Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Πρωινές ζαλάδες: Τι μπορεί να κρύβουν;


Λίγο πολύ οι περισσότεροι υποφέρουν από ζαλάδες που εκδηλώνονται κυρίως μετά το βραδινό ύπνο ή ακόμα και μετά από τη μεσημεριανή σιέστα.

Αν το σύμπτωμα αυτό εμφανίζεται καθημερινά και για μεγάλο χρονικό διάστημα τότε οι ειδικοί επιστήμονες της Mayo Clinic συνιστούν στους ασθενείς να  επισκεφτούν άμεσα το γιατρό τους. Ιδιαιτέρα, όταν η ζάλη προκαλεί έλλειψη συντονισμού, κακή ισορροπία, ακόμη και επεισόδια λιποθυμίας.

Οι κυριότερες αιτίες που ενοχοποιούνται για την εμφάνιση του προβλήματος είναι:

Υπογλυκαιμία
Επειδή κατά τη διάρκεια του ύπνου δεν υπάρχει πρόσληψη τροφής, τότε πέφτει χαμηλά η γλυκόζη στο αίμα και αυτό οδηγεί σε ζαλάδα μετά το ξύπνημα.

Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια
Η ΧΑΠ είναι μια χρόνια αναπνευστική κατάσταση όπου η ροή του αέρα παρεμποδίζεται εξαιτίας στένωσης. Καθόλου τυχαίο ότι οι πάσχοντες ξυπνούν το πρωί με χαμηλά επίπεδα οξυγόνου και υψηλά επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα και αυτό προκαλεί αίσθημα ζάλης.

Υπόταση
Η χαμηλή πίεση του αίματος στο αίμα  ή υπόταση συχνά οδηγεί σε ζαλάδα και μπορεί να είναι πιο έντονη το πρωί, καθώς ο ρυθμός της καρδιάς και η πίεση είναι συνήθως χαμηλότερα κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Υπέρταση
Οι πάσχοντες από υπέρταση μπορεί επίσης να υποφέρουν από ζαλάδα το πρωί,  λόγω της υψηλής πίεσης του αίματος. Απλά η ζαλάδα είναι πιο εμφανής, όταν σηκώνεστε από μια καθιστή ή ξαπλωτή θέση.


Πηγή: healthreport.gr


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια