Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Πόσο πρέπει να δουλεύουμε για να είμαστε υγιείς και παραγωγικοί;


«Από την εργασία αποκτάται η υγεία, από δε την υγεία η ευχαρίστηση» έλεγε ο Βιργίλιος. Νέες μελέτες έρχονται να αποδείξουν πότε η εργασία μπορεί να είναι ωφέλιμη για την υγεία μας και να μας κάνει ακόμη πιο ευτυχισμένους.

Πέρυσι η σουηδική κυβέρνηση αποφάσισε να χρηματοδοτήσει τη διεξαγωγή ενός πειράματος στο γηροκομείο Svartedalens, με τους νοσηλευτές να εργάζονται έξι ώρες την ημέρα. Κατά τη διάρκεια του πειράματος μελετήθηκε και η παραγωγικότητα σε σύγκριση με την ποιότητα φροντίδας των ασθενών.

Τα ευρήματα έδειξαν πως 68 από τις νοσοκόμες που εργάζονταν επί έξι ώρες την ημέρα φάνηκαν να είναι και πιο υγιείς και πιο ευτυχισμένες, ενώ πήραν μόνο τις μισές ημέρες αναρρωτικές άδειας συγκριτικά με αυτούς που απασχολούνταν επί 8 ώρες. Επίσης ήταν σχεδόν τρεις φορές λιγότερο πιθανό να πάρουν άδεια κατά τη διάρκεια δύο εβδομάδων.

Από την άλλη, σύμφωνα με νέα μελέτη του City University London, ερευνητές κοινωνιολόγοι απέδειξαν ότι το να δουλεύει ένας εργαζόμενος από Δευτέρα έως και Πέμπτη και να ξεκουράζεται Παρασκευο-Σαββατοκύριακο κάνει καλό όχι μόνο στην υγεία του, αλλά και στο περιβάλλον.

Στην επιστημονική έρευνα υπό τον τίτλο «Inventing the Future» (Εφευρίσκοντας το μέλλον) ο κοινωνιολόγος Άλεξ Ουίλιαμς γράφει πώς η μείωση των εργάσιμων ημερών μπορεί να σώσει τον κόσμο. Βασικά, με λιγότερες μέρες δουλειάς, κυκλοφορούν λιγότερα αυτοκίνητα στον δρόμο και εξοικονομείται ενέργεια, καθώς ολόκληρες υπηρεσίες και γραφεία παραμένουν κλειστά.

Μια άλλη έρευνα, από το πανεπιστήμιο του Οχάιο, δείχνει ότι η πολλή δουλειά τρώει τον αφέντη. Αν ο εργαζόμενος απασχολείται για περισσότερες από 60 ώρες την εβδομάδα τότε τριπλασιάζεται ο κίνδυνος εμφάνισης αρθρίτιδας, καρδιοπαθειών και διαβήτη. Το δείγμα της έρευνας ήταν 7.500 άνθρωποι σε μια περίοδο 32 ετών.


Πηγή: huffingtonpost.gr, newsbeast.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια