Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Τα καρτέλ της κάνναβης και οι διαδρομές του στην Ελλάδα

Με αεροπλάνα, τρένα, βαπόρια, αυτοκίνητα και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς μεταφέρουν την κάνναβη από την Βαλκανική οδό και κυρίως από την Αλβανία, οι έμποροι ναρκωτικών. Αφορμή
για το σημερινό άρθρο-έρευνα του EThe Magazine τουEleftherosTypos.gr σχετικά με την είσοδο αλλά και τις ποσότητες ναρκωτικών που εισέρχονται στην Ελλάδα από την Αλβανία, στάθηκαν οι επιτυχημένες επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ. το τελευταίο διάστημα με την εξάρθρωση κυκλωμάτων και κατάσχεση μεγάλων ποσοτήτων χασίς.
Καθημερινά το αστυνομικό δελτίο είναι γεμάτο με εξαρθρώσεις οργανώσεων και συλλήψεις ατόμων με μεγάλες ποσότητες κάνναβης. Από πού προέρχεται όμως η κάνναβη και πόσος είναι ο τζίρος της; Τα στατιστικά στοιχεία της αστυνομίας για το 2015 λένε πως το ποσοστό της κατασχεμένης κάνναβης προερχόμενης από Αλβανία (κύριος εισαγωγέας χασίς για την Ελλάδα) ήταν περίπου 26% και κύριος άξονας εισόδου είναι τα Δυτικά και τα Βορειοδυτικά της χώρας με την Ήπειρο να κατέχει τα πρωτιά με 8.763 κιλά το 2014 και την Αττική να ακολουθεί με 5.876 για την ίδια χρονιά ενώ το 2015 βλέπουμε μείωση των κατασχέσεων με Ήπειρο και Αττική να κατέχουν και πάλι τα πρωτιά με 631 και 951 κιλά αντίστοιχα, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις οι συλληφθέντες είναι Έλληνες.
proeleusi-kanavi-ellas-1300
Ωστόσο, από το δεύτερο εξάμηνο του 2014 παρουσιάζεται μεγάλη μείωση στις διακινούμενες από την Αλβανία ποσότητες κάνναβης, γεγονός που σηματοδότησε σημαντικές αλλαγές στην αγορά, στη διακίνηση και την καλλιέργειά της στην χώρα μας. Επισημαίνεται ότι ανάλογη μείωση στις κατασχέσεις του έτους 2015, της τάξης του 59%, παρατηρήθηκε και από τις Ιταλικές Αρχές.
katasxeseis-elas-kanavi-1300
Όπως βλέπουμε από την έκθεση της Αστυνομίας για το 2015 λοιπόν κύρια χώρα εισαγωγής αλλά και προμηθευτής κάνναβης όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη είναι η Αλβανία. Επίσης είδαμε ότι το 2015 υπάρχει μια πτώση που οφείλετε σε αλλαγές στην αγορά, στη διακίνηση και την καλλιέργειά της στην χώρα μας αλλά και στις επιχειρήσεις που γίνονται τα τελευταία δύο χρόνια από την Αλβανική αστυνομία. [Διαβάστε εδώ ολόκληρη την έκθεση της ΕΛΑΣ]
Ποιος θα ξεχάσει άλλωστε την μεγάλη επιχείρηση που διήρκεσε μια ολόκληρη εβδομάδα και σε ένα μόνο χωριό της Αλβανίας, το Λαζαράτι. Το συγκεκριμένο χωριό είχε θεωρηθεί ως η «Μητρόπολη της Κάνναβης» των Βαλκανίων και όχι άδικα.image
Σχεδόν κάθε οικογένεια στο συγκεκριμένο χωριό έχει τη δική της φυτεία ινδικής κάνναβης και ένα οπλοστάσιο, το οποίο τα μέλη της δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν, αν αισθανθούν ότι απειλείται το πολυτιμότερο για αυτούς αγαθό, δηλαδή οι καλλιέργειες τους.
image-1
Ακόμα και εκείνοι που δεν επιθυμούν να ασχοληθούν με το επικερδέστατο «σπορ» υποχρεώνονται από τους άλλους να φυτέψουν λίγα δενδρύλλια στην αυλή ή έστω σε μία γλάστρα για να μη θεωρηθούν «καρφιά» της αστυνομίας
Υπολογίζεται ότι στο Λαζαράτι και στην γύρω περιοχή παράγεται το 50% του αλβανικού χασίς.
Τα κέρδη από την καλλιέργεια και το εμπόριο των ναρκωτικών μπορεί να ξεπερνούν και το επίσημο αλβανικό Α.Ε.Π., καθώς εκτός του Λαζαρατιού μεγάλες φυτείες χασίς υπάρχουν και σε άλλες 12 Περιφέρειες, μεταξύ άλλων αυτές της Αυλώνας, της Σκόδρας, του Αργυροκάστρου και του Δυρραχίου.
lazarati-efodos-1300
Την ίδια ώρα πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι οι βαρόνοι στο Λαζαράτι διαθέτουν υψηλές διασυνδέσεις στα Τίρανα, οι οποίες τους παρέχουν κάλυψη. Υπάρχει όμως και μια άλλη παράμετρος που μπορεί να εξηγήσει την ιδιότυπη ασυλία αυτού του χωριού. Το χρήμα από τα ναρκωτικά τροφοδοτεί την τοπική οικονομία. Οι κάτοικοί του με το υψηλό εισόδημα αγοράζουν σπίτια και εκτάσεις, ενώ ξοδεύουν με άνεση τα χρήματά τους ενισχύοντας την αγορά. Παράλληλα, δίνουν δουλειά προσλαμβάνοντας εργάτες στη σπορά και τη συγκομιδή του χασίς.
Κύριος δρόμος εισόδου των ναρκωτικών είναι ο οδικός άξονας με τα ναρκωτικά να είναι κρυμμένα σε ειδικές κρύπτες που έχουν κατασκευαστή στα αυτοκίνητα και τα φορτηγά.
xasis-kripti-1300
Πολλές φορές μάλιστα τα οχήματα που κουβαλάνε τα ναρκωτικά περνάνε μέσα από τα συνοριοφυλάκια της Κακαβιάς και της Κρυσταλλοπηγής ρισκάροντας όμως να τους πιάσουν ενώ λίγες είναι οι περιπτώσεις που τα ναρκωτικά τα περνάνε μέσα από τις κορυφογραμές των Ελληνοαλβανικών συνόρων.
narkotika-mpainoun0vouna-1300
Ένας άλλος τρόπος μεταφοράς ναρκωτικών είναι με φουσκωτά σκάφη από τα παράλια της Αλβανίας προ τα παράλια της Ελλάδας. Χαρακτηριστικό είναι περιστατικό που περιγράφουν στο EleftherosTypos.gr αξιωματικοί της Αλβανικής αστυνομίας.
xasis-skafos-1300
Πριν από λίγες μέρες δύο φουσκωτά σκάφη περίμεναν να «ανεφοδιαστούν» και να περάσουν απέναντι. Τα δύο σκάφη έκαναν «βόλτες» απέναντι ακριβώς από την Κέρκυρα και μόλις η ώρα έδειξε δύο τα ξημερώματα άρχισαν να κάνουν σινιάλο αναβοσβήνοντας τους προβολείς τους προς τα παράλια της Αλβανίας. Εκεί ερχόταν η «απάντηση» από τα πολυτελή τζιπ των συνεργών τους με τα φώτα τους να «παίζουν» ρυθμικά μέσα στο σκοτάδι. Μετά από λίγη ώρα και αφού τα σκάφη πλησίασαν την ερημική παραλία τα τζιπ μέσα από τους χωματόδρομους κατέβηκαν και παρέδωσαν το εμπόρευμα.
«Αυτό είναι ένα από τα δεκάδες περιστατικά που λαμβάνουν χώρα στα παράλια» εξομολογείται πολύ καλά ενημερωμένη αστυνομική πηγή στο EleftherosTypos.gr.
Σύμφωνα με τα μηνιαία στατιστικά στοιχεία που εκδίδει το υπουργείο εσωτερικών της Αλβανίας τον περασμένο μήνα κατασχέθηκαν 889 κιλά κάνναβης.
ekthesi-alvania-1300
Την ίδια στιγμή αρκετά μεγάλα είναι και τα νούμερα που δημοσιεύει το Υπουργείο Εσωτερικών της Αλβανίας για την μάχη κατά των ναρκωτικών. Μόνο για τον μήνα Αύγουστο οι Αλβανικές αρχές κατάσχεσαν 889 κιλά κάνναβης και συνέλαβαν περισσότερα από 240 άτομα.
Όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές στο EThe Magazine του EleftherosTypos.grτα τελευταία χρόνια γίνεται μια προσπάθεια καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος των ναρκωτικών στην Αλβανία από τις διωκτικές Αρχές με καθημερινές σχεδόν επεμβάσεις και καίρια χτυπήματα στις οργανώσεις.
eleftherostypos.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια