Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Μυστήριο με στενό συνεργάτη του Πούτιν! Ταξίδεψε στην Ελλάδα παρά την απαγόρευση της ΕΕ

Μυστήριο υπάρχει γύρω από υψηλόβαθμο στενό συνεργάτη του Βλαντίμιρ Πούτιν, τον Βλάντισλαβ Σουρκόφ, ο οποίος επισκέφθηκε το Άγιο Όρος, παρά το γεγονός ότι η ΕΕ είχε επιβάλει κυρώσεις σε βάρος του, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, και δεν του επιτρεπόταν να ταξιδέψει.
Το ταξίδι, που έγινε περίπου την ίδια εποχή που ο πρόεδρος της Ρωσίας επισκέφθηκε τη χώρα μας (28 Μαΐου), αποκαλύπτει το περιοδικό TIME, που επικαλείται τρεις ανεξάρτητες πηγές.

Η απάντηση του Κρεμλίνου, όταν ρωτήθηκε από το TIME για τα ταξίδια του Σουρκόφ ήταν πως οι πληροφορίες “δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα”.
Από το 2014 έχει απαγορευθεί στον Σουρκόφ να ταξιδεύει τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς ενορχήστρωσε την ρωσική προσάρτηση της Κριμαίας. “Ως μέλος της ΕΕ, η Ελλάδα είναι νομικά υποχρεωμένη να βοηθά στην επιβολή αυτών των κυρώσεων”, αναφέρει το δημοσίευμα, που προσθέτει ότι ο Γιάννης Αμανατίδης, ο οποίος επέβλεψε την επίσημη ρωσική επίσκεψη, δεν απάντησε στις γραπτές εκκλήσεις του Μέσου για ένα σχόλιο.
“Η παρουσία του Βλάντισλαβ Σουρκόφ σε αυτό το ταξίδι θα φαινόταν απίθανη στους παρατηρητές του Κρεμλίνου, όχι μόνο επειδή συνιστά παραβίαση των κυρώσεων της ΕΕ. Παρότι υπάρχουν άφθονοι ευσεβείς αξιωματούχοι στον στενό κύκλο του Πούτιν, ο Σουρκόφ πάντα κρατούσε αποστάσεις από αυτούς”, αναφέρει ακόμη το ΤΙΜΕ.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, ο πάτερ Μακάριος στο Άγιο Όρος επιβεβαίωσε ότι ο Σουρκόφ τον επισκέφθηκε στις 27 Μαΐου και του συστήθηκε ως “υωηλόβαθμος αξιωματούχος του Κρεμλίνου”. Μια άλλη πηγή, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της, επίσης επιβεβαίωσε την επίσκεψη εκείνη την ημέρα.

"Αυτό που παραμένει απόλυτο μυστήριο είναι πώς ο Σκουρκόφ πήγε στο Αγιο όρος καταστρατηγώντας τις κυρώσεις της ΕΕ", επισημαίνει το TIME. Το δημοσίευμα κάνει αναφορά και στον Αλεξάντερ Ντούγκιν, τον καθηγητή που θεωρείται ένας από τους σύμβουλους του Πούτιν και κρατήθηκε στο αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης όταν έφτασε στη χώρα μας για να παρεβρεθεί στην επίσκεψη του Ρώσου προέδρου στο Αγιο Ορος.

"Οι ελληνικές αρχές έδειξαν κάποια επιείκεια στην υποδοχή των Ρώσων επισκεπτών. Οταν ο Ντούγκιν έφτασε στο αεροδρόμιο μαζί με Ρώσους δημοσιογράφους, η ελληνική αστυνομία τον έβγαλε από την ουρά για τον έλεγχο διαβατηρίων. Ο ρόλος του στη ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία τον έβαλε στην μαύρη λίστα των ΗΠΑ το 2014, παγώνοντας τα περιουσιακά του στοιχεία στις ΗΠΑ και προκαλώντας άρνηση έκδοσης βίζας. Ομως η ΕΕ δεν επέβαλε ανάλογη απαγόρευση σε βάρος του Ντούγκιν, οπότε εξεπλάγη με τη συμπεριφορά της ελληνικής αστυνομίας.

Μετά από ένα βράδυ κράτησης, έμαθε ότι κάποιοι αξιωματούχοι της ΕΕ, προφανώς στην Ουγγαρία, τον είχαν βάλει σε μία λίστα ανεπιθύμητων, που προκάλεσε αυτή την αντίδραση στο αεροδρόμιο», αναφέρει το δημοσίευμα. «Μετά από κάποιες πιέσεις από τις επαφές του Ντούγκιν στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, οι ελληνικές αρχές προφανώς του επέτρεψαν να περάσει", συμπληρώνει.

Αυτό δεν θα μπορούσε να είχε γίνει νόμιμα και για τον Σουρκόφ, τονίζει το TIME. Το όνομά του είναι στην πιο περιορισμένη λίστα της ΕΕ με τους Ρώσους αξιωματούχους που ενεπλάκησαν στην προσάρτηση της Κριμαίας."Οπότε φαίνεται αξιοσημείωτο ότι επέλεξε να παραβιάσει αυτές τις κυρώσεις για κάτι που φαίνεται ως προσκυνηματική επίσκεψη", υπογραμμίζει ακόμη το δημοσίευμα.
 

ΠΗΓΗ: TIME
.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια