Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ερχεται νέο κύμα κακοκαιρίας.Πού και πότε θα χτυπήσει - Όλο το ρεπορτάζ σε βίντεο και φωτογραφίες

Μικρή είναι η «ανάσα» θα πάρουν οι περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία που άφησε πίσω της 4 νεκρούς και τεράστιες καταστροφές. Ψυχρές μάζες στην περιοχή της Σικελίας κινούνται
ανατολικά και όπως λέει στο thetoc ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς θα επηρεάσουν με βροχές και καταιγίδες τη χώρα μας από τα ξημερώματα της Πέμπτης έως και τις πρώτες απογευματινές ώρες.
Τα φαινόμενα, όπως δείχνουν τα στοιχεία, θα είναι μεν μικρότερης έντασης, ωστόσο πρέπει να συνυπολoγιστεί ότι οι πληγείσες περιοχές είναι ήδη επιβαρυμένες. Το νέο κύμα θα  πλήξει περισσότερο τη βορειοδυτική Πελοπόννησο ( Αραξο, Ανδραβίδα) , τη Δυτική Στερεά (Αγρίνιο, Ευρυτανία) και τα νησιά του Ιονίου. Παροδικές μπόρες προβλέπονται και στην Αττική, ενώ στη Θεσσαλονίκη θα εκδηλωθούν καταιγίδες μικρότερης όμως έντασης. Γενιικά ο καιρόε θα διατηρηθεί άστατος το επόμενο τριήμερο.

Ρεκόρ βροχής

Oπως εξηγεί ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς, το κύμα κακοκαιρίας που χτύπησε τη χώρα είχε χαρακτηριστικό την τοπικότητα με μεγάλες διακυμάνσεις μεταξυ γειτονικών περιοχών. Στη Μίκρα έριξε 50 χιλιοστά βροχής, στον Λαγκαδά 60 αλλά στη Μηχανιώνα τριπλάσια, και συγκεκριμένα 191 χιλιοστά ( 191 τόνοι νερού ανά στρέμμα)
Στο Γεράκι της Λακωνίας έπεσαν 200 χιλιοστά βροχής, στην Καλαμάτα 140 χιλιοστά και στην Θεσπρωτία 160 χιλιοστά όταν ο μέσος όρος είναι 60 με 80 χιλιοστά.

Βούλιαξε η μισή Ελλάδα- 4 νεκροί

Η φονική η κακοκαιρία άφησε πίσω της 4 νεκρούς και τεράστιες καταστροφές. Νεκρές είναι μια 63χρονη με κινητικά προβλήματα και μια 80χρονη στην πόλη της Καλαμάτας, οι οποίες ανασύρθηκαν από πλημμυρισμένα υπόγεια. Επίσης 90χρονος εντοπίστηκε νεκρός στο σπίτι του στη Θουρία και σύμφωνα με τον γιο του υπέστη ανακοπή, βλέποντας τα νερά να μπαίνουν μέσα στο σπίτι του.  Το τέταρτο θύμα είναι ένας 77χρονος βόσκος στον Βλαχιώτη Λακωνίας.Αγνοούνταν από το πρωί της Τετάρτης και σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές παρασύρθηκε από χείμαρρο. 
Μια εξηντάχρονη αναζητείται στη Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης από χθες το βράδυ. Όπως έγινε γνωστό, ο σύζυγός της ενημέρωσε τηλεφωνικά το πρωί το ΑΤ Μηχανιώνα, ότι αγνοείται η τύχη της γυναίκας. Κατά τον ίδιο, τελευταία φορά που επικοινώνησε μαζί της ήταν χθες το βράδυ, όταν η γυναίκα ανέφερε ότι βρίσκεται εγκλωβισμένη μέσα στο Ι.Χ. αυτοκίνητό της. Ο ίδιος φαίνεται να τη συμβούλευσε να σταθμεύσει το όχημα και να το εγκαταλείψει. Έκτοτε δεν είχε κάποια άλλη επικοινωνία μαζί της.
Στο μεταξύ, γύρω στις 5 τα ξημερώματα βρέθηκε το αυτοκίνητο αλλά η γυναίκα δεν βρισκόταν στο εσωτερικό.




Από την κακοκαιρία υπάρχει διακοπή κυκλοφορίας στο 232 χιλιόμετρο του αυτοκινητοδρόμου Αθηνών - Τριπόλεως - Καλαμάτας στο ύψος της Θουρίας και στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα, λόγω μεγάλης συσσώρευσης υδάτων.
Στην εθνική οδό Τρίπολης – Καλαμάτας, στο 78ο χιλιόμετρο στο ύψος του ΤΕΙ Πελοποννήσου στο Ασπρόχωμα Καλαμάτας, η κυκλοφορία διεξάγεται με μεγάλη δυσχέρεια λόγω συσσώρευσης υδάτων.
Επίσης, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην εθνική οδό Καλαμάτας – Αρεόπολης, από τη Στούπα έως τον 'Αγιο Νικόλαο, λόγω κατολισθήσεων.
Στην Καλαμάτα, τους Γαργαλιάνους, τα Φιλιατρά, τη Χώρα, την Στούπα, τη Θουρία, την Εύα, το Πήδημα, το Κεφαλόβρυσο, το Βασιλικό και το Ψάρι, υπάρχουν πολλά πλημμυρισμένα σπίτια και ζημιές σε αυτοκίνητα , ενώ αυτοκίνητα έχουν παρασύρθηκαν μέσα στη θάλασσα.

H δραματική διάσωση επιβατών λεωφορείου στη Θεσ/νίκη

Τον χάρο με τα μάτια τους είδαν οι επιβάτες αστικού λεωφορείου του ΟΑΣΘ που εκτελούσε την γραμμή Κουφάλια-Θες/νίκη όταν εγκλωβίστηκε σε χείμαρρο.
Βγαίνοντας από τα Κουφάλια με κατεύθυνση προς Χαλκηδόνα λόγω της συνεχόμενης βροχόπτωσης δημιουργήθηκε τεράστια λίμνη με νερά και άγνωστο πως,  το αστικό βρέθηκε ακριβώς στην μέση.
Οι επιβάτες αναγκάστηκαν να ανέβουν στην οροφή του λεωφορείου και τελικά απεγκλωβίστηκαν με την βοήθεια μηχανημάτων του Δήμου .


«Βιβλική η καταστροφή στον Δήμο Θερμαϊκού» 

Για “βιβλική καταστροφή” στον Δήμο Θερμαϊκού κάνει λόγο ο δήμαρχος, Γιάννης Μαυρομάτης, καθώς από τα έντονα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ωρών πλημμύρισαν σπίτια και δρόμοι, παρασύρθηκαν αυτοκίνητα και ξεριζώθηκαν δέντρα σε Αγία Τριάδα, Επανομή και Μηχανιώνα.
“Είναι άσχημη και προβληματική η εικόνα στον Δήμο μας. Δέντρα ξεριζώθηκαν, αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα νερά, δεκάδες δρόμοι και σπίτια πλημμύρισαν και κλιμάκιο της ΕΜΑΚ προσπαθεί να απεγκλωβίσει τους ανθρώπους από τα πλημμυρισμένα υπόγεια. Τα συνεργεία του Δήμου, από χθες που ξεκίνησε η έντονη βροχόπτωση, προσπαθούν να κρατήσουν ανοιχτούς τους δρόμους για να πάνε οι κάτοικοι σήμερα στις δουλειές τους” δήλωσε στο ΑΠΕ–ΜΠΕ ο κ.Μαυρομάτης.
Εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων σημειώθηκαν και πολύωρες διακοπές ρεύματος στην περιοχή με αποτέλεσμα να σταματήσουν να λειτουργούν τα αντλιοστάσια της ΕΥΑΘ και να βγουν τα λύματα στους δρόμους προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα.
Όπως είπε ο κ.Μαυρομάτης, τις επόμενες ώρες θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες για να κηρυχτεί ο Δήμος Θερμαϊκού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Καταστροφές στη Δυτική Ελλάδα

Οι έντονες βροχοπτώσεις έχουν δημιουργήσει προβλήματα σταΣύβοτα και την Πάργα, ενώ δεκάδες κλήσεις έχει δεχθεί η Πυροσβεστική για απάντληση υδάτων.



Στην Ηγουμενίτσα, άνθρωποι κινδύνευσαν όταν το ρέμα στο Καραβοστάσι φούσκωσε και παρέσυρε ένα αυτοκίνητο μιας οικογένειας τουριστών από τη Ρουμανία. Το αυτοκίνητο που οδηγούσε η 36χρονη μητέρα και στο οποίο επέβαιναν τα δύο ανήλικα παιδιά της, παρασύρθηκε από τα νερά και σταμάτησε σε ρέμα. Χρειάστηκε η επέμβαση κλιμακίου της Πυροσβεστικής Πάργας για να απεγκλωβιστούν , ευτυχώς καλά στην υγεία τους. 


Στην Πέρδικα Θεσπρωτίας η δυνατή μπόρα είχε ως αποτέλεσμα οι δρόμοι να μετατραπούν σε χείμαρρους και να περάσουν μέσα από την πόλη παρασύροντας τα πάντα στο πέρασμά τους. 

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχηςΠελοποννήσου Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, τα περισσότερα προβλήματα στην περιοχή εντοπίζονται κυρίως στην πόλη του Πύργου και τα γειτονικά χωριά, όπου λόγω της έντονης βροχόπτωσης, αλλά και της υπερχείλισης χειμάρρων, καταγράφηκαν πλημμύρες σε σπίτια και καταστήματα. 

Λακωνία

Προβλήματα από την κακοκαιρία έχουν σημειωθεί και στη Λακωνία με το σοβαρότερο να εστιάζεται στην εθνική οδό Σπάρτης-Γυθείου όπου έχει διακοπεί η κυκλοφορία από το 24 μέχρι το 26 χιλιόμετρο λόγω συσσώρευσης υδάτων και η κυκλοφορία για Γύθειο γίνεται μέσω Σκάλας.
Από την ισχυρή νεροποντή που σημειώθηκε αργά τα μεσάνυχτα, στην ευρύτερη περιοχή των Μολάων ανέβηκε η στάθμη των νερών, στην εθνική οδό Σπάρτης - Μονεμβασιάς και τα προβλήματα εστιάζονται από την περιοχή της Γκαγκανιάς έως το χωριό της Συκιάς.
Μαζί με τα νερά το οδόστρωμα γέμισε με λάσπες, χώματα και σε αρκετά σημεία ο δρόμος έγινε αδιάβατος.
Στα σημεία όπου έχει δημιουργηθεί πρόβλημα, έχουν σπεύσει συνεργεία του δήμου Μονεμβασιάς και με εκσκαφικά μηχανήματα επιχειρούν και αποκαθιστούν τις βλάβες, ενώ οι διερχόμενοι οδηγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί.

thetoc.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια