Πόσο κρασί μπορούμε να πίνουμε καθημερινά;


Το κρασί σχετίζεται με πολλές στιγμές της ζωής μας. Συνοδεύει όμορφα το φαγητό μας και είναι συνδεδεμένο με την κοινωνική μας ζωή. Οίνος ευφραίνει καρδία; Υπάρχουν κλινικές μελέτες που δείχνουν ότι η λογική κατανάλωση κρασιού έχει ευεργετική επίδραση στην υγεία μας, ειδικά όταν αυτό αποτελεί μέρος μιας διατροφής στα πρότυπα της μεσογειακής.

Οι διαθέσιμες μελέτες δείχνουν ότι η μέτρια κατανάλωση κρασιού μπορεί να ωφελήσει το καρδιαγγειακό μας σύστημα. Άλλες έρευνες δείχνουν ότι οι άνδρες και οι γυναίκες που καταναλώνουν 2-7 ποτήρια κρασί την εβδομάδα έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη. Μια μεγάλη μελέτη που έγινε από το Πανεπιστήμιο Λογιόλα των ΗΠΑ έδειξε ότι η μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού μειώνει πιθανώς τον κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας.

Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως είναι ότι η δράση του αλκοόλ στον οργανισμό μας είναι δοσοεξαρτώμενη. Αυτό σημαίνει ότι τα άτομα με ελαφριά ή μέτρια κατανάλωση αλκοόλ βρίσκονται σε μικρότεροκίνδυνο από εκείνους που απέχουν αλλά και από τους μεγάλους πότες.

Οι διεθνείς οργανισμοί συστήνουν η κατανάλωση αλκοόλ να μην ξεπερνά τη μία μερίδα αλκοόλ ημερησίως για τις γυναίκες και τις δύο μερίδες αλκοόλ για τους άνδρες. Όταν μιλάμε για μερίδα εννοούμε την ποσότητα ποτού που περιέχει 14 γραμμάρια αλκοόλης, π.χ.:

  • 150 ml ξηρού κρασιού
  • 350 ml μπύρας
  • 45 ml ποτό απόσταξης 40% π.χ. βότκα, ουίσκι κ.τ.λ.

Βέβαια, πολλή προσοχή θα πρέπει να δοθεί από άτομα με προβλήματα υγείας.

Όσον αφορά τις θερμίδες, η ενέργεια που μας δίνει ένα ποτήρι κρασί εξαρτάται από την περιεκτικότητα του σε αλκοόλ και από το αν περιέχει ζάχαρη. Ένα ποτήρι κρασί μπορεί να αποδίδει από 100 έως 300 θερμίδες. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ένα γραμμάριο αλκοόλης αποδίδει 7 θερμίδες, όταν 1 γραμμάριο λίπους αποδίδει 9 θερμίδες, ενώ 1 γραμμάριο πρωτεΐνης ή υδατανθράκων μας δίνει 4 θερμίδες. Αυτό σημαίνει ότι ένα γλυκό κρασί μπορεί να περιέχει λιγότερες θερμίδες από ότι ένα ξηρό κρασί.


Πηγή: okaa.gr