Κυκλώνας Μάθιου: Εκατοντάδες νεκροί στην Αϊτή - Συναγερμός στην Φλόριντα


Σε 478 υπολογίζονται στην Αϊτή οι νεκροί από το πέρασμα του κυκλώνα Μάθιου, με τον αριθμό των θυμάτων να ανεβαίνει κατακόρυφα σε διάστημα λίγων ωρών. Την ώρα που τα σωστικά συνεργεία αποκτούν πρόσβαση στις πληγείσες περιοχές, διαφορετικές υπηρεσίες δίνουν διαφορετικούς αριθμούς. Το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο αξιωματούχους της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας στις πληγείσες περιοχές κάνει λόγο για 478 επιβεβαιωμένους νεκρούς. Επισήμως, η κεντρική υπηρεσία πολιτικής προστασία αναφέρεται σε 271 νεκρούς.

Συνολικά, 61.500 άτομα βρίσκονται σε καταφύγια.

Την ίδια στιγμή, ο κυκλώνας έφτασε στην Φλόριντα, ενώ δύο αμερικανικές πολιτείες έχουν κηρυχθεί προληπτικά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και 3 εκατομμύρια κάτοικοι των παράκτιων περιοχών να εγκαταλείψει τα σπίτια τους.
 

Σύμφωνα με το αμερικανικό κέντρο παρακολούθησης κυκλώνων (NHC) το κέντρο του κυκλώνα Μάθιου θα κινηθεί κοντά στην ανατολική ακτή της Φλόριντα την Παρασκευή και θα φτάσει στις ακτές της Τζόρτζια και της Νότιας Καρολίνας το Σάββατο.

Αν και ο κυκλώνας έχει εξασθενίσει, αναμένεται να είναι κατηγορίας 3, καθώς κινείται προς την ακτή της Φλόριντα, αναφέρει το NHC. Οι άνεμοι πνέουν με ταχύτητα 195 χλμ/ώρα.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν ήδη κηρυχθεί Φλόριντα και Νότια Καρολίνα. Το σύστημα κακοκαιρίας προβλέπεται τα επόμενα 24ωρα να κινηθεί βόρεια κατά μήκος των ανατολικών ακτών των ΗΠΑ μέχρι να αρχίσει να εξασθενεί το βράδυ του Σαββάτου (τοπική).

πηγή: ΤΑ ΝΕΑ