Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ασύρματες συσκευές: Βλάπτουν ή όχι την υγεία μας;


Στην Ευρώπη, όπως και στη χώρα μας, έχει ενταθεί η διαμάχη για τις επιπτώσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στον οργανισμό μας. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα που εκπέμπουν οι συσκευές, π.χ. κινητό ή laptop, μπορεί να προκαλέσει καρκίνο, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις για το συγκεκριμένο.

Τα όρια που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που επιτρέπεται να εκπέμπουν οι ασύρματες συσκευές, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πολλών επιστημόνων, δεν παρέχουν ασφάλεια στους χρήστες και πρέπει να αναθεωρηθούν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιβάλλοντος μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, σκοπεύει να ξεκινήσει εκστρατεία με σκοπό να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, προκειμένου να λάβουν πιο αυστηρά προληπτικά μέτρα.

Το γερμανικό Υπουργείο Περιβάλλοντος ξεκινά εκστρατεία η οποία θα προτρέπει τους πολίτες να αποφεύγουν τη χρήση της ασύρματης τεχνολογίας, προκειμένου να προλάβουν τυχόν αρνητικές συνέπειες για την υγεία τους, ενώ παράλληλα προωθεί εκείνους τους τρόπους μέσω των οποίων μπορούν να προστατεύονται.

Σύμφωνα με σχετική απόφαση του τοπικού συμβουλίου του Carmarthenshire της Oυαλίας, γίνεται για πρώτη φορά λόγος να εφαρμοστεί στη Μεγάλη Βρετανία ένας κώδικας ασφαλείας ο οποίος θα αφορά τις ασύρματες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στα σχολεία της περιοχής.

Τι λένε οι επιστήμονες

Και ανάμεσα στους επιστήμονες, όμως, υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις. Από τη μια πλευρά, πολλοί, υποστηρίζουν ότι ο χρόνος που έχει περάσει από την εμφάνιση της ασύρματης τεχνολογίας είναι ήδη αρκετός για να βγουν συμπεράσματα και ότι εάν η ακτινοβολία των ασύρματων δικτύων ήταν όντως βλαβερή, τα συμπτώματα θα είχαν ήδη φανεί.

Ωστόσο, υπάρχει και το «ρεύμα» εκείνο το οποίο υποστηρίζει ότι η ακτινοβολία από την ασύρματη τεχνολογία θα έπρεπε να μας προβληματίζει περισσότερο. Πολλοί που ασπάζονται τη συγκεκριμένη άποψη θεωρούν ότι η χρήση κινητού τηλεφώνου για περίοδο μεγαλύτερη των δέκα ετών αυξάνει τις πιθανότητες για την ανάπτυξη κακοήθους όγκου στον εγκέφαλο και στο ακουστικό νεύρο.

Τι είναι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία

H ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, αν και αόρατη, έχει υπόσταση: αποτελεί προϊόν κυμάτων ηλεκτρικής και μαγνητικής ενέργειας τα οποία διοχετεύονται στον ελεύθερο χώρο. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα όλων είναι το φυσικό φως, που είναι η πλέον ορατή μορφή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Ωστόσο, εξαιτίας κυρίως της ανάπτυξης της τεχνολογίας, η διοχέτευση ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στον ελεύθερο χώρο έχει αυξηθεί δραματικά.

Ποιες είναι οι επιδράσεις της

Oι επιδράσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας διακρίνονται στις θερμικές και στις μη θερμικές. Oι πρώτες οφείλονται στην αύξηση της θερμοκρασίας των ιστών του ανθρώπινου οργανισμού από την ακτινοβολία που προσπίπτει σε αυτούς. Oι επιπτώσεις στην υγεία εμφανίζονται όταν η θερμοκρασία του σώματος αυξηθεί πάνω από 1 βαθμό Κελσίου. 

Oι μη θερμικές επιδράσεις αντίθετα προκαλούνται με όλους τους άλλους τρόπους εκτός από την αύξηση της θερμοκρασίας στους ιστούς του ανθρώπινου οργανισμού. Ένα καλό παράδειγμα μη θερμικής επίδρασης, είναι οι επιληπτικές κρίσεις που προκαλούνται σε ευαίσθητα άτομα από τη χρήση διακοπτόμενου φωτός ή μεταβολές που έχουν παρατηρηθεί σε χρωμοσώματα και γονίδια.

Τα συμπτώματα και οι πιθανές ασθένειες

Η άποψη εκείνων που υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί όταν κάνουμε χρήση της ασύρματης τεχνολογίας είναι ξεκάθαρη: οι συνέπειες μπορεί να είναι βλαβερές. Τα αποτελέσματα επιδημιολογικών και πειραματικών μελετών σε κύτταρα και πειραματόζωα συνηγορούν υπέρ της άποψης ότι η ένταση της ακτινοβολίας κινητής τηλεφωνίας κάτω από τα όρια ασφαλείας είναι επιβλαβής, με συμπτώματα όπως: πονοκέφαλοι, κόπωση, προσωρινή απώλεια μνήμης, μείωση των μαθησιακών ικανοτήτων, ενώ μπορεί να προκληθεί ακόμη και κακοήθης όγκος του ακουστικού νεύρου.

Ποιοι είναι πιο ευάλωτοι

Τα παιδιά θεωρείται η πιο ευαίσθητη ομάδα με τους ειδικούς να τονίζουν ότι δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί τι θα συμβεί σε βάθος χρόνου αν γίνεται αλόγιστη χρήση κινητού τηλεφώνου από ένα παιδί, είτε τηλεφωνεί, είτε το τοποθετεί στα ρούχα του. Γι’ αυτό, συνιστούν να αποφεύγεται τελείως η χρήση του κινητού στο αυτί παρά μόνο για επείγουσες περιπτώσεις και για μικρή διάρκεια (μισό έως ένα λεπτό την ημέρα).

Υπάρχουν τρόποι να προστατευτούμε;

Οι επιστήμονες απαντούν καταφατικά στο ερώτημα αυτό και συνιστούν:

Για τα κινητά τηλέφωνα:
  • Αποφεύγετε τη συνομιλία με το κινητό κολλημένο στο αυτί.
  • Χρησιμοποιείτε ενσύρματο hands free. Εκτιμάται ότι οι επιπτώσεις είναι μειωμένες.
  • Προσέχετε πού και πώς τοποθετείτε το κινητό σας. Αποφεύγετε να το βάζετε στην τσέπη σας. Αν αυτό είναι απαραίτητο, τοποθετήστε το με τέτοιο προσανατολισμό ώστε η πίσω πλευρά να μην εφάπτεται στο σώμα, καθώς αυτή είναι η πλευρά από την οποία τα περισσότερα κινητά εκπέμπουν τη μέγιστη ένταση ακτινοβολίας.
  • Μην εμπιστεύεστε τα αυτοκόλλητα, που τοποθετούνται στο πίσω μέρος του κινητού και υποτίθεται ότι απορροφούν την ακτινοβολία που εκπέμπεται. Αυτή τους η ιδιότητα δεν έχει επιβεβαιωθεί από τις μετρήσεις.
  • Όχι στο κινητό το βράδυ. Η χρήση κινητού τηλεφώνου το βράδυ διαταράσσει σοβαρά τον ύπνο και προκαλεί πονοκεφάλους και σύγχυση.

Για τα ασύρματα τηλέφωνα
  • Τοποθετήστε τη βάση του ασύρματου τηλεφώνου στη μακρύτερη δυνατή απόσταση από χώρους που συνήθως περνάτε αρκετές ώρες. Η ακτινοβολία της είναι πολύ διεισδυτική.
  • Μην τοποθετείτε τη βάση του ασύρματου τηλεφώνου κοντά στο κρεβάτι σας. Εάν αυτό είναι αναγκαίο, τοποθετήστε γύρω από αυτήν ένα μεταλλικό πλαστικοποιημένο πλέγμα.
  • Εφόσον υπάρχει η δυνατότητα, π.χ. έχετε και σταθερό τηλέφωνο, είναι προτιμότερο να θέτετε εκτός λειτουργίας τη βάση του ασύρματου τηλεφώνου κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς η παρατεταμένη ακτινοβόληση μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο.
  • Γενικώς, αποφεύγετε να μιλάτε με το ασύρματο τηλέφωνο και προτιμήστε το σταθερό. Εάν πάλι είναι αναγκαίο, ελαχιστοποιήστε τη συνομιλία ή μιλάτε με ανοιχτή ακρόαση ή με τη χρήση hands free ή blue tooth (υπάρχει αυτή η δυνατότητα σε μερικά μοντέλα).

Για τους ασύρματους υπολογιστές
  • Τοποθετήστε το φορητό υπολογιστή ή τα εξαρτήματα ασύρματης σύνδεσης μακριά από ζωτικά όργανα του σώματος, όπως τα γεννητικά όργανα.
  • Χρησιμοποιήστε πλαστικοποιημένο πλέγμα παρεμπόδισης της ακτινοβολίας.


Πηγή: vita.gr


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια