Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Η Νέα Δημοκρατία «παίρνει» τα φώτα από το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών και τα στρέφει σε Ασφάλεια και Παιδεία

Η ιστορία με τις τηλεοπτικές άδειες έριξε βαριά τη σκιά στη Ν.Δ. που εμφάνισε μια πολύ κακή εικόνα στην κοινή γνώμη, αφού ήταν εμφανές ότι υπήρξε αδυναμία να κατατεθεί μια πολύ συγκεκριμένη πρόταση
Να στρέψει τους προβολείς σε θέματα αιχμής για την ίδια, όπως αυτά της Ασφάλειας και της Παιδείας, επιχειρεί η Νέα Δημοκρατία προσπαθώντας επί της ουσίας να
μεταφέρει τη συζήτηση και την πολιτική ατζέντα από το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών.
Η επιλογή του προέδρου της Ν.Δ. να τοποθετηθεί τρεις φορές δημόσια, εντός 24 ωρών, μια για το ζήτημα της ασφάλειας, μια για το θέμα της παιδείας και άλλη μια σε περιοδεία του στη Νεμέα, με έμφαση στην επισήμανση ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση είναι η μόνη εναλλακτική λύση για τη χώρα, μόνο τυχαία δεν ήταν.
Θεωρήθηκε επιβεβλημένη, καθώς η εικόνα που εμφάνισε η Ν.Δ. τις τελευταίες επτά ημέρες μόνο καλή δεν κρίνεται από «βαρόνους» και ιστορικά στελέχη του κόμματος, το οποίο έδινε την αίσθηση ότι δεν έχει ξεκάθαρη γραμμή.
Παράλληλα βρέθηκε σε δυσχερή θέση, καθώς είχε να απαντήσει και στην κυβερνητική επιχειρηματολογία περί ταύτισης με την, κατά το Μέγαρο Μαξίμου, «παλαιά διαπλοκή» και τις επικρίσεις ότι η ίδια ήταν υπεύθυνη για το έως σήμερα αρρύθμιστο τηλεοπτικό τοπίο, μια κατάσταση που ακόμα και σήμερα, όπως εγκαλούν τη Ν.Δ., την υπερασπίζεται.
Σε αυτό το κλίμα, ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να κάνει μια ανάρτηση σε προσωπικό ύφος, απευθυνόμενος στην εκπαιδευτική κοινότητα της χώρας. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. εν μέσω της συζήτησης στη Βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, διαβεβαίωσε τους πανεπιστημιακούς καθηγητές που στελέχωσαν τα Συμβούλια Ιδρύματος, ότι σύντομα η Ελλάδα θα ζητήσει πάλι την αρωγή τους, «θα γίνει κανονική χώρα και θα έχει και την εκπαιδευτική πολιτική που χρειάζεται και τον υπουργό Παιδείας που αξίζει».
 Ο κ. Μητσοτάκης, με αφορμή την επιστολή παραίτησης των έξι καθηγητών του Συμβουλίου Ιδρύματος του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, δεσμεύτηκε ότι «η απελευθέρωση του ελληνικού πανεπιστημίου από τα δεσμά του χθες, θα αποτελέσει βασικό μέλημα και μία από τις προτεραιότητες της μελλοντικής κυβέρνησης της Ν.Δ.».
 Η κίνηση αυτή ήρθε μετά την προχθεσινή του δήλωση για την αποκατάσταση της δημόσιας τάξης και της ασφάλειας, στη σκιά του βίαιου επεισοδίου εις βάρος του διοικητή της Τροχαίας Αθηνών. 
Η στόχευση του κ. Μητσοτάκη είναι εμφανής: επιλέγει δυο θέματα που θεωρεί ότι είναι προνομιακό πεδίο για τη Ν.Δ. ώστε να μπορέσει να περάσει πιο εύκολα το μήνυμά της. Εξάλλου υπάρχει σε εξέλιξη μια συζήτηση στο εσωτερικό του κόμματος ότι πρέπει να πέσει το βάρος σε δυο με τρία βασικά θέματα, πλην της οικονομίας ώστε μεσοπρόθεσμα να υπάρξει μεγάλη και μόνιμη βελτίωση.
Ειδικά στο θέμα της Παιδείας με την ανάρτησή του έκανε και άνοιγμα στο κέντρο, αφού θύμισε ότι ήταν ανάμεσα στους 255 βουλευτές που ψήφισαν το νόμο 4009/2011, γνωστό και ως «νόμο Διαμαντοπούλου».
«Ένωσα κι εγώ τις δυνάμεις μου με εκείνους που διεκδίκησαν την αλλαγή σελίδας στο ελληνικό πανεπιστήμιο. Ήταν μια ξεχωριστή στιγμή για το πολιτικό μας σύστημα. Υπερβήκαμε διαχωριστικές γραμμές για να συμφωνήσουμε σε ένα θέμα μείζονος εθνικής σημασίας» έγραψε μεταξύ άλλων.
Ανεξάρτητα όμως από την κίνηση να αλλάξει το κλίμα, η ιστορία με τις τηλεοπτικές άδειες έριξε βαριά τη σκιά στη Ν.Δ. που εμφάνισε μια πολύ κακή εικόνα στην κοινή γνώμη, αφού ήταν εμφανές ότι υπήρξε αδυναμία να κατατεθεί μια πολύ συγκεκριμένη πρόταση. 
Ακόμη, από σήμερα έχει να αντιμετωπίσει και την ρητορική της κυβέρνησης ότι το Ελληνικό Κράτος εξασφάλισε πολλά εκατομμύρια ευρώ από τις τηλεοπτικές άδειες, κάτι που δεν είχε γίνει από την αρχή που ξεκίνησαν να εκπέμπουν οι σταθμοί.
Βέβαια από τη Ν.Δ. αρνούνται ότι θα δεχθούν ιδιαίτερη πίεση και εμμένουν ότι υπάρχει θέμα με τις ενστάσεις συνταγματικότητας αλλά και τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, ενώ εστιάζουν στην επικείμενη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη συνταγματικότητα του νόμου ως προς την εμπλοκή του ΕΣΡ.
Επίσης, επιμένουν από το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη, ότι η Ν.Δ. αποσυνδέει τη δέσμευσή της για κατάργηση του νόμου Παππά, από την παροχή των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών. 

«Εμείς δεν έχουν αλλάξει θέση» λένε με ένταση, αρνούμενοι να δεχθούν ότι υπήρξε θολό μήνυμα από τη Ν.Δ. και συνεχίζουν ότι η κατάργηση του νόμου Παππά «δε σημαίνει ότι οι δικαιοπραξίες που θα καταρτιστούν θα ακυρωθούν», αφού αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσω της δικαστικής οδού, δηλ. είτε με απόφαση του ΣτΕ είτε του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
 
 
Άρης Ραβανός
ΒΗΜΑ
.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια