Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Πίδακες νερού βρήκε η NASA στον δορυφόρο του Δία

Ενα φαινόμενο που μοιάζει να είναι νέφη νερού, εντόπισε η NASA στην επιφάνεια της Ευρώπης, του δορυφόρου του πλανήτη Δία, στοιχείο που αν
επαληθευτεί, θα διευκολύνει τις έρευνες για το μικρό ουράνιο σώμα που έχει κεντρίσει εδώ και μερικά χρόνια το ενδιαφέρον των επιστημόνων.



Η επιφάνεια της Ευρώπης ερευνήθηκε από το πανίσχυρο διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ και σύμφωνα με την αμερικανική υπηρεσία διαστήματος, στην επιφάνεια βρέθηκαν νέφη που μοιάζουν να σχηματίζονται από πίδακες, οι οποίοι φτάνουν σε ύψος έως και τα 200 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια. Το νερό αυτών των πιδάκων ξαναπέφτει στο έδαφος με τη μορφή βροχής.  

Η ανακάλυψη νερού με την μορφή πιδάκων, εφόσον επιβεβαιωθεί και από άλλα μέσα, θα σημάνει ότι μια μη επανδρωμένη αποστολή ενός σκάφους στην επιφάνεια της Ευρώπης, δεν θα απαιτηθεί να διενεργήσει γεώτρηση για να πάρει δείγματα νερού, το οποίο όπως πιστεύεται υπάρχει κάτω από ένα πολύ παχύ στρώμα πάγου.
Οι επιστήμονες εδώ και χρόνια εκτιμούν ότι κάτω από την παγωμένη επιφάνεια της Ευρώπης βρίσκεται ένας ωκεανός νερού, κάνοντας τον μικρό δορυφόρου του Δία, το πιο ενδεδειγμένο μέρος για φιλοξενία ζωής στο ηλιακό σύστημά μας.  Αυτός ο ωκεανός πιστεύεται ότι έχει περισσότερο νερό από όσο βρίσκεται σε όλους τους ωκεανούς της Γης. 
Αν οι υπολογισμοί για τους πίδακες επιβεβαιωθούν, τότε η Ευρώπη θα είναι ο δεύτερος δορυφόρος στο σύστημά μας που θα έχει νέφη νερού. Το 2005, το διαστημόπλοιο Cassini της NASA ανακάλυψε αντίστοιχους πίδακες στην επιφάνεια του Εγκέλαδου, του δορυφόρου του Κρόνου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια