους τι θα συμβεί με τον ανασχηματισμό. Κανονικά θα έπρεπε να συμβαίνει το
αντίστροφο.
Αυτή η «δυσαρμονία» δείχνει -μεταξύ άλλων- ότι οι όποιες σκέψεις για την «πιπεράτη» ουσία του ανασχηματισμού, για την αλλαγή σε επίπεδο προσώπων δηλαδή, βρίσκονται περιορισμένες στο μυαλό του πρωθυπουργού.
Ο Αλέξης Τσίπρας έχει παραδεχτεί στο πρόσφατο παρελθόν σε ιδιωτικές συζητήσεις με δημοσιογράφους μεταξύ σοβαρού και αστείου ότι ο ανασχηματισμός θα γίνει, ωστόσο κρατά τα χαρτιά του κλειστά.
Ο ανασχηματισμός θα γίνει πιθανότατα μετά την αναχώρηση των εκπροσώπων των δανειστών από την Αθήνα στις 27 Οκτωβρίου. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραμείνει στη Θεσσαλονίκη μέχρι και το προσεχές Σάββατο.
Αρα η όποια ανακοίνωση αλλαγών αναμένεται να έλθει (αν έλθει) μετά τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Εξετάζεται να αλλάξει η δομή των υπουργείων τα οποία έχουν χαρτοφυλάκιο που αφορά την ανάπτυξη.
Διατυπώνεται δηλαδή η σκέψη στο Μαξίμου να συνενωθούν διάφορα υπουργεία υπό τη σκέπη ενός μεγάλου «υπερυπουργείου».
Πληροφορίες έφεραν τον Νίκο Παππά να ενδιαφέρεται για τη θέση του επικεφαλής, ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται να επιθυμεί να παραμείνει ο υπουργός Επικρατείας στο πόστο του στο Μαξίμου.
Ακούστηκε επίσης το όνομα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Σωκράτη Φάμελλου, ο οποίος όμως δεν έχει πρότερη υπουργική εμπειρία. Δεν αποκλείεται επίσης το χαρτοφυλάκιο της Ενέργειας να υπαχθεί στη νέα δομή και ο Πάνος Σκουρλέτης να μετακινηθεί σε άλλο υπουργείο.
Το υπουργείο Ναυτιλίας δεν φαίνεται, όμως, να εντάσσεται στο διευρυμένο αυτό χαρτοφυλάκιο, καθώς η εμπειρία από την πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2015 αποδείχτηκε προβληματική.
Το πιθανότερο είναι να παραμείνει ο Θοδωρής Δρίτσας, ωστόσο «ακούγεται» ότι δεν αποκλείεται να τον διαδεχτεί ο Γιώργος Σταθάκης. Κάτι που όμως, σύμφωνα με άλλους, δεν φαίνεται πιθανό, καθώς ο σημερινός υπουργός Οικονομίας έχει οικογενειακή επιχειρηματική ανάμιξη στον χώρο.
Αμετακίνητο το Οικονομικών
Στο υπουργείο Οικονομικών εκείνοι που δεν αναμένεται να μετακινηθούν είναι οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης. Από την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές θα εξαρτηθεί η παραμονή του Τρύφωνα Αλεξιάδη.
Οι Νίκος Κοτζιάς και Νίκος Τόσκας δεν φαίνεται να μετακινούνται από τις θέσεις τους στα υπουργεία Εξωτερικών και Δημόσιας Τάξης, όπως και ο Ανδρέας Ξανθός από το υπουργείο Υγείας και ο Νίκος Φίλης από το υπουργείο Παιδείας. Το τελευταίο ενδέχεται να ενισχυθεί από τον βουλευτή Κώστα Γαβρόγλου.
Ο Γιάννης Μουζάλας πιθανόν να αναβαθμιστεί, αν αποσπαστεί το χαρτοφυλάκιό του και σχηματιστεί αυτόνομο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Για το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης «κυκλοφορούν» το ονόματα των βουλευτών Σταύρου Αραχωβίτη και Θόδωρου Παραστατίδη.
Ερώτημα παραμένει το αν θα αξιοποιηθεί πρόσωπο από την Κεντροαριστερά, που έχει προσεγγίσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Ορισμένοι φέρουν τον Φώτη Κουβέλη ή κάποιον συνοδοιπόρο του να «φλερτάρει» με μια επιτελική θέση στην αναθεώρηση του Συντάγματος.
Ωστόσο για το ίδιο πόστο φέρεται να ενδιαφέρεται ο Γιώργος Κατρούγκαλος -που ούτως ή άλλως ανεπισήμως έχει χριστεί υπεύθυνος για τη διαμόρφωση των κυβερνητικών προτάσεων επί του συγκεκριμένου θέματος-, τον οποίο στο υπουργείο Εργασίας ενδέχεται να διαδεχτεί ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, εάν ο πρωθυπουργός προχωρήσει σε εκτενείς αλλαγές.
Για το υπουργείο Πολιτισμού, εάν απομακρυνθεί ο Αριστείδης Μπαλτάς, «ακούγονται» ο Δημήτρης Σεβαστάκης ή ο Κώστας Δουζίνας.
efsyn.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια