Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Γαλλία και Γερμανία ζητούν το «σπάσιμο» της κρυπτογράφησης στις online επικοινωνίες


Μετά το μπαράζ των τρομοκρατικών επιθέσεων σε Γαλλία και Γερμανία, οι κυβερνήσεις των δύο χωρών πρότειναν να θεσπιστεί νόμος στην Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου οι αστυνομικές αρχές των κρατών μελών να έχουν το δικαίωμα πρόσβασης σε κρυπτογραφημένα μηνύματα που ανταλλάσσονται σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και άμεσων μηνυμάτων.

Σε κοινή τους δήλωση ο Γάλλος Υπουργός Εσωτερικών και ο Γερμανός ομόλογός του τόνισαν ότι η κρυπτογράφηση που εφαρμόζεται σε τέτοιου είδους εφαρμογές δυσχεραίνει το έργο των αρχών επιβολής του νόμου, καθυστερώντας υπερβολικά τις έρευνες και την παρακολούθηση υπόπτων για τρομοκρατία. Επιπλέον, ο Γάλλος Υπουργός Εσωτερικών υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη επιλογή θα χρησιμοποιείται μόνο σε αυτούς που ήδη ερευνώνται από τις αρχές και πρόσθεσε ότι στόχος είναι να καταργηθεί η κρυπτογράφηση σε εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων, ακόμα και αν οι χρήστες δεν βρίσκονται στην Ευρώπη.

Στελέχη μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξηγούν ότι η κρυπτογράφηση αποτελεί πράγματι σημαντικό εργαλείο για τους τρομοκράτες, που μπορούν χρησιμοποιώντας το Διαδίκτυο, να οργανώσουν επιθέσεις και άλλες παράνομες ενέργειες, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί.

Οι ανησυχίες των δύο υπουργών, αλλά και των αρχών, είναι χωρίς αμφιβολία δικαιολογημένες. Η πρότασή τους άλλωστε δεν είναι παράλογη, δεδομένου ότι ήδη, για παράδειγμα, το τηλεφωνικό απόρρητο σε αρκετά κράτη μέλη της E.E. μπορεί να αρθεί κατόπιν εισαγγελικής εντολής.

Ωστόσο κανείς δεν έχει αναφέρει πως μπορεί να γίνει αυτό, καθώς, όπως υποστηρίζουν αυτοί που εναντιώνονται στη συγκεκριμένη απόφαση, είναι αδύνατο να «χαμηλώσει» η κρυπτογράφηση συγκεκριμένων μόνο χρηστών. Συνεπώς, θα παρακολουθούνται όλοι.

Και κανείς δεν μπορεί να εξασφαλίσει ότι ένας τέτοιος νόμος δεν θα χρησιμοποιηθεί από τον οποιονδήποτε και ειδικά από τις εκάστοτε κυβερνήσεις λανθασμένα, οδηγώντας στην παρακολούθηση των πολιτών, ακόμα κι αν αυτοί δεν έχουν καμία ανάμειξη σε παράνομες δραστηριότητες.

Εκτός αυτού, καταργώντας σημαντικό κομμάτι της διαδικτυακής κρυπτογράφησης, τίθεται σε κίνδυνο και η διαδικτυακή συναλλαγή των χρηστών με τις τράπεζες, οι οποίες επίσης χρησιμοποιούν κρυπτογράφηση για την ασφάλεια των συναλλαγών.






Πηγή: gr.pcmag.com 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια