Τουσκ: Στα όριά τους οι δυνατότητες υποδοχής προσφύγων στην Ευρώπη

Οι δυνατότητες υποδοχής προσφύγων στην Ευρώπη «πλησιάζουν τα όριά τους» προειδοποίησε την Κυριακή ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και
κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να επέμβει.

«Οι δυνατότητες της Ευρώπης να υποδεχθεί νέα κύματα προσφύγων, χωρίς να ξεχνάμε τους παράτυπους μετανάστες, πλησιάζουν τα όριά τους», τόνισε ο Τουσκ στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με την ευκαιρία της συνόδου κορυφής της G20, στην πόλη Χανγκτζόου, στην Ανατολική Κίνα.

«Οφείλουμε να είμαστε ρεαλιστές και πραγματιστές», εξήγησε. «Το πρόβλημα, δεν είναι μόνο οι πρόσφυγες που έρχονται από εμπόλεμες χώρες, όπως η Συρία. Μιλάμε για 60 ως 70 εκατομμύρια εκτοπισμένους ανθρώπους στον κόσμο, ένα φαινόμενο που υπάρχει και εδώ στην Ασία».

«Μόνο μια προσπάθεια σε παγκόσμια κλίμακα θα είναι σε θέση να φέρει αποτελέσματα», πρόσθεσε ο Τουσκ και κάλεσε τα μέλη της G20 - περιλαμβανομένης της Κίνας, δεύτερης σε μέγεθος οικονομίας στον κόσμο - να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί.


ΒΗΜΑ
.