Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Νέο δόγμα με ανατροπές στην ΕΛ.ΑΣ.

Τις αλλαγές που φέρνει στην ΕΛ.ΑΣ. η επικείμενη αναδιοργάνωση, εξηγεί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στο
«Εθνος». Παράλληλα, προαναγγέλλει πως οι αναδιατάξεις θα συνεχιστούν και στο Πυροσβεστικό Σώμα, ότι θα έρθει και δεύτερο κύμα αξιολόγησης των VIPs που διαθέτουν αστυνομική συνοδεία, ενώ απαντάει και στην κριτική που του ασκείται από την αξιωματική αντιπολίτευση για το «άβατο» των Εξαρχείων.
«Η αναδιοργάνωση της Αστυνομίας, όπως και αργότερα του Πυροσβεστικού Σώματος αποβλέπουν στο να εξυπηρετήσουν το μεγαλύτερο μέλος του κοινωνικού συνόλου. Ξέρουμε τι γινόταν στο παρελθόν, ''φυτεύονταν'' αστυνομικά τμήματα για ρουσφετολογικούς λόγους με αποτέλεσμα να μην έχουμε αστυνομικά τμήματα εκεί που χρειάζονται ή να είναι υποστελεχωμένα», λέει χαρακτηριστικά για τις επικείμενες συγχωνεύσεις υπηρεσιών. «Γκρίνια υπάρχει όταν καταργούνται κάποια κομμάτια του κρατικού μηχανισμού και ενσωματώνονται με κάποια άλλα; Προφανώς. Υπάρχουν άνθρωποι που ήθελαν το αστυνομικό τμήμα δίπλα τους, όμως αστυνόμευση δεν σημαίνει άδεια κτίρια, αλλά κτίρια με εκπαιδευμένους αστυνομικούς έτοιμους να ανταποκριθούν στις ανάγκες των πολιτών», υποστηρίζει ο Ν. Τόσκας και παραδέχεται ότι εάν διαπιστωθεί στην πορεία ότι έχουν γίνει λάθη στον σχεδιασμό, θα υπάρξει διορθωτική παρέμβαση.
Αστυνόμευση: Η αναδιοργάνωση αφορά 1.600 αστυνομικές υπηρεσίες που λειτουργούν αυτήν τη στιγμή σε ολόκληρη την Ελλάδα. Θα υπάρξει μείωση των περιφερειακών υπηρεσιών κατά 22% και σύμφωνα με τον Ν. Τόσκα δεν θα δημιουργηθούν κενά στην αστυνόμευση από τις καταργήσεις ή συγχωνεύσεις των τμημάτων. Στόχος είναι η εξοικονόμηση οργανικών θέσεων σε ποσοστό 15%, που αντιστοιχεί σε 5.737 θέσεις, ώστε να βρεθούν περισσότεροι αστυνομικοί σε μάχιμες θέσεις και να περιπολούν στις γειτονιές των πόλεων. Επιπλέον, υπάρχει ειδική μέριμνα για τις περιοχές όπου συναντώνται κέντρα φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων, αλλά και σε δήμους με μεγάλη παραβατικότητα - όπως της Δυτικής Αττικής. «Η Αστυνομία δεν έχει σκοπό να διατηρεί την ασφάλεια μόνο των πλουσίων ή μόνο των ανθρώπων που έχουν κυβερνητικό πόστο. Η Αστυνομία, όπως και το Πυροσβεστικό Σώμα έχουν σκοπό να εξυπηρετούν όλη την κοινωνία. Και τους πλούσιους και τους φτωχούς, και αυτούς που μένουν σε περιοχές υποβαθμισμένες και αυτούς που μένουν σε καλές περιοχές», δηλώνει στο «Εθνος» ο υπουργός.
Κέντρα μεταναστών, Δυτική Αττική: Για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στους δήμους της Δυτικής Αττικής, ο Ν. Τόσκας υπογραμμίζει ότι έχει «εγκαταλειφθεί η περιοχή» και ότι «υπάρχουν ναρκωτικά, όπλα και τεράστιο πρόβλημα από πλευράς ασφάλειας». Σύμφωνα με τον υπουργό, η αναβάθμιση των περιοχών αυτών δεν είναι μόνο θέμα της Αστυνομίας. Για την ανησυχία που υπάρχει από μερίδα πολιτών που ζουν κοντά σε κέντρα φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων, η κατεύθυνση που έδωσε ο Ν. Τόσκας ήταν να μην καταργηθούν αστυνομικές υπηρεσίες και τμήματα. «Από λάθος πήγε να καταργηθεί ένα τμήμα στη Λέσβο, αλλά το διαπιστώσαμε και το διορθώσαμε. Η κατεύθυνση που έχω δώσει είναι όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός προσφύγων να μην καταργούνται τα αστυνομικά τμήματα, για παράδειγμα στη Θεσσαλονίκη και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Ειδική πρόβλεψη υπάρχει και για την Αττική, στις περιοχές Ελληνικό, Σκαραμαγκά, Μαλακάσα και Σχιστό. Δεν υπάρχει εγκληματικότητα σε αυτές τις περιοχές, αλλά κινούμαστε με γνώμονα να αισθάνονται ασφαλείς οι κάτοικοι, αλλά και να αποφύγουμε μελλοντικά θέματα ασφάλειας».
VIPs: Ο υπουργός προαναγγέλλει μέσα από το «Εθνος» ότι θα υπάρξει και δεύτερο κύμα αξιολόγησης των φακέλων ευπαθών στόχων (επιχειρηματιών, δημοσιογράφων, καλλιτεχνών κ.ά.) που διατηρούν αστυνομική συνοδεία. «Το πρώτο βήμα έγινε. Εχω δώσει εντολή να μετακινηθούν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου περίπου 700 αστυνομικοί, 80 αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες, που βρίσκονται στην ασφάλεια ''υψηλών'' προσώπων εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Αυτό δεν το καθόρισα εγώ. Εδωσα την εντολή της επανεξέτασης, αλλά το καθόρισε επιτροπή αρμόδιων αξιωματικών της Αστυνομίας. Αυτοί οι αστυνομικοί θα φύγουν από εκεί και θα πάνε εκεί όπου υπάρχει ανάγκη, δηλαδή στη Δυτική Αττική, στις ομάδες ΔΙΑΣ, στα αστυνομικά τμήματα του κέντρου. Στη συνέχεια θα προχωρήσουμε σε μεγαλύτερες μειώσεις, γιατί η κατάσταση αυτή είναι απαράδεκτη για τον κρατικό μηχανισμό και προσβλητική για τους αστυνομικούς».
Τζιχαντιστές: «Η τρομοκρατία λόγω του ισλαμικού φονταμενταλισμού είναι κάτι που μας απασχολεί, γι' αυτό και έχουμε αυξήσει τα δίκτυα πληροφόρησης και συνεργαζόμαστε και με άλλες χώρες. Δεν υπάρχουν αυτήν τη στιγμή ενδείξεις που θα πρέπει να μας κάνουν να ανησυχούμε. Παρ' όλα αυτά εντείνουμε κάθε ημέρα τα δίκτυα πληροφοριών μέσα στους χώρους των καταυλισμών, γιατί έτσι μόνο μπορούμε να έχουμε πραγματική εικόνα. Στο πλαίσιο αυτό έρχεται και το κλιμάκιο της Europol, για να πραγματοποιήσει ελέγχους στους εισερχόμενους στα νησιά. Δεν ανησυχούμε προς το παρόν, αλλά παίρνουμε τα μέτρα μας κάθε ημέρα και περισσότερο», υπογραμμίζει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
Προσφυγικό: Για το Προσφυγικό ο Ν. Τόσκας δηλώνει προβληματισμένος από τη μικρή αύξηση των ροών, ωστόσο δηλώνει ότι η ΕΛ.ΑΣ. είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τα όποια ζητήματα προκύψουν. «Είναι στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας, αλλάζουμε την πρακτική μας και τελευταία έχουμε αποφασίσει να αυξήσουμε και τους ελέγχους για να επιταχύνουμε όσο γίνεται τις διαδικασίες ασύλου, χωρίς όμως να τις υποβαθμίζουμε. Προσπαθούμε να έχουμε επιστροφές προσφύγων και να μην παραμένουν για μεγάλο διάστημα είτε στα νησιά είτε στον ηπειρωτικό χώρο». Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αποκαλύπτει ότι «οι Τούρκοι έχουν διαβεβαιώσει ότι ισχύει η συμφωνία για το Προσφυγικό», ενώ μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη γειτονική χώρα οι Τούρκοι παρατηρητές που είχαν τοποθετηθεί στα ελληνικά νησιά έχουν φύγει και οι Ελληνες αξιωματικοί παραμένουν στα τουρκικά παράλια.
Εξάρχεια: Ο Ν. Τόσκας απαντά και στην κριτική που του ασκείται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για το «άβατο» των Εξαρχείων, λέγοντας ότι έχουν κοντή μνήμη. «Τα προβλήματα τα οποία υπήρχαν στα Εξάρχεια και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζονταν, έχουν ξεχαστεί. Υπάρχει η προοδευτική πολιτική και αντίληψη αυτής της κυβέρνησης, αλλά και η απλή λογική. Και τα δύο αυτά δεν συνιστούν στο να αντιμετωπίζουμε με τον σκληρότερο τρόπο κάθε εκδήλωση διαμαρτυρίας. Η πρακτική που εφαρμοζόταν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ήταν όχι απλά συντηρητική αλλά και πέρα από κάθε έννοια λογικής και πρακτικής σύγχρονου κράτους. Αν ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι θα λύσει τα προβλήματα με τη λογική του άσπρου-μαύρου και του εντυπωσιασμού, όπως στο παρελθόν «στήνονταν» κάμερες πριν από κάθε επιχείρηση, τότε είναι αποτυχημένες αντιλήψεις. Η ΝΔ δεν μπορεί να δώσει λύση σε περίπλοκες καταστάσεις, γιατι είναι εγκλωβισμένη σε στερεότυπα σαν αυτά που την οδηγούσαν στο παρελθόν σε μόνιμη αδράνεια. Η συνταγή του κ. Μητσοτάκη δεν είναι καν πρόταση», υπογραμμίζει ο Ν. Τόσκας.
Οσο για την κατάσταση στα Εξάρχεια, απαντά ότι φυσικά και εντοπίζονται προβλήματα τα οποία είναι αποτέλεσμα δεκαετιών. «Εμείς ξεκινήσαμε με μια μεγάλη επιχείρηση κατά των ναρκωτικών, η οποία ήταν και αθόρυβη και αποτελεσματική. Δεν λύνονται όλα με μαγικό ραβδάκι. Εμείς προσπαθούμε να μειώσουμε τις εντάσεις σε αυτή την περιοχή». Για την κριτική που ασκείται, τόσο στον ίδιο όσο και στην κυβέρνηση για ήπια αντιμετώπιση του αντιεξουσιαστικού χώρου, ο Ν. Τόσκας απαντά: «Κινούμαστε με σχέδιο και ορθολογισμό και όχι με επιπολαιότητα. Δεν χαριζόμαστε σε κανέναν, αλλά δεν λύνονται όλα τα προβλήματα σε μία ημέρα. Η πρακτική των προηγούμενων κυβερνήσεων ήταν η πολιτική της μετωπικής σύγκρουσης που δεν οδηγούσε πουθενά, γιατί αν οδηγούσε κάπου δεν θα υπήρχε το πρόβλημα σήμερα. Εάν αυτοί που μας κάνουν κριτική θέλουν να μας συστήσουν την ίδια πολιτική, τότε μας συστήνουν μια πολιτική αδιεξόδου».
ethnos.gr - Λευτέρης Μπιντέλας

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια