Αβγό: Το χρώμα και το μέγεθός του επηρεάζει τη διατροφική του αξία;


Το αβγό φημίζεται για την περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνη, ωστόσο είναι πλούσιο και σε άλλα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη Α, το ασβέστιο και το κάλιο. Η σημαντική διατροφική του αξία, σε συνδυασμό με τη χαμηλή του τιμή και τη μακρά διάρκεια ζωής του, το καθιστούν απαραίτητη τροφή που πρέπει να υπάρχει σε κάθε σπίτι.

Στο σούπερ μάρκετ βρίσκουμε διαφορετικά είδη αβγών, για παράδειγμα καφέ ή λευκά, μικρότερα ή μεγαλύτερα σε μέγεθος. Τι δείχνει το χρώμα και το μέγεθος του αβγού για τη θρεπτική του αξία;

Χρώμα

Το χρώμα του κελύφους του αβγού καθορίζεται από τα γονίδια της κότας, όπως καθορίζεται το χρώμα των μαλλιών μας από τα γονίδια των γονέων μας. Δεν υπάρχει κάποια ουσιαστική διαφορά ως προς τη γεύση ή τη θρεπτική αξία του αβγού ανάλογα με το χρώμα του.

Μέγεθος

Το μέγεθος του αβγού καθορίζεται από την ηλικία της κότας, με τις κότες μεγαλύτερης ηλικίας να γεννούν συνήθως μεγαλύτερου μεγέθους αβγά. Ως προς τη θρεπτική τους αξία, τα αβγά διαφέρουν ελαφρώς ανάλογα με το μέγεθός τους. Ένα μικρό αβγό έχει συνήθως λιγότερο ασπράδι και περισσότερο κρόκο, ενώ ένα πολύ μεγάλο αβγό παρέχει περίπου 27 παραπάνω θερμίδες και 2 επιπλέον γραμμάρια πρωτεΐνης από ένα μέτριο αβγό. Η γεύση δεν διαφέρει ουσιαστικά ανάμεσα στα μικρότερα και τα μεγαλύτερα αβγά.


Πηγή: menshealth.com