«Μαθητευόμενοι μάγοι» στην υπόθεση της δολοφονίας Καρέλι

«Μας τύλιξαν σε μια κόλλα χαρτί οι εσωτερικές υποθέσεις...». Κατά των αστυνομικών που διενήργησαν την έρευνα για τον θάνατο από βασανιστήρια του Αλβανού βαρυποινίτη Ίλια Καρέλι
στις φυλακές Νιγρίτας, το Μάρτιο του 2014, καταφέρθηκαν στις απολογίες τους οι δυο πρώτοι από τους συνολικά 14 κατηγορούμενους σωφρονιστικούς υπαλλήλους.
Για «χειροβομβίδα με τραβηγμένη περόνη» η οποία «έσκασε στα χέρια μας» έκανε λόγο στην απολογία του, ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης, πρώην αρχιφύλακας ο οποίος διατύπωσε τη θέση ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι συγκατηγορούμενοί του επέδειξαν συμπεριφορά «μαθητευόμενων μάγων».
«Δεν χειριστήκαμε επαγγελματικά το ζήτημα. Δεν έπρεπε αυτός ο κρατούμενος να εισέλθει στο κατάστημα. Η Νιγρίτα λειτουργούσε με προσωπικό χωρίς εμπειρία. Ο πιο παλιός ήμουν εγώ με 27 χρόνια προϋπηρεσίας», είπε. Ισχυρίσθηκε ακόμη ότι δεν αντιλήφθηκε κάποιον συνάδελφό του να χτυπάει τον κρατούμενο όσο εκείνος βρισκόταν στο χώρο αναμονής των φυλακών (σ.σ. το λεγόμενο «ψυγείο»). «Απόπειρα λακτισμάτων έγινε, αλλά δεν τα επέτρεψα. Άκουσα φωνές, «μπινελίκια», να το πω λαϊκά. Κι εγώ είπα στον κρατούμενο ‘δεν ντρέπεσαι «έφαγες» έναν οικογενειάρχη’. Είμαι δημοκρατικών αντιλήψεων, απεχθάνομαι τη βία», τόνισε ο κατηγορούμενος, που είχε προφυλακιστεί για την υπόθεση.
Όταν ρωτήθηκε ωστόσο, από την εισαγγελέα της έδρας, για κάποια χτυπήματα που φαίνεται ότι ταυτίζονται χρονικά με την παραμονή του Καρέλι στη Νιγρίτα απαντησε: «Φύγανε δύο-τρία χτυπήματα. Δεν είδα όμως πώς», ενώ δεν μπόρεσε να δώσει καμία εξήγηση για τις «πιτσιλιές» αίματος που εντοπίστηκαν στον τοίχο του θαλάμου αναμονής... Αναφερόμενος στην εικόνα του κρατούμενου κατά την άφιξή του στη Νιγρίτα σημείωσε: «Φαινόταν ότι είχε φάει ξύλο, είχε πληγές. Δεν είδα να αιμορραγεί. Η κατάστασή του δεν πρόδιδε ότι θα επέλθει ο θάνατός του».
Ο κατηγορούμενος αρχιφύλακας χαρακτήρισε ως «μυθεύματα» τα όσα ανέφεραν οι αστυνομικοί των Εσωτερικών Υποθέσεων για «μεσαιωνικά βασανιστήρια» και «αυτοσχέδιους βούρδουλες». «Είπε ο κρατούμενος ‘φέρτε ένα σκοινί να αυτοκτονήσω’. Το πετάξαμε. Δεν χρησιμοποιήθηκε εναντίον του. Δεν είμαι υπέρμαχος τέτοιων μεθόδων», κατέθεσε.
Ο άλλος κατηγορούμενος συνάδελφός του που απολογήθηκε, κατήγγειλε ότι κατά την έρευνα δέχθηκε λεκτικές απειλές από τους «αδιάφθορους» της ΕΛ.ΑΣ., ενώ άφησε να εννοηθεί ότι οι σε βάρος του κατηγορίες είναι κατασκευασμένες. «Εξεπλάγην από τη συμπεριφορά τους. Ποτέ δεν ενημερώθηκα από τους αστυνομικούς. Πήγα κατηγορούμενος σε ανακρίτρια και τρελάθηκα. Δεν ξέρω πως ενεπλάκην. Ρωτήστε τις Εσωτερικές Υποθέσεις. Το φωνάζω ότι είμαι αθώος», ανέφερε.
Ο συγκεκριμένος σωφρονιστικός υπάλληλος, που επίσης είχε προφυλακισθεί, υποστήριξε ότι δεν πείραξε τον Καρέλι. «Είμαι εδώ για να αποδείξω ότι δεν είμαι ελέφαντας. Αληταράς, βρώμικος δεν υπήρξα ποτέ. Ούτε βασανιστής είμαι, ούτε δολοφόνος. Δεν κινδυνεύει κανείς από μένα», πρόσθεσε.
Η ακροαματική διαδικασία διακόπηκε και θα συνεχιστεί τη Δευτέρα με τις απολογίες και των άλλων κατηγορουμένων.
Στο εδώλιο του ΜΟΔ Θεσσαλονίκης κάθονται 13 δεσμοφύλακες, στους οποίους αποδίδεται η πράξη της διακεκριμένης περίπτωσης βασανιστηρίων, από τις οποίες επήλθε ο θάνατος ατόμου, κατά συναυτουργία, όπως επίσης ο πρώην διευθυντής των φυλακών Νιγρίτας (14ος κατηγορούμενος) που αντιμετωπίζει το αδίκημα της υπόθαλψης εγκληματία κατά συρροή.

efsyn.gr