Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Γιατί χασμουριόμαστε;


Σχεδόν όλοι χασμουριόμαστε, αλλά οι λόγοι γι’ αυτή τη συμπεριφορά μόλις αρχίζουν να γίνουν πλήρως κατανοητοί. Παρά το γεγονός ότι το χασμουρητό συνδέεται συχνά με κόπωση, δεν σηματοδοτεί πραγματικά την ανάγκη για ύπνο.

Επιπλέον, η έρευνα έχει δείξει ότι το χασμουρητό στην πραγματικότητα προάγει την εγρήγορση. Η κατανόηση της αιτίας της χασμουρητό μπορεί επίσης να βοηθήσει την κατανόησή μας για τη συμπεριφορά σε άλλα ζώα, καθώς όλα τα σπονδυλωτά φαίνεται να χασμουριούνται σε παρόμοιες καταστάσεις.

«Θερμο-ρύθμιση» και στρες

Το χασμουρητό φαίνεται να προκαλείται από τη θερμότητα και το άγχος. Η «θερμο-ρύθμιση», ή αλλιώς σκόπιμη ομαλοποίηση της θερμοκρασίας του σώματος, είναι απαραίτητη για την αποφυγή υποθερμίας και υπερθερμίας και επεξηγείται από ενέργειες όπως η εφίδρωση και λαχάνιασμα. Παράλληλα, το χασμουρητό μειώνει ειδικά τη θερμοκρασία του εγκεφάλου.

Ο Δρ Andrew Gallup, ένας κορυφαίος ερευνητής για το χασμουρητό, ερεύνησε πρώτα στη σύνδεση μεταξύ χασμουρητό και θερμο-ρύθμιση σε μία μελέτη του 2007. Ο Δρ Gallup διαπίστωσε ότι, όταν η θερμοκρασία του εγκεφάλου αυξάνεται κατά ακόμα λιγότερο από ένα βαθμό, το χασμουρητό βοηθά στην πρόληψη επιβράδυνσης του χρόνου αντίδρασης και επιδείνωσης της μνήμης.

Κατά τη διάρκεια των χρόνων, ο Δρ Gallup μελέτησε το χασμουρητό σε μια ποικιλία ειδών και διαπίστωσε ότι υπαγορεύεται συχνά από αγχωτικές καταστάσεις, οι οποίες αυξάνουν τη θερμοκρασία του εγκεφάλου. Μελλοντικές μελέτες μπορεί να διευκρινίζουν περαιτέρω το σκοπό του χασμουρητού.

Γιατί το χασμουρητό είναι μεταδοτικό;

Όταν ένα άτομο χασμουριέται, συχνά προκαλεί χασμουρητό και σε άλλα μέλη μιας ομάδας, και η αρχή αυτή ισχύει ακόμη και σε μη-ανθρώπινα είδη. Από άλλη έρευνα από τον Δρ Gallup, αυτή η ιδιότητα του χασμουρητού έχει βρεθεί ότι βοηθάει στην εγρήγορση σε ομάδες κατά τη διάρκεια αγχωτικών καταστάσεων.

Ο επιστήμονας διαπίστωσε ότι όταν εκτίθενται σε θόρυβο, οι παπαγάλοι σε ομάδες έτειναν να παρουσιάζουν μεταδοτικό χασμουρητό, ενώ οι παπαγάλοι που δεν εκτίθεται στον θόρυβο, δεν αντικατοπτρίζουν τα χασμουρητά των άλλων.

Πότε είναι πιο πιθανό να χασμουριόμαστε;

Όπως θα περίμενε κανείς από την έρευνα του Δρ Gallup, παρατηρητές έχουν επισημάνει ότι οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να χασμουριούνται κατά τη διάρκεια του στρες και όχι απαραίτητα κατά τη διάρκεια της κόπωσης. Στην πραγματικότητα, το χασμουρητό δεν είναι ένα ασυνήθιστο θέαμα μεταξύ των επαγγελματιών αθλητών πριν από τα γεγονότα.

Επειδή μια αύξηση της θερμοκρασίας του εγκεφάλου είναι η σχέση μεταξύ αυτών των καταστάσεων και του χασμουρητού, είναι πιο πιθανό να συμβεί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού παρά κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Ποιοι είναι λιγότερο επιρρεπείς στο χασμουρητό;

Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι επιρρεπείς στο χασμουρητό, αλλά δεν είναι όλα τα άτομα που είναι εξίσου ευάλωτα σε αυτό. Λόγω της ελλιπούς ανάπτυξης του εγκεφάλου, τα βρέφη είναι λιγότερο πιθανό να χασμουριούνται αν βλέπουν άλλους να χασμουριούνται.

Τα άτομα με σχιζοφρένεια και αυτισμό είναι επίσης λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν μεταδοτικό χασμουρητό λόγω ελαττωμάτων στο σύστημα ενσυναίσθησης του εγκεφάλου, η οποία κανονικά αποτελεί καθρέφτισμα της συμπεριφοράς σε άλλους.


Πηγή: whyuniverse.com

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια